Μία γενναία μητέρα

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Σήμερα προσεγγίζουμε την έννοια και την πραγμάτωση της συγχώρεσης σε μία διαφορετική διάσταση: Η συγχώρεση, όταν κανείς την πετύχει έχει μία δύναμη να απαλλάσσει τον άνθρωπο από αισθήματα πικρίας και να τον απελευθερώνει από όσα τον έχουν πληγώσει.

Η πράξη της συγχώρεσης είναι δύσκολη, γιατί η ζωή δεν είναι πάντα δίκαιη. Ας μην ξεχνάμε όμως ,ότι αργά ή γρήγορα η αλήθεια είναι αυτή που επικρατεί, με αποτέλεσμα να επιφέρει μία δικαίωση στον αδικημένο. Στον αντίλογο της θεωρίας αυτής μπορεί κανείς να σκεφθεί: πώς είναι εφικτή η συγχώρεση όταν πρόκειται για ειδεχθείς πράξεις, όπως είναι η δολοφονία του παιδιού κάποιου; Πράγματι. Όταν ωστόσο μία αποτρόπαια και άδικη πράξη έχει ήδη διαπραχθεί, τότε είναι τίποτα ικανό να φέρει πίσω τον αδικοχαμένο αγαπημένο μας; Το μίσος και η αναζήτηση για εκδίκηση μόνο θα επιβαρύνουν τον ψυχικό πόνο και θα κρατούν τον άνθρωπο εγκλωβισμένο.

 

Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα οποία μας συμβαίνουν στη ζωή δεν είναι δυνατόν να τα προβλέψουμε, ούτε να τ’ αποτρέψουμε.  Η μόνη εξουσία που έχει ο άνθρωπος επάνω σε όσα άδικα του συμβαίνουν είναι η συγχώρεση, μία από τις γενναιότερες και ευγενέστερες ανθρώπινες πράξεις.

Το Σεπτέμβριο του 2017, ένα αγόρι, ο Σάλιμαν Αμπντούλ  Μουτακαλίμ, έπεσε νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που επέστρεφε στην οικογένειά του, πηγαίνοντάς τους φαγητό. Σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών, ο Σάλιμαν ήταν ένα αθώο και ανυποψίαστο θύμα.

Στη διάρκεια δύο ξεχωριστών ακροάσεων, την ενοχή τους για τον θανατηφόρο πυροβολισμό ομολόγησαν δύο έφηβοι, οι οποίοι καταδικάστηκαν στη συνέχεια σε ποινή φυλάκισης.

Μητέρα του θύματος είναι η κυρία Ρουνί, η γυναίκα που αντέδρασε με αξιοσημείωτο τρόπο απέναντι στους δολοφόνους του γιού της:  Στη δικαστική αίθουσα, η κυρία Ρουνί προσφέρθηκε ν’ αγκαλιάσει τους δύο ανήλικους δράστες. Ο ένας από τους δύο, ο Τζέιβον Κόλτερ δέχθηκε το αγκάλιασμά της, ενώ ο δεύτερος, ο Βαλεντίνο όχι, κίνηση που ανησύχησε τη Ρουνί σχετικά με την πορεία του νεαρού δράστη. Επιπλέον η Ρουνί προσφέρθηκε να επισκέπτεται τους δολοφόνους του γιού της στη φυλακή, προκειμένου να τους οδηγήσει να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Ο λόγος της ασυνήθιστης συμπεριφοράς είναι η πίστη της πως οι δράστες είναι ήδη βασανισμένοι και ότι είναι νέοι και έχουν περιθώριο βελτίωσης. Αντιθέτως, η εκδίκηση όχι μόνον δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τίποτα, κυρίως δεν είναι ικανή να της φέρει πίσω το παιδί της. Εκείνο που μπορεί να γίνει όμως είναι να σωθούν δύο νέα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν από μητέρες, όπως είναι η ίδια.

Η κυρία Ρουνί έχει πλέον αφιερώσει τη ζωή της στην αναμόρφωση του Τζέιβον και του Βαλεντίνο. «Η ζωή», εξηγεί, «δεν τους έχει φερθεί δίκαια». Η Ρουνί είναι συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος από το 2014 και ενεργή  εθελόντρια ενός μη ισλαμικού ανθρωπιστικού οργανισμού μέσω του οποίου συμμετείχε στη διάσωση των θυμάτων του Χιούστον από  τον Τυφώνα Χάρβεϊ το 2017.

Συνεχίζοντας, η Ρουνί μας εξηγεί ότι οι ανήλικοι δράστες γεννηθήκαν από μία μητέρα, όπως μητέρα είναι και η ίδια. Το γεγονός ότι ο Βαλεντίνο απαρνήθηκε το αγκάλιασμα την ανησυχεί ότι ίσως ο δράστης απορρίψει τη βοήθειά της και, μετά την έκτιση της ποινής του, επιστρέψει στην εγκληματικότητα.

Η κυρία Ρουνί, έχοντας λάβει την άδεια από τις μητέρες των δύο δραστών, επιθυμεί πλέον να γίνει μάρτυρας υπεράσπισής τους στις επόμενες δίκες και τους επισκέπτεται παρέχοντάς τους εκπαίδευση και φώτιση προκειμένου να καταφέρουν οι δύο δράστες ν’ αναμορφωθούν.

Βλέπουμε μία μητέρα που αγωνιά για το μέλλον δύο ανθρώπων, πιστεύοντας ότι πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να μπουν στο σωστό δρόμο. Τα λόγια της είναι χαρακτηριστικά: «Ας τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι η ζωή έχει και άλλη όψη», «είναι απαραίτητο να μάθουν ν’ αποφεύγουν εκείνα που ήδη ξέρουν ότι είναι λάθος».

Πρόκειται για μία κίνηση πέρα από τα συνηθισμένα. Σκοπός της μητέρας αυτής είναι βοηθήσει δύο γιους, από δύο άλλες μητέρες να συνετιστούν, παρά την ανεπανόρθωτη ζημιά που εκείνοι τής προξένησαν .

Δείτε την απίστευτη ιστορία στο σχετικό βίντεο.

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…