Μειώστε τα έξοδα για βενζίνη στο αυτοκίνητο

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Μειώστε τα έξοδα για βενζίνη στο αυτοκίνητοΜε τη βενζίνη να αποτελεί ένα σημαντικό και πολλές φορές δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για την τσέπη μας, η προσοχή μας πρέπει να είναι διαρκής στον τρόπο που οδηγούμε. Ας δούμε δέκα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να οδηγούμε οικονομικά.

  • Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις, ακόμα κι όταν ο δρόμος μπροστά μας είναι ανοιχτός. Οι  αλλαγές ταχύτητας να γίνονται το πολύ στις 2500 στροφές στα βενζινοκίνητα και 2000 στροφές στα πετρελαιοκίνητα.
  • Περιορίζουμε τη χρήση του κλιματιστικού. Αν η ζέστη δεν είναι ανυπόφορη προτιμούμε να κατεβάσουμε τα παράθυρα και να δροσιζόμαστε από τον αέρα.
  • Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση των ελαστικών. Οχι μόνο για να κρατήσουν περισσότερο, αλλά και επειδή η κίνηση του οχήματος γίνεται πιο ομαλή αν η πίεση είναι πάντα αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής.
  • Αφαιρούμε οποιοδήποτε εξωτερικό εξάρτημα (μπαγκαζιέρα, σχάρα ποδηλάτου, βάση ποδηλάτου κτλ.) που προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση του αέρα αν δεν το χρειαζόμαστε.
  • Δεν παραλείπουμε κανένα service. Σύμφωνα με συντονισμένη έρευνα που έκαναν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Volkswagen, Audi, Opel κτλ.) ένα καλοσυντηρημένο όχημα χρειάζεται 17% λιγότερη βενζίνη από ένα παραμελημένο. Και φυσικά φροντίζουμε για την ασφάλειά μας.
  • Σε συνθήκες πόλης, όπου χρειάζεται να σταματήσουμε και να εκκινήσουμε πολλές φορές, δεν πατάμε νευρικά το γκάζι για να καταλήξουμε στο φρένο μετά από ένα δευτερόλεπτο. Όταν ο δρόμος είναι ίσιος αρκεί να βάλουμε ταχύτητα και να αφήσουμε το ντεμπραγιάζ για να πάρει το αυτοκίνητό μας τη μικρή ώθηση που χρειάζεται χωρίς να καταναλώσει βενζίνη. Στην κατηφόρα, βέβαια, αρκεί να αφήσουμε για λίγο το φρένο.
  • Σε περιπτώσεις στάσεων, έστω και μικρών (1-2 λεπτά) σβήνουμε τον κινητήρα και δεν τον αφήνουμε στο ρελαντί.
  • Προσπαθούμε να «ελαφρώσουμε» το πορτ-μπαγκάζ από πράγματα που δεν είναι απαραίτητα για τη διαδρομή μας (π.χ. εργαλεία της δουλειάς μας όταν δεν εργαζόμαστε). Έτσι είναι ευκολότερη και η πρόσβαση στη ρεζέρβα όταν μας σκάσει το λάστιχο, τον πυροσβεστήρα ή το φαρμακείο.
  • Επιλέγουμε βενζινάδικο με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, αλλά και «καθαρό» εμπόρευμα. Αξίζει να πληρώσουμε 1-2 λεπτά παραπάνω και να έχουμε καθαρή βενζίνη στο ρεζερβουάρ.
  • Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές (τσιγάρα, φούρνος, περίπτερο κτλ.), που μπορούμε εύκολα να τις καλύψουμε πεζοί.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…