«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν» Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Ο Μικρός Πρίγκιπας… Ένα παραμύθι με πολλά μηνύματα, που καταλαβαίνει κανείς την αξία τους περισσότερο καθώς μεγαλώνει… Πρόκειται για ένα αριστούργημα γεμάτο ανθρωπισμό και πίστη στα ιδεώδη.

Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα),που κατά έναν παράξενο τρόπο είχε προσγειωθεί στο ίδιο σημείο, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο: τις περιπλανήσεις του σε άλλους πλανήτες, τις συναντήσεις του και τα συμπεράσματά του .Και ο μικρός Πρίγκιπας μαθαίνει για την αξία της αγάπης του. Η ιστορία του βιβλίου ολοκληρώνεται με την επιστροφή του Μικρού Πρίγκιπα στον πλανήτη του, κοντά στο τριαντάφυλλό του. Στον επίλογο, ο συγγραφέας εκφράζει το μεγάλο κενό που νιώθει από τη φυγή του μικρού πρωταγωνιστή.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» γράφτηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξορίας του συγγραφέα-αεροπόρου, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, το 1942. Το 1943, είναι η πρώτη φορά που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, πριν εκδοθεί στη Γαλλία το 1946 και έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες κι έχει πωληθεί σε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

“Ο Μικρός Πρίγκιπας” μπορεί να θεωρείται ένα παιδικό βιβλίο, ωστόσο, κάνει κάποιες βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο συγγραφέας διαπλέκει στοιχεία του παραμυθιού με χαρακτηριστικά γεγονότα της ζωής του. Το βιβλίο γράφτηκε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, να είναι συγκλονισμένος, κυριευμένος από αγωνία, προβληματισμένος για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, την ίδια του τη ζωή. Επίσης, τα διάφορα σύμβολα αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης και την αξία της ειρήνης.

Στα λόγια της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα, βρίσκεται όλη η ουσία: “Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια” Είναι η σπουδαιότητα του να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας με την καρδιά μας χωρίς – όμως- να παρασυρόμαστε από όσα βλέπουμε. Η δυνατότητα να βλέπουμε πέρα από την ύλη, είναι για το συγγραφέα θεμελιώδες στοιχείο της ζωής. Ό,τι αξίζει πραγματικά βρίσκεται “κρυμμένο” κι επειδή οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο τι βλέπουν, οδηγούνται συχνά σε λάθος συμπεράσματα.

Η αλεπού στέλνει κι άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως:

“Eίσαι υπεύθυνος για πάντα, γι` αυτό που έχεις εξημερώσει»

«Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα».

Το θέμα της φιλίας και το πώς δημιουργείται, είναι μια άλλη πτυχή του μαθήματος της αλεπούς προς το Μικρό Πρίγκιπα. Του εξηγεί, λοιπόν, ότι η διαδικασία αυτή αφορά το “ημέρωμα» κι έχει συγκεκριμένη στοιχεία που το χαρακτηρίζουν. Για τη δημιουργία μιας  ουσιαστικής φιλίας, χρειάζεται αγάπη, αφοσίωση, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, κατανόηση, υπευθυνότητα. Ο Μικρός Πρίγκιπας αναπτύσσει μια σχέση ζωής με το τριαντάφυλλο.

Η αλεπού τον βοηθά να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η φιλία και τελικά αποφασίζει να γυρίσει κοντά του.

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε ταινία. Η βραβευμένη animation γαλλική ταινία ‘Le petit prince’  (2015)  σε σκηνοθεσία Μαρκ Όσμπορν αποτελεί μια κινηματογραφικά ορθογραφημένη μεταφορά ενός (πολύ πιο «μαγικού») αριστουργηματικού παραμυθιού.

Συντάκτης: Χριστίνα Στογιαννίδη, Φιλόλογος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr