Μήπως τα λαχανικά μας παχαίνουν;

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Ναι, τα λαχανικά είναι υγιεινά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν από την διατροφή μας. Είναι όμως τόσο υγιεινά όσο πιστεύουμε ή μήπως υπάρχουν συνταγές και τρόποι που τα καταναλώνουμε άκρως παχυντικοί;

Τηγανητά Λαχανικά

Όλοι γνωρίζουμε πόσο κακό κάνουν στην υγεία μας τα τηγανητά φαγητά. ΤΟ γεγονός ότι μπορεί να πρόκειται για λαχανικά δεν αλλάζει την κατάσταση. Όταν τα λαχανικά είναι βουτηγμένα στο αλεύρι και στο λάδι, χάνουν όλες τις διατροφικές ιδιότητες που έχουν και οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από το αλεύρι και το λάδι. Για παράδειγμα, μια μερίδα βραστά φασολάκια έχει 22 θερμίδες και 0 γραμμάρια λίπους ενώ μια μερίδα τηγανιτά φασολάκια έχει 230 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους.

Τσιπς λαχανικών

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα τσιπς από λαχανικά είναι πιο υγιεινά και προτιμότερα από τα κλασικά τσιπς. Στην πραγματικότητα, τα τσιπς λαχανικών είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ανθυγιεινά με τα πατατάκια. Υπάρχει μελέτη όπου βαθμολόγησε τα πατατάκια ως το χειρότερο τρόφιμο που προκαλεί παχυσαρκία από όσα υπάρχουν διαθέσιμα στον πλανήτη.

Smoothies και χυμοί λαχανικών

Τα smoothies ή οι χυμοί λαχανικών μπορεί να θεωρούνται υγιεινά ροφήματα και φυσικά να είναι καλύτερα από τα αναψυκτικά, αλλά δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζουμε. Αν και περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, συνήθως περιέχουν αρκετές θερμίδες και ζάχαρη.

Dips λαχανικών

To dip αγκινάρας και dip σπανάκι θεωρούνται πιο υγιεινά από το sour cream dip, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα όμως, είναι ακριβώς το ίδιο.

Το καλαμπόκι, ο αρακάς, οι πατάτες και το λάχανο βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τα λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους ακόμη και στην απλή τους μορφή. Με νικητή και μεγαλύτερο «ένοχο» το καλαμπόκι. Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως η πατάτα και ο αρακάς, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η γλυκόζη του αίματος στο σώμα σας. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό μας αφήνει με εντονότερο το αίσθημα της πείνας. Έτσι, μπορεί τελικά να φάμε περισσότερο απ’ ότι θα τρώγαμε αν δεν είχαμε καταναλώσει τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.