Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα διατροφικού bullying;

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα διατροφικού bullying;Το bullying, (σύγχρονη ονομασία του εκφοβισμού προς έναν αδύναμο κρίκο της κοινωνικής αλυσίδας) έχει πάρει πια διαστάσεις επιδημίας. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά μερικές φορές με άτομα που είναι διαφορετικά από αυτά. Έτσι, οι πιο αδύναμοι, γίνονται θύματα εκφοβισμού για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και αυτόν της διατροφής.

Υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του αυξημένου βάρους. Έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πειράγματα των συμμαθητών τους. Συχνά στιγματίζονται και εκφοβίζονται από τους γύρω τους λόγω της εμφάνισής ή της κινητικότητάς τους.

Πρόσφατη έρευνα σε σχολεία της Βραζιλία έδειξε ότι οι μαθητές που δεν είχαν καλή εικόνα για το σώμα τους ή κάνανε καθιστική ζωή είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που δεν νιώθουν καλά με το σώμα τους έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να ασκήσουν οι ίδιοι εκφοβισμό, με τα αγόρια να γίνονται πιο συχνά θύτες.

Οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού επιμένουν και στην ενήλικη ζωή, με τα θύματά του να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, να διατηρούν κακές κοινωνικές σχέσεις, να καπνίζουν συστηματικά ή να εκδηλώσουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία έδειξε ότι τα άτομα που δέχτηκαν σωματική ή λεκτική ενόχληση σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στην παχυσαρκία, να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς και σακχαρώδη διαβήτη στην ενήλικη ζωή.

Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα διατροφικού bullying;Το διατροφικό bullying μπορεί να οδηγήσει σε διαστρεβλωμένη εικόνα του παιδιού για το σώμα του, σε συναισθηματική υπερφαγία και αυτά με τη σειρά τους να οδηγήσουν στον κακό κύκλο της υπερκατανάλωσης φαγητού και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Χάνουν φίλους, καταλήγουν να φοβούνται να πάνε στο σχολείο, κάνουν περισσότερες απουσίες και πιθανώς εγκαταλείπουν το συγκεκριμένο σχολείο.

Εκτός από το bullying για το βάρος και την εικόνα του σώματος, ενόχληση μπορεί να υπάρχει και για τις διατροφικές επιλογές που κάνει ένα παιδί στο σχολείο, για τα τρόφιμα δηλαδή που παίρνει μαζί του στο σχολείο, όπως φρούτα, λαχανικά φαγητό σε τάπερ ή αλουμινόχαρτο, αντί για άλλα πιο δημοφιλή όπως κρουασάν, τυρόπιτες ή άλλα συσκευασμένα αλλά και ανθυγιεινά τρόφιμα. 

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα όταν διατροφικό bullying εμφανίζεται και μέσα στην οικογένεια. Παχύσαρκα παιδιά ενοχλούνται από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Ακόμη και οι ίδιοι οι γονείς χρησιμοποιούν κοροϊδευτικές ή απειλητικές λέξεις και εκφράσεις για την εμφάνιση του παιδιού τους. Έτσι το περιβάλλον του σπιτιού γίνεται εχθρικό και ανταγωνιστικό.

Μήπως το παιδί σας έχει πέσει θύμα διατροφικού bullying;Διατροφικό bullying όμως δεν υπάρχει μόνο στην παιδική ηλικία και στα πλαίσια του σχολείου. Υπάρχει και μεταξύ των ενήλικων ανθρώπων. Πόσες φορές δεν είδατε να απαξιώνονται άνθρωποι εξαιτίας του βάρους τους; Πόσες φορές ακούσατε ερωτήσεις όπως:  «Πώς είναι έτσι αυτή;» «Τι; Τρως λευκό ψωμί;» ή «Καλά, δεν έκοψες ακόμη τον καφέ;».

Κι ενώ το θέμα στους ενήλικες σταματάει στη δική τους αυτοπεποίθηση, τη σωστή τοποθέτηση του εαυτού τους, τη λογική και τις ικανότητες, τα πράγματα για τα παιδιά είναι πολύ πιο περίπλοκα.

Το διατροφικό bullying, όπως και όλες οι άλλες μορφές του, πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά και συλλογικά.

Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά που δέχονται διατροφικό εκφοβισμό:

  • Δείχνουν αδιαφορία.
  • Το λένε στους γονείς τους.
  • Το γνωστοποιούν στον δάσκαλο.
  • Προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν και να ανήκουν σε εξωσχολικές ομάδες.
  • Κάνουν υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά τους.

Οι γονείς

  • Ακούνε προσεκτικά και εντοπίζουν το πρόβλημα νωρίς.
  • Ασχολούνται με το παιδί και το διαβεβαιώνουν ότι είναι ένα σημαντικό πρόσωπο γι’ αυτούς, ανεξάρτητα από την εμφάνισή του.
  • Πιστεύουν σε αυτό και στις δυνάμεις του.
  • Διδάσκουν την ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο ως λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, αλλά ως ένα εφόδιο για όλη τη ζωή.
  • Αποτελούν οι ίδιοι πρότυπο υγιεινής διατροφής.

Το σχολείο

Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατροφική  εκπαίδευση και την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και μιας υγιεινής ζωής . Ρόλος του είναι επίσης να φροντίζει την κοινωνικότητα των παιδιών, την αυτοπεποίθηση και γενικά τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η συνεργασία μεταξύ γονιών και δασκάλων είναι ζωτική.

Πηγές

-American Psychological association

-HealthyChildren.org

-J. Pediatr. (Rio J.) vol.89 no.2 Porto Alegre Mar./Apr. 2013

-Opap Sports Academies

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…