Μαρία Κάλλας: Μία αληθινή ντίβα

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου

Είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) σοπράνο που κατάφερε να βγάλει ποτέ η Ελλάδα. Η ιστορία της ιδιαίτερη και συνάμα τραγική. Ποια είναι λοιπόν η γνωστή σε όλους μας Μαρία Κάλλας;

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου 1923 ως Μαρία Σοφία Άννα Καικίλια Καλογεροπούλου, ήταν κόρη Ελλήνων μεταναστών που είχαν μετακομίσει στην αμερικάνικη μεγαλούπολη προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία ξεκινά να ασχολείται με το τραγούδι και το πιάνο, ενώ σε ηλικία μόλις 11 ετών κερδίζει το πρώτο της βραβείο. Μετά το 1937 επιστρέφει στην Ελλάδα,λόγω του διαζυγίου των γονιών της, και εγγράφεται στο Εθνικό Ωδείο. Έπειτα από μία σειρά από όπερες, αποφασίζει το 1945 να επιστρέψει στην γενέτειρά της Αμερική για να προωθήσει την καριέρα της, αλλάζοντας το επίθετό της σε Κάλλας. Αν και παρέμεινε άνεργη εώς το 1947, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες της για να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Και πράγματι, μετά από μία σειρά αποτυχημένων ακροάσεων κατάφερε να τραγουδήσει τη «Τζιοκόντα» στην αρένα της Βερόνας, κάνοντας το ντεμπούτο της στις 2 Αυγούστου 1947.

Σιγά σιγά ο ένας ρόλος διαδέχεται τον άλλο και η Μαρία σταδιακά γίνεται κύριο θέμα συζήτησης για όλο τον πλανήτη  και παράλληλα τον Απρίλιο του 1949 παντρεύεται τον Ιταλό βιομήχανο και μουσικόφιλο Τζοβάννι Μπατίστα Μενεγκίνι.

Εκτός, όμως, από την φωνή της η Κάλλας μένει στην ιστορία και για το στυλ της, το οποίο αγγίζει την απόλυτη κομψότητα. Retro φορέματα,γούνες και μεγάλα κοσμήματα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της.

Ενώ η Κάλλας συνεχίζει να τραγουδά στις μεγαλύτερες όπερες του πλανήτη, είναι το 1959 όπου σε μία από τις παραστάσεις της στο Λονδίνο γνωρίζει τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον μεγάλο ανεκπλήρωτο έρωτα της ζωής της.

Οι δυο τους ξεκινούν να περνούν πολύ χρόνο μαζί. Οι δημόσιες εμφανίσεις διαδέχονται η μία την άλλη και η Κάλλας παράλληλα διαμένει στον ιδιωτικό νησί του Ωνάση, τον Σκορπιό. Όντας ακόμη παντρεμένη με τον βιομήχανο Μενεγκίνι, ζητά διαζύγιο από τον σύζυγό της για να παντρευτεί τον Ωνάση, ο οποίος αρνείται να της το δώσει. Το 1966 απεκδύεται την αμερικανική υπηκοότητα και λαμβάνει την ελληνική. Με αυτή της την ενέργεια λύεται και τυπικά ο γάμος της με τον Μενεγκίνι και ελπίζει σε μία πρόταση από τον αγαπημένο της Ωνάση. Για κακή της τύχη όμως η πρόταση δεν γίνεται ποτέ, καθώς ο Έλληνας μεγιστάνας παντρεύεται τον Ιούλιο του 1968 τη χήρα του Αμερικανού Προέδρου Τζακ Κένεντι, βυθίζοντας την Κάλλας σε κατάθλιψη.

Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα της, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνει. Η καριέρα της παίρνει τον κατήφορο, μην μπορώντας να κάνει κάτι για αυτό. Κάνει την τελευταία της εμφάνιση στην πόλη Σαπόρο της Ιαπωνίας στις 11 Δεκεμβρίου του 1974 και έκτοτε κλείνεται στο διαμέρισμά της στο Παρίσι φεύγοντας από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

Παρά το άδικο τέλος της, η Μαρία Κάλλας κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως η απόλυτη ντίβα του λυρικού θεάτρου. Με τα μοναδικά φωνητικά και υποκριτικά της ταλέντα αποτελεί (και θα αποτελεί) σημείο αναφοράς για κάθε φιλόδοξη νέα τραγουδίστρια της όπερας.

Συντάκτης: Εύη Λιόλιου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.