Μαστίχα Χίου: τα «δάκρυα» με τα αναρίθμητα οφέλη

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η μαστίχα Χίου είναι μία και μοναδική σε ολόκληρο τον κόσμο, μυρωδάτη, γευστική και με αναρίθμητα οφέλη για την υγεία μας. Από το 1997 έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης βάσει κανονισμού της Ευρωπαϊκής ένωσης. Θα την βρείτε στην αγορά σε σκόνη, κρυστάλλους, σε προϊόντα με βάση τη μαστίχα (κουλούρια, μαρμελάδες, συμπληρώματα διατροφής, λικέρ, κρασί, κεριά, αιθέρια έλαια, κ.α.) αλλά και σε φαρμακευτικά ή καλλυντικά σκευάσματα.

Η μαστίχα Χίου έχει γίνει πολλές φορές επίκεντρο ερευνών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ οι εξαγωγές της παγκοσμίως αυξάνονται συνεχώς λόγω της μοναδικότητάς της αλλά και των ευεργετικών ιδιοτήτων της. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη του μαγικού αυτού καρπού…

Μάστιχα η μοναδική

Το μαστιχόδεντρο είναι ένας αειθαλής θάμνος ύψους περίπου 3 μέτρων που παίρνει την τελική μορφή του σε 50 χρόνια. Η μαστίχα είναι ο καρπός του μαστιχόδεντρου το οποίο αναπτύσσεται μόνο στην Χίο. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει για ποιο λόγο το μαστιχόδεντρο δεν μπορεί να καρποφορήσει σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη, ωστόσο το θερμό και ξηρό κλίμα της Χίου φαίνεται ως ο μοναδικός λόγος που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση.

Η μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ από τις χαραματιές που δημιουργούνται στο κορμό του δέντρου και πέφτει κατά σταγόνες στο χώμα. Το άρωμά της είναι ξεχωριστό, ενώ η γεύση της στην αρχή είναι πικρή και το χρώμα υποκίτρινο. Για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο η μαστίχα με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, καθαρίζεται προσεκτικά με το χέρι, μία διαδικασία χρονοβόρα και αρκετά κουραστική.

Τα οφέλη της μαστίχας στην υγεία

Ήδη από τα αρχαία χρόνια η μαστίχα έγινε γνωστή τόσο για το ξεχωριστό της άρωμα, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η πρώτη φυσική τσίχλα του κόσμου χρησίμευε για τον καθαρισμό των δοντιών, προσώπου και σώματος , για το φρεσκάρισμα της αναπνοής και τη λεύκανση των δοντιών αλλά και ως συστατικό σε πολλά γιατροσόφια.

Στις μέρες μας, η μαστίχα χρησιμοποιείται κυρίως για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες, αλλά και για την φροντίδα που προσφέρει στην στοματική υγιεινή. Ας δούμε μερικές εφαρμογές.

Αντιμικροβιακή δράση

Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια όπως, για παράδειγμα, τα Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis, αλλά και μύκητες όπως διάφορα στελέχη της Candida.

Μοναδικά τερπένια όπως το απινένιο. το β-μυρκένιο, το β-καρυοφυλλένιο, το λιμονένιο και η περιλλυλ-αλκοόλη συναντούν τις πολυφαινόλες της μαστίχας, δικαιολογώντας τις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μάλιστα, τα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συστατικά της μαστίχας συνεργάζονται το ένα με το άλλο, ώστε να αποδώσουν στη μοναδική αυτή ρητίνη τις ξεχωριστές ιδιότητές της.

Στοματική υγιεινή

Πολλοί μασούν τη μαστίχα Χίου ώστε να εξασφαλίσουν μία καλή στοματική υγιεινή. Πώς γίνεται όμως αυτό; Η μάσηση της μαστίχας διεγείρει τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων αυξάνοντας την έκκριση σάλιου, γεγονός που συμβάλλει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική της σύνθεση την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσο κατά της τερηδόνας. Ας δούμε πως:

Ένα πολύ κοινό βακτήριο της στοματικής κοιλότητας είναι το Streptococcus mutans, το οποίο μπορεί, όταν αποικίσει την οδοντική επιφάνεια, να αρχίσει την αποικοδόμησή της με τελικό αποτέλεσμα τη γνωστή τερηδόνα. Σειρά επιστημονικών ερευνών2·3 με επικεφαλής τη δρα Alev Aksoy απέδειξε πως η μαστίχα Χίου έχει σημαντική αντιβακτηριακή επίδραση έναντι του συγκεκριμένου βακτηρίου, προστατεύοντας πρακτικά από τερηδόνα. Επιπρόσθετα, η αντιμικροβιακή της δράση συμβάλλει στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών που προκαλούν σχηματισμό οδοντικής πλάκας και κακοσμία του στόματος.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ο εμπλουτισμός της μαστίχας Χίου με φθόριο (συγκεκριμένα φθοριούχο νάτριο), στοιχείο με γνωστή αντιτεριδονική δράση, συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή στοματική υγιεινή.

Υγιές πεπτικό σύστημα

Η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φάρμακο για τις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών που αποδεικνύει τις ευεργετικές επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η μαστίχα Χίου παρουσιάζει δραστηριότητα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Μελέτη, που έγινε με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο δρα Κωνσταντίνο Ντάμπο στο Σκυλίτσειο γενικό νοσοκομείο Χίου, αξιολόγησε την επίδραση της μαστίχας της Χίου σε ασθενείς με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου σε ενδεδειγμένες ποσότητες έχει σαφή βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο αυτού.

Η μελέτη ουσιαστικά επιβεβαίωσε δεδομένα που υπήρχαν από το παρελθόν σε πειραματόζωα και τα οποία υποδείκνυαν τη δράση εκχυλισμάτων και ουσιών της μαστίχας, έναντι της αποίκησης αυτού του τόσο σημαντικού στην εμφάνιση του έλκους βακτηριδίου.

Άλλα οφέλη της μαστίχας

Πέρα από όλες τις πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες που ειπώθηκαν παράπανω, υπάρχουν κι άλλα οφέλη της μαστίχας για την υγεία του ανθρώπου.

  • Δρα εναντίον της νόσου του Crohn
  • Λειτουργεί σαν ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών
  • Έχει αντικαρκινική δράση
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων
  • Βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…