Μέρη τα οποία ίσως δε γνωρίζατε ότι παρακολουθούνται από κάμερες

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Οι κάμερες ασφαλείας αρχικά δημιουργήθηκαν γι’ αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους-για να εξασφαλίζουν ασφάλεια. Ωστόσο η χρήση τους έχει επεκταθεί τόσο πολύ, ώστε συχνά χρησιμοποιούνται με δόλιους τρόπους, παραβιάζοντας είτε την ιδιωτικότητά μας, χωρίς να το γνωρίζουμε, είτε και την ασφάλειά μας. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε τα πιθανά σημεία που μπορεί να συναντήσετε κρυφές κάμερες.

Μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης

Μας είναι γνωστό ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν κάμερες για την ασφάλεια και την προστασία των συναλλαγών μας. Ωστόσο, δεν εξυπηρετούν όλες οι κάμερες τους λόγους ασφαλείας των τραπεζών. Όπως συνέβη στο Λονδίνο, ενδέχεται ορισμένες από τις κάμερες να τοποθετούνται από εγκληματίες προκειμένου να καταγράψουν τον κωδικό ασφαλείας σας. Αυτό σημαίνει ότι συνίσταται να έχετε το νου σας σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι κάποια από τις κάμερες είναι «πειραγμένη» ώστε να επιλέξετε ένα άλλο ΑΤΜ για να πραγματοποιήσετε τη συναλλαγή σας. Καλό είναι να είστε υποψιασμένοι σχετικά με αυτή τη νέα  μέθοδο παραβίασης της ασφαλείας σας.

Ανελκυστήρες

Γενικά, το ασανσέρ είναι ο τέλειος ιδιωτικός χώρος για να διορθώσουμε ψεγάδια στην εμφάνιση ή το ντύσιμό μας. Ας έχουμε όμως υπόψη μας ότι ίσως υπάρχει κάμερα. Αν στρέψετε το βλέμμα σας επάνω ίσως διαπιστώσετε ότι παρακολουθείστε (βεβαιωθείτε ότι η κάμερα δε σας συλλαμβάνει να παραβιάζετε κάποιον από τους κανόνες του savoir vivre του ασανσέρ: http://goodmannersandetiquette.com/elevator-etiquette/). Ο λόγος ύπαρξης των καμερών ασφαλείας στο ασανσέρ είναι ο ευκολότερος εντοπισμός κάποιου πιθανού εισβολέα. Οι κάμερες ασφαλείας των ασανσέρ είναι πάντοτε εγκατεστημένες ψηλά και καταγράφουν μόνο εικόνα, όχι ήχο, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την προστασία των ιδιωτικών συνομιλιών.

Σχολικά Λεωφορεία

Είναι αναγκαίο και καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι τα σχολεία λαμβάνουν και τηρούν κανονισμούς ασφαλείας, όπως είναι το κλείσιμο των θυρών του σχολείου καθώς και η αναγνώριση του κάθε πιθανού επισκέπτη. Στην πραγματικότητα μάλιστα, σε αρκετά από τα σχολικά ιδρύματα λειτουργούν κάμερες ασφαλείας. Πολλά σχολεία εγκαθιστούν κάμερες σε χώρους και εκτός της εισόδου και των διαδρόμων, όπως είναι τα σχολικά λεωφορεία, οι διδακτικές αίθουσες, καθώς και κάθε άλλους χώρους του σχολείου, εκτός από τις τουαλέτες.

Φωτεινοί Σηματοδότες

Οι δρόμοι κυκλοφορίας ενδέχεται, σε αρκετά σημεία να θυμίζουν σκηνές από το Big Brother. Δεν εξυπηρετούν ωστόσο όλες οι κάμερες κυκλοφορίας λόγους κατασταλτικούς: Υπάρχουν κάμερες για τη ρύθμιση της κίνησης στους δρόμους, και υπάρχουν κάμερες για τον εντοπισμό των παραβατών του Κώδικα Κυκλοφορίας.  Οι πρώτες, οι κάμερες δηλαδή καταγραφής και ρύθμισης της κίνησης, είναι μικρές κάμερες τοποθετημένες επάνω στα φανάρια και αντικαθιστούν παλαιότερους αισθητήρες στο χώρο του πεζοδρομίου. Οι κάμερες αυτές δεν περιστρέφονται και επιπλέον, η ανάλυσή τους δεν αρκεί προκειμένου να φωτογραφήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι κάμερες που προορίζονται για τον εντοπισμό των παραβατών του ορίου ταχύτητας είναι πάντοτε μεγαλύτερες και εγκατεστημένες κοντά, όχι όμως επάνω στους φωτεινούς σηματοδότες.

Φορητός Υπολογιστής

Έχετε ποτέ σας αναρωτηθεί αν η κάμερα του υπολογιστή σας καταγράφει τις κινήσεις σας εν αγνοία σας; Ακούγεται ίσως ανατριχιαστικό, ωστόσο δεν είναι απίθανο. Hackers μπορούν να ενεργοποιήσουν την κάμερα του υπολογιστή με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού προκειμένου να καταγράφει τις κινήσεις σας. Ευτυχώς με την κατάλληλη προστασία του λογισμικού μπορείτε ν’ αποφύγετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θάλαμοι Νοσοκομείων

Η λειτουργία των καμερών στα δωμάτια των νοσοκομείων δε παραβιάζει την ιδιωτικότητα των παρευρισκομένων. Στα νοσοκομεία, είναι πιθανόν να προκύψουν ζητήματα ασφαλείας που χρήζουν πρόληψης και προστασίας. Η εταιρία Fujitsu μάλιστα, πήγε την τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα κατασκευάζοντας κάμερες που αντιλαμβάνονται την κίνηση του ασθενή ή αν περνά ανήσυχη νύχτα.

Δωμάτια Ξενοδοχείων

Η περίπτωση ύπαρξης κάμερας σε δωμάτιο ξενοδοχείου είναι σαφώς σπάνια, όμως πιθανή. Όπως συνέβη, προς δυσάρεστη έκπληξη  των ενοικιαστών ενός δωματίου σπιτιού συνεργαζόμενου με την πλατφόρμα Airbub (διαβάστε περισσότερα εδώ), που ανακάλυψαν κρυφές κάμερες στην κρεβατοκάρά τους, χωρίς να έχει προηγηθεί συγκατάθεσή τους. Αντίστοιχα έρευνες έχουν εντοπίσει κρυφές κάμερες και σε δωμάτια ξενοδοχείων στο εξωτερικό(διαβάστε περισσότερα εδώ).

Κατά κανόνα, τα ξενοδοχεία δεν εγκαθιστούν κάμερες στα δωμάτια  και ο εξοπλισμός επιτήρησης αντίκειται στους κανονισμούς των ξενοδοχείων. Μολαταύτα, οι ειδικοί ασφαλείας μάς συνιστούν να ελέγχουμε πάντα τα δωμάτιά μας για παν ενδεχόμενο. Κυρίως να δίνουμε προσοχή σε συσκευές, όπως το ξυπνητήρι ή οι πυρανιχνευτές, για τυχόν τρύπες επάνω τους και σε ασυνήθιστα πράγματα για δωμάτιο ξενοδοχείου, λ.χ. ένα μπουκέτο λουλούδια.

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…