Μύθοι και πραγματικότητα για την αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Η αυτοπεποίθηση είναι μια έννοια που καταφέρνει να μας «βάζει τρικλοποδιά», χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μια έννοια τόσο οικεία και γνώριμη και στην πραγματικότητα τόσο άγνωστη. Είναι πολλοί οι μύθοι που πιστεύουμε για την αυτοπεποίθηση και τελικά μας εμποδίζουν να τη βιώνουμε.

Μήπως ήρθε η ώρα να τους γνωρίσουμε για να πάψουμε να σκοντάφτουμε… στα εμπόδια που οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας;

Εάν έγραφα ένα άρθρο για την αυτοπεποίθηση, το πρώτο που θα θεωρούσα χρέος μου να κάνω είναι να καταρρίψω όλους τους μύθους που περικλείουν την έννοια. Διάλεξα λοιπόν ως εισαγωγή της νέας εκπομπής του Believe In you Podcast, με θέμα την Αυτοπεποίθηση, να γράψω για τους μύθους και την πραγματικότητα της αυτοπεποίθησης.

Γιατί είναι απαραίτητη η αυτοπεποίθηση;

Ως σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια, είναι η δουλειά μου να βοηθάω ανθρώπους να αναπτυχθούν και να πετύχουν τον στόχο τους. Το χτίσιμο αυτοπεποίθησης είναι πάντα η βάση στην οποία δουλεύουμε. Είτε τίθεται και ως ξεχωριστός στόχος, είτε όχι, η ανάπτυξη αυτοπεποίθησης είναι πάντα το κλειδί της επιτυχίας κάθε στόχου. Γιατί αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, από πού θα αντλήσεις δύναμη; Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου πώς θα τον προβάλλεις, πώς θα τον «πουλήσεις»; Πώς θα πιστέψουν οι άλλοι σε εσένα, αν δεν πιστεύεις εσύ ο ίδιος; Είναι δυνατόν;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να καταρρίπτουμε έναν έναν τους μύθους της αυτοπεποίθησης, που είναι ταυτόχρονα και τα εμπόδιά μας στην προσπάθεια ανάπτυξής της.

Μύθος 1ος: Οι εκφράσεις «δεν έχω αυτοπεποίθηση» ή «έχω αυτοπεποίθηση» είναι μύθοι.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει αυτοπεποίθηση στα πάντα και σπάνια θα συναντήσουμε άνθρωπο που δεν έχει αυτοπεποίθηση σε τίποτα.

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι μονοδιάστατη έννοια για να ισχύει μια τόσο αόριστη έκφραση όπως το «έχω αυτοπεποίθηση». Δύο άνθρωποι που λένε ή δείχνουν ότι έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν το ίδιο πράγμα; Όχι βέβαια!

Μύθοι και πραγματικότητα για την αυτοπεποίθηση

Μύθος 2ος: Μια επιτυχημένη επαγγελματίας θα έπρεπε να έχει αυτοπεποίθηση και στην προσωπική της ζωή.

Πραγματικότητα: Ένας πρωταθλητής και ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας σίγουρα έχουν αυτοπεποίθηση. Το ερώτημα όμως είναι τι είδους;

Υπάρχουν πολλές διαστάσεις αυτοπεποίθησης, στην καθεμία από τις οποίες ένα άτομο έχει διαφορετικό επίπεδο αυτοπεποίθησης. Έτσι μπορεί κάποιος να νιώθει καλά με τον εαυτό του ως προς τη σωματική του δύναμη και την εμφάνιση, αλλά να νιώθει μειονεκτικά για το μορφωτικό του επίπεδο.

«Πώς γίνεται μια επιτυχημένη γυναίκα να διαλέγει άθλιους συντρόφους;»

Μια επιτυχημένη επαγγελματίας έχει αυτοπεποίθηση ως προς της δουλειά της, αλλά μπορεί να μην έχει καθόλου στην προσωπική της ζωή. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι βλέπουμε πολλές αξιόλογες γυναίκες να διαλέγουν άθλιους συντρόφους και να μην λένε να ξεκολλήσουν από αυτούς. Θυμάμαι αυτό το ερώτημα ακριβώς μου είχε θέσει η δημοσιογράφος Κατερίνα Παπακωστοπούλου στην εκπομπή της «Νοιάσου για την υγεία σου» και το είχα βρει πολύ εύστοχο. Είναι όντως εύλογο το ερώτημα, αλλά εξηγείται εξίσου λογικά, αν έχουμε βασική γνώση για την αυτοπεποίθηση. Στα σεμινάρια του Believe In You με θέμα την Αυτοπεποίθηση, εξηγώ αναλυτικά όλες τις βασικές διαστάσεις (σημ. υπάρχουν τουλάχιστον 13 διαστάσεις).

Μύθος 3ος: Η αυτοπεποίθηση ορίζεται εσωτερικά.

Πραγματικότητα: Μάλλον η ίδια η λέξη μας παραπλανεί να το πιστεύουμε αυτό. Νομίζουμε δηλαδή ότι η πεποίθηση στον εαυτό μας χτίζεται μόνο από εμάς. Στην πραγματικότητα ορίζεται εσωτερικά και εξωτερικά. Εσωτερικά μπορεί να πηγάζει από μια βαθιά πίστη σε αυτό που είμαστε ή σε αυτό που κάνουμε και εξωτερικά επηρεάζεται από την αποτελεσματικότητά μας και τη ζήτηση από τους άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…