Μια ζωή χωρίς σεξ… κι όμως γίνεται!

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη

Influence:

Στην ιστορία της ανθρωπότητας το σεξ βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο. Ο M. Foucault στο Η βούληση για γνώση, τον πρώτο από τους τρεις τόμους για την Ιστορία της Σεξουαλικότητας δεν δίστασε να παρουσιάσει το σεξ ως το αιώνια αγαπημένο μας «πρόβλημα», επικρίνοντας την  υπόθεση περί καταστολής αυτού και απορρίπτοντας το κίνημα της Σεξουαλικής Επανάστασης.  Σύμφωνα με τον Foucault πάντα ασχολούμασταν με το σεξ, μιλούσαμε για αυτό ή πολλές φορές αναγκαζόμασταν να μιλήσουμε κάτω απ’ το επίμονο βλέμμα των συγγενών, των φίλων, του ιερέα ή του ψυχοθεραπευτή μας. Τί ζητάμε όμως από το σεξ, πέραν των πιθανών ηδονών του για να πεισμώνουμε έτσι, ποιό μεγάλο μυστικό μπορεί αυτό να μας αποκαλύψει- προς τί αυτή η δίψα για γνώση;

Δεν ήταν ωστόσο ο μόνος στοχαστής που ασχολήθηκε με το «φαινόμενο» σεξ. Ο H. Marcuse στο Έρως και Πολιτισμός χρησιμοποιώντας κατά κόρον την ψυχαναλυτική θεωρία παρουσίασε το καινούριο «όπιο των μαζών». Στον ώριμο καπιταλισμό όπου τα υψηλά επίπεδα απώθησης και καταπίεσης των ενστίκτων μας δεν είναι πλέον απαραίτητα, η πλεονάζουσα απώθηση δυνητικά προκαλεί εντάσεις. Το σύστημα θα αντιτάξει το μηχανισμό της «καταπιεστικής απομετουσιώσης», ένα μηχανισμό που μας πείθει να ικανοποιούμε τις επιθυμίες μας με τρόπους φιλικούς προς το σύστημα. Κάπως έτσι στοχοποιείται θεωρητικά η περιβόητη  εμπορευματοποίηση του σεξ, η ανάδειξή του σε κυρίαρχο στοιχείο της pop κουλτούρας.

Μια ζωή χωρίς σεξ... κι όμως γίνεται!

Υπάρχει ωστόσο μια ομάδα ανθρώπων -τα τελευταία 17 χρόνια συνιστούν κοινότητα- που αδιαφορεί παντελώς για το εν λόγω «όπιο», «βιολογική ανάγκη» ή όπως αλλιώς έχει χαρακτηριστεί το σεξ στο πέρασμα των χρόνων. Πρόκειται για την κοινότητα των ασεξουαλικών.

Τί σημαίνει να είσαι ασεξουαλικός; Παρά τις υποθέσεις επιστημόνων και μη, για σεξουαλική δυσλειτουργία, καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία, τραυματικές εμπειρίες ή ακόμα και ισχυρές ηθικοπλαστικές πεποιθήσεις, η κοινότητα των ασεξουαλικών δίνει τη δική της απάντηση και αυτή δεν είναι άλλη απ’ το ότι η ασεξουαλικότητα συνιστά σεξουαλική επιλογή. Δεδομένου ότι οι όποιες έρευνες γύρω από την ασεξουαλικότητα είναι ελλιπείς, επομένως και οι διάφορες υποθέσεις εργασίας αβάσιμες, η φωνή των ίδιων των ασεξουαλικών είναι η πιο αξιόπιστη πηγή την οποία μπορούμε να μελετήσουμε. (Στο τέλος του άρθρου παρατίθεται το link της AVEN- The Asexual Visibility and Education Network).

Οι φήμες λένε ότι οι ασεξουαλικοί συνιστούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Καθώς όμως το βασικό χαρακτηριστικό ενός ασεξουαλικού είναι η μη αναγωγή της ασεξουαλικότητάς του σε πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να μιλήσει, απολογηθεί, ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για ένα πλασματικό ποσοστό. Η ασεξουαλικότητα είναι ένα πεδίο στο οποίο η επιστημονική έρευνα βρίσκεται  ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη,

Influence:

Σπούδασα Πολιτική Κοινωνιολογία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου…