Μου αρέσει ο εαυτός μου, πολύ!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Μου αρέσει ο εαυτός μου, πολύ!Η παγίδα στην οποία μπαίνουμε συχνά είναι να δημιουργούμε σχέσεις για να καλύπτουμε τα κενά στη ζωή μας. Οι σχέσεις αυτές μπορεί να είναι φιλικές ή προσωπικές. Μετά από ένα σύντομο διάστημα, όμως, ανακαλύπτουμε πως δεν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι και πως, τελικά, δε γεμίσαμε κανένα κενό και δεν ικανοποιήσαμε καμία ανάγκη. Στο στάδιο αυτό ανακαλύπτουμε πως οι σχέσεις που κάναμε μας αφήνουν αδιάφορους και τις παραμελούμε.

Για να μη δημιουργούμε σχέσεις που δε σημαίνουν κάτι για εμάς και για να μην αναζητούμε στους άλλους αυτό που δεν μπορούμε να βρούμε στον ίδιο μας τον εαυτό, μπορούμε να κάνουμε μια βιωματική άσκηση: να δημιουργήσουμε μια σχέση με τον εαυτό μας πρώτα. Το μυστικό πίσω από την άσκηση αυτή είναι πως εάν δεν έχουμε μια αρμονική σχέση με εμάς τους ίδιους, δε θα μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη σχέση και με τους άλλους γύρω μας.

Κάνω την έρευνά μου

Όπως προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα για κάποιον που μας αρέσει, έτσι θα πρέπει να αναζητούμε περισσότερες πληροφορίες και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Ποιες είναι οι προσωπικές μας αξίες; Ποια είναι τα ενδιαφέροντά μας; Ποιοι είναι οι στόχοι μας; Τί μας ικανοποιεί; Όταν γνωρίσουμε τί μας χαρακτηρίζει και τί είναι αυτό που μας ικανοποιεί, τί αναζητούμε στη ζωή μας, τότε θα μπορούμε να επιλέξουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε τη ζωή μας. για να φθάσουμε, ωστόσο, σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να γνωρίσουμε πρώτα τον εαυτό μας.

Δεν αργώ στα ραντεβού μου

Η αναβλητικότητα και οι καθυστερήσεις ή οι ακυρώσεις μας εκνευρίζουν σε ένα ραντεβού. Αυτό που προτιμούμε είναι η ακρίβεια, σωστά; Το ίδιο θα πρέπει, λοιπόν, να προτιμούμε και στα ραντεβού που έχουμε με τον εαυτό μας: δεν υπάρχει λόγος να καθυστερούμε τα όνειρά μας και τους στόχους μας, ούτε να αναβάλλουμε τις συνήθειές μας. Όπως θέλουμε το ταίρι μας να έρχεται στα ραντεβού μας στην ώρα του, έτσι και εμείς πρέπει να τηρούμε τα ραντεβού με εμάς.

Πηγαίνω στα μέρη που μου αρέσουν

Μου αρέσει ο εαυτός μου, πολύ!Όταν είμαστε σε σχέση με κάποιον, ή στο στάδιο του φλερτ, επιλέγουμε να επισκεφθούμε μέρη που μας αρέσουν ή που αρέσουν στο σύντροφό μας. Δε χρειάζεται να παραμελούμε κάτι τέτοιο και στη σχέση με τον εαυτό μας: μια επίσκεψη, ένας περίπατος ή μια εκδρομή σε ένα σημείο της πόλης ή σε έναν προορισμό που αγαπάμε πολύ μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια και να σταθεί αφορμή να σκεφτούμε τα επόμενα βήματά μας στη ζωή. Όταν χαιρόμαστε ένα μέρος που μας κάνει να νιώθουμε καλά, όταν απολαμβάνουμε την ομορφιά του, αμέσως νιώθουμε καλύτερα – και δεν έχει σημασία εάν είμαστε μόνοι ή με παρέα.

Ακούω το σώμα μου

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για να έχουμε μια αρμονική σχέση με τον εαυτό μας να ακούμε το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε τα μηνύματα που μας στέλνει. Η διατροφή μας, η άθληση και η εμφάνισή μας θα πρέπει να είναι ανάλογη με τις σωματικές μας ανάγκες. Εάν ακολουθούμε πρότυπα που κυριαρχούν στο διαδίκτυο, λόγου χάρη, απλώς για να νιώθουμε πως δεν υστερούμε σε σχέση με άλλους, αργά ή γρήγορα θα καταλάβουμε πόσο κενό είναι κάτι τέτοιο. Οι συνήθειές μας θα πρέπει να ταιριάζουν με όσα μας ταιριάζουν και μας αρέσουν, ώστε να εκφραζόμαστε και να δημιουργούμε τη δική μας, αληθινή ταυτότητα.

Ακούω τους άλλους

Το ένστικτο μας βοηθά σε πολλές περιπτώσεις να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Έτσι «ακούμε» τους άλλους, ακόμη και όταν πρόκειται για άγνωστα άτομα. Εάν έχουμε καταφέρει όλα τα παραπάνω και έχουμε χτίσει μια καλή σχέση με τον εαυτό μας, θα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ανοιχτούμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις με άλλους.

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…