Μουσικά όργανα… φτιαγμένα από πάγο

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Η έμπνευση είναι το πάν. Είναι η απαρχή του ανθρώπινου μεγαλείου, αυτό που λέγεται και αναδεικνύεται φανερά ως ταλέντο! Ένα ταλέντο που κάνει την διαφορά, μία έμπνευση που κανένας μέχρι τώρα άνθρωπος στον πλανήτη δεν είχε!

Ο Νορβηγός ντράμερ και συνθέτης Terje Isungset μας παίζει μουσική χρησιμοποιώντας όργανα από πάγο που σμίλευσε μόνος του.

Είναι ιδρυτής του Μουσικού φεστιβάλ πάγου (Ice Music Festival) που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Finse της Νορβηγίας. Σ’ αυτό το μοναδικό στον κόσμο φεστιβάλ, τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν είναι όλα κατασκευασμένα από πάγο. Οι  μουσικοί λοιπόν φορτώνονται αλυσοπρίονα, σφυριά και σμίλες για να σπάσουν μεγάλα κομμάτια πάγου και με αυτά να κατασκευάσουν πνευστά όργανα, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, ντραμς, κ.α. Τα όργανα από πάγο είναι πάρα πολύ ευαίσθητα και χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα για να κατασκευαστούν. Ακόμη κι η σκηνή του φεστιβάλ είναι δημιούργημα πάγου.

Η ιδέα των οργάνων από πάγο ξεκίνησε το 1999, όταν ο Isungset είχε παίξει μουσική  μέσα σε ένα παγωμένο καταρράκτη στο Λιλενχάμερ (Lillehammer).

Το φεστιβάλ της μουσικής του πάγου ξεκίνησε το 2005, αλλά το 2018  λόγω κλιματικών αλλαγών  μεταφέρθηκε περίπου 45 χιλιόμετρα πιο βόρεια, καθώς η απαιτούμενη σταθερή θερμοκρασία πρέπει να είναι από 15 έως 20 βαθμούς κάτω από μηδέν.

Φαντάστηκε λοιπόν και  δημιούργησε μία παγωμένη ορχήστρα, εμπνευσμένη και συνδυασμένη με στοιχεία όπως ο πραγματικός καταρράκτης σε συνδυασμό με τον ήχο που κάνει το νερό στις πέτρες και στο ξύλο.

Ο Νορβηγός Τέρζε Ιζούνγκσετ διοργανώνει πάνω από 50 φεστιβάλ και συναυλίες ετησίως. Δηλώνει δε ότι τα όργανα του πάγου ακούγονται παρόμοια με τα παραδοσιακά, αλλά με πιο χαμηλό ήχο.

Σε αυτό το ολόψυχρο περιβάλλον, με ιδιόρρυθμα όργανα, τι πιο ζεστό από το να γεμίζει η αίθουσα από μουσικές, με έναν άλλο διαφορετικό ήχο! Αυτό είναι η απόλαυση μιας ιδιάζουσας μαγείας, βγαλμένης από το μεγαλείο της τέχνης!!!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr