Μήπως πάσχω από ημικρανία;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Υπάρχει πολύς κόσμος που πάσχει συχνά από πονοκεφάλους, αλλά όλοι οι πόνοι δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ δεν είναι πάντα εύκολο να τους περιγράψει κανείς με ακρίβεια. Η ημικρανία αντίθετα, είναι πολύ συγκεκριμένη και δυστυχώς αποτελεί μία χρόνια πάθηση που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

  • Ως ημικρανία ορίζεται ο οξύς πόνος στο μισό μέρος του κεφαλιού. Πολλοί τον παρομοιάζουν σαν ένα σφυρί που χτυπάει μέσα στο κεφάλι τους, δεν αντέχουν το φως και το θόρυβο, ενώ συχνά νιώθουν ναυτία, μουδιάσματα και βλέπουν θολά.
  • Σημαντικό σύμπτωμα είναι επίσης αυτό της αύρας που είναι μια παροδική οπτική, λεκτική ή κινητική διαταραχή που μαρτυρά το ξεκίνημα του πόνου που μπορεί να διαρκέσει από μία έως 72 ώρες.
  • Από ημικρανία βασανίζεται περίπου το 12 τοις εκατό του πληθυσμού σε βαθμό που να μην μπορεί κανείς να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά ίσως να οφείλεται και σε γενετικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
  • Το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να οφείλεται σε ορμονικούς λόγους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εμμηνόπαυσης και της περιόδου για τις γυναίκες προσβάλλοντάς τις δύο ή τρεις φορές περισσότερο από ότι τους άντρες. Παρόλα αυτά, ημικρανίες παρουσιάζονται και στα παιδιά.

Αν και η βασική αιτία των ημικρανιών παραμένει άγνωστη εικάζεται ότι οι συνήθεις ύποπτοι είναι το αυξημένο άγχος, η κούραση, ο καφές και το κόκκινο κρασί, το jet lag από τα μακρινά ταξίδια, κάποια φάρμακα, η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού, ακόμα και το άδειο στομάχι, αλλά και η τυραμίνη που βρίσκεται στα τυριά, το γλουταμινικό νάτριο που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και όλα όσα αναφέραμε στην παραπάνω παράγραφο.

Οι ασθενείς με τον καιρό αντιλαμβάνονται τις αιτίες που πυροδοτούν την ημικρανία τους, ενώ συμπληρωματικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, το ιστορικό, διάφορα τεστ και η νευρολογική εξέταση κρίνονται απαραίτητα για τη διάγνωση. Πάντως, επειδή η διάγνωση σε μια τέτοιου είδους πάθηση είναι συχνά αμφίβολη, η Διεθνής Εταιρία Κεφαλαλγίας έχει ταξινομήσει τις ημικρανίες σε επτά υποκατηγορίες κι έχει θεσπίσει κριτήρια για εκείνες χωρίς αύρα- για τις ημικρανίες με αύρα, δύο κρίσεις είναι αρκετές για να γίνει η διάγνωση- όπως, πέντε ή παραπάνω κρίσεις, διάρκεια από τέσσερις ώρες έως και τρεις μέρες, αίσθηση παλμών και παρουσία του πόνου στη μία πλευρά του κεφαλιού μεσαίας ή μεγάλης έντασης, φωτοφοβία και ναυτία.

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με αποφυγή ενεργειών, ώστε να αποφευχθεί η πυροδότησή της είτε με προσπάθεια ελέγχου των οξέων συμπτωμάτων. Τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά αν ληφθούν προληπτικά πριν την κρίση, όμως, η συχνή τους χρήση μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση και να επιδεινώσει την κατάσταση αυξάνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων.

Πονοκέφαλος, ημικρανία, αύρα, πάθηση, ναυτία, μουδιάσματα

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου, Συντάκτρια - Κειμενογράφος

Influence:

Έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος Executive Diploma in Marketing Management…