Μέλι το θαυματουργό!

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου

Θεωρείται ελιξήριο καλής υγείας εδώ και χιλιάδες χρόνια, με καταπληκτική γεύση και άρωμα, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και την κοσμητολογία με μεγάλη επιτυχία, διατίθεται σε πολλές ποικιλίες. Στη χώρα μας το έχουμε σε αφθονία και άριστη ποιότητα, γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας;

Οι μαγικές του ιδιότητες

  • Μια κουταλιά της σούπας μέλι μας επιβαρύνει με 60 περίπου θερμίδες, σίγουρα λιγότερες από όσες θα μας έδινε μια αντίστοιχη κουταλιά ζάχαρης.
  • Χωρίς καθόλου λίπος, αλλά πλούσιο σε απλά σάκχαρα και υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός και ο εγκέφαλος για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  • Επιπλέον, η κατανάλωσή του ενισχύει τον μεταβολισμό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που μεταβολίζουν τα στοιχεία που προσλαμβάνει ο οργανισμός από τις διάφορες τροφές απελευθερώνοντας ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο το ότι αποτελεί άριστη επιλογή για πριν και μετά την προπόνηση.
  • Το μέλι συμβάλλει στην καταπολέμηση της αναιμίας σε κάποιο βαθμό μιας και διαθέτει και σίδηρο.
  • Αποτελεί «φάρμακο» για τη δυσκοιλιότητα και τις παθήσεις του εντέρου. Βελτιώνει την κινητικότητά του και δρα ως ελαφρύ καθαρτικό.
  • Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες, ανακουφίζει από πληγές κι εγκαύματα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα και του ερεθισμένου λαιμού καθώς δρα ως αντιβακτηριδιακό.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C και Ε που συμβάλλουν στο κυκλοφορικό σύστημα, στη γερή άμυνα και την υγεία του δέρματος.
  • Κάνει θαύματα στα μαλλιά, θυμηθείτε πόσα πολλά σαμπουάν, μάσκες και μαλακτικά το περιλαμβάνουν ως βασικό συστατικό.
  • Το καλύτερο όμως, είναι ότι το μέλι ενισχύει σημαντικά τη μνήμη που σχετίζεται με σοβαρές νόσους της εποχής μας, όπως αυτή του Αλτσχάιμερ. Μια μόνο κουταλιά καθημερινά μπορεί να δυναμώσει σημαντικά τις λειτουργίες της ειδικά σε ανθρώπους που ανήκουν στην επικίνδυνη ηλικιακή ομάδα που μπορεί να προσβάλλει η νόσος.

Συμβουλές

  • Για να επωφεληθείτε από τις θεραπευτικές του ιδιότητες επιλέξτε να αγοράσετε μέλι που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, είναι αφιλτράριστο και προέρχεται από μικρούς παραγωγούς. Τα περισσότερα μέλια του εμπορίου δυστυχώς, υποβάλλονται σε επεξεργασία, κάποια μάλιστα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
  • Ακόμα καλύτερα, αν το αγοράσετε με την κηρήθρα. Αποτελεί φυσικό προϊόν των μελισσών, είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεϊνες, αντιβιοτικές ουσίες και μεταλλικά στοιχεία και κάνει πολύ καλό σε σοβαρές παθήσεις όπως έλκος, γαστρίτιδες κλπ. Θεραπεύει επίσης πολλές δερματικές παθήσεις, τερηδόνα και ουλίτιδα.
  • Όσο πιο σκούρο χρώμα έχει, τόσο πιο υγιεινό είναι κι αυτό γιατί έχει ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δράσεις που φτάνουν αυτές των ωφελιμότερων λαχανικών και φρούτων.

Μερικές καλές ιδέες για το απολαύσετε είναι να το προσθέσετε στα αγαπημένα σας ροφήματα, αφεψήματα και smoothies, αλλά και στα γλυκά που φτιάχνετε στο σπίτι αντί για ζάχαρη, αν η συνταγή το επιτρέπει.

Ταιριάζει πολύ σε σχεδόν όλα τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας, ενώ συνδυασμένο με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, φρούτα και ξηρούς καρπούς αποτελεί πλήρες γεύμα καταπολεμώντας ταυτόχρονα την επιθυμία για γλυκό.

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr