Μία κριτική για την ταινία “50 Shades of Grey”

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Είναι από τις λίγες φορές που παρακολουθώ να διαδραματίζεται τέτοιος πανζουρλισμός-κυρίως από γυναίκες- για μία ταινία η οποία αποτελεί μεταφορά ενός βιβλίου και αφορά τη σχέση ενός πλούσιου επιχειρηματία με μία νεαρή κοπέλα. Θα ήθελα να γράψω την άποψή μου για τη συγκεκριμένη ταινία η οποία θεωρώ πως προωθεί αρνητικά πρότυπα και αντιλήψεις.

Περιεχόμενο ταινίας

Η ταινία αφορά έναν πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει κάποια τραύματα του παρελθόντος μέσα από τη σύναψη μία περίεργης ερωτικής σχέσης με μία άπειρη ερωτικά κοπέλα η οποία φτάνει στα όρια του σαδομαζοχισμού. Η ταινία πραγματεύεται τις BDSM σχέσεις και την κυριαρχία του δυνατού απέναντι στον αδύναμο.

Αρνητικά πρότυπα

Θεωρώ πως η συγκεκριμένη ταινία προβάλλει με αρνητικό τρόπο τις συναισθηματικές σχέσεις, τονίζει διαρκώς πως ο άνδρας είναι πλούσιος, γυμνασμένος και ισχυρός (αν ήταν το αντίθετο, πραγματικά όλοι θα είχαν ξεσηκωθεί λες και έβλεπαν 10η Εντολή), προωθεί σε νεαρά άτομα την πεποίθηση πως είναι σέξι, κουλ, άνετο και προοδευτικό κάποιος να σε εξουσιάζει και να προσπαθεί να σε δωροδοκήσει και να πατήσει επάνω στο συναίσθημά σου, επειδή είναι πλούσιος.

Είναι ανήθικο κάποιος να πατάει επάνω στο συναίσθημά σου, επειδή μπορεί να είναι η πρώτη του ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία και να εκμεταλλεύεται το κόλλημά σου. Όπως και είναι εξίσου κακό πρότυπο να περνάς την πεποίθηση πως πρέπει να ανέχεσαι την κακομεταχείριση, επειδή ο άλλος στο τέλος θα σε αγαπήσει και θα αλλάξει.

Ευελπιστώ πως οι νέοι άνθρωποι θα μείνουν μακριά από το νόημα αυτής της ταινίας που είναι η προβολή και η εξιδανίκευση ανθυγιεινών σχέσεων.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…