Νέο φάρμακο ενάντια στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Ένα νέο φάρμακο που μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα χαρακτηρίζεται ως «μεγάλη είδηση» και «ορόσημο» στη μάχη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας από γιατρούς και οργανώσεις αρωγής.

Οι κλινικές δοκιμές, που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, δείχνουν ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να επιβραδύνει τη ζημιά που προκαλούν στον εγκέφαλο οι δύο μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης. Το Ocrelizumab είναι το πρώτο φάρμακο που δείχνει να λειτουργεί στην πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου. Αυτή τη στιγμή το φάρμακο τελεί υπό αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να αποφασίσουν αν θα επιτραπεί η χρήση του σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει λανθασμένα ένα μέρος του εγκεφάλου ως εχθρικό εισβολέα με αποτέλεσμα να του επιτίθεται. Καταστρέφει έτσι τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο μην επιτρέποντας τη σωστή μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι προβλήματα στη βάδιση, κόπωση, θολή όραση. Για την ώρα δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για την ασθένεια, αν και υφίστανται αγωγές για την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι στους 732 ασθενείς με προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας το ποσοστό αυτών των οποίων η κατάσταση επιδεινώθηκε έπεσε από 39% σε 33% με τη χρήση του ocrelizumab. Οι ασθενείς που έκαναν χρήση του φαρμάκου είχαν επίσης καλύτερα αποτελέσματα στη βάδιση και λιγότερη απώλεια χρήσης του εγκεφάλου όπως διαπιστώθηκε από εγκεφαλογραφήματα.

Στους 1.656 ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας ο ρυθμός εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν μειωμένος στο μισό σε σχέση με άλλους ασθενείς που χρησιμοποίησαν άλλο φάρμακο.

Ο καθηγητής Γκάβιν Τζιοβανόνι από την ιατρική σχολή Barts and The London School of Medicine and Dentistry που συμμετείχε στις δοκιμές είπε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την αντιμετώπιση και των δύο μορφών της σκλήρυνσης κατά πλάκας».

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.