Μαγευτικά κάστρα της Ευρώπης που αξίζουν την επίσκεψή σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψουμε σε κάστρα που θυμίζουν παραμύθι. Κάστρα τα οποία πιθανόν να μην γνωρίζετε και να θέλετε απεγνωσμένα να επισκεφτείτε. Πριν όμως ταξιδέψετε μάθετε και λίγα πράγματα για το καθένα.

Το Alcazar στην Ισπανία.  Ή (Alcázar de Segovia) το κάστρο αυτό βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Σεγόβια στην Ισπανία. Υψώνεται πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο πάνω από τη συμβολή δύο ποταμών που πηγάζουν στα Σιέρρα Γουαδαρράμα. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κάστρα-παλάτια στην Ισπανία εξαιτίας του σχήματός του καθώς μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου. Κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα ως οχυρό, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε βασιλικό ανάκτορο, φυλακή, κολλέγιο βασιλικού πυροβολικού και στρατιωτική ακαδημία. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο και κτίριο φύλαξης στρατιωτικών αρχείων.

Το Neuschwanstein στην Γερμανία.  Είναι παλάτι – κάστρο του 19ου αιώνα, το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου κοντά στο Φύσεν, στη νοτιοδυτική Βαυαρία στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β΄ της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Τα έξοδα της κατασκευής αυτής καλύφθηκαν μέσα από τη δική του περιουσία και από δάνεια. Αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή, αμέσως μετά το θάνατό του το 1886, μην έχοντας ακόμα αποπερατωθεί. Το παλάτι έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης της Ντίσνεϋλαντ και άλλων μεταγενέστερων κατασκευών.

Το Hohenzollern στην Γερμανία. Είναι ένα κάστρο που δεν απέχει πολύ από την πόλη της Στουτγάρδης, στη Γερμανία. Ανήκε και χτίστηκε από την αριστοκρατική οικογένεια της Πρωσίας των Hohenzollern, οι οποίοι έζησαν εδώ από το Μεσαίωνα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Hohenzollern σε υψόμετρο 855 μέτρων. Χτίστηκε αρχικά στις αρχές του ενδέκατου αιώνα και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από πολιορκία. Σήμερα παραμένει μόνο το μεσαιωνικό παρεκκλήσι.

Το Palacio da Pena στην Πορτογαλία. Η ιστορία του κάστρου ξεκίνησε το μεσαίωνα, όταν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία της Pena χτίστηκε στην κορυφή του λόφου πάνω από  την Sintra, της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η κατασκευή αποφασίστηκε μετά από μια εμφάνιση της Παναγίας. Πρόκειται για ένα εθνικό μνημείο που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκφράσεις του 19ου αιώνα, ο ρομαντισμός στον κόσμο. Το παλάτι είναι μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και ένα από τα Επτά θαύματα της Πορτογαλίας.

Το Conwy στην Ουαλία. Το επιβλητικό κάστρο και τα τείχη της πόλης χτίστηκαν, μετά από εντολή του Edward I  της Αγγλίας, μεταξύ 1283 και 1289, ως μέρος της κατάκτησής του για το πριγκιπάτο της Ουαλίας. Έχει χαρακτηριστεί από την Unesco ως το καλύτερο παράδειγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, του 13ου και 14ου αιώνα.

Château de Chenonceau της Γαλλίας. Ένα γαλλικό κάστρο κοντά στο μικρό ομώνυμο χωριό, στην κοιλάδα του Λίγηρα της Γαλλίας. Το Château χτίστηκε στη θέση του παλιού μύλου στον ποταμό Cher και σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα της Αναγέννησης Philibert de l’Orme. Ο αρχικός πύργος πυρπολήθηκε το 1412 για να τιμωρηθεί ο ιδιοκτήτης του Marques Jean εξαιτίας της επανάστασής του απέναντι στην εξουσία. Ξαναχτίστηκε, τη δεκαετία του 1430. Κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο ενώ τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε καταφύγιο των ανταρτών κατά του Ναζισμού. Σήμερα αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της περιοχής, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, με το εντυπωσιακό τοπίο να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το Culzean της Σκωτίας. Το κάστρο Culzean βρίσκεται στις ακτές του Ayrshire και έχει συνδεθεί με την οικογένεια Κένεντι εδώ και αιώνες. Είναι ένα «παραμυθένιο» κάστρο με πυργίσκους και πολεμίστρες και περιβάλλεται από πανέμορφους κήπους.

Eilean Donan της Σκωτίας. Πρόκειται για ένα κάστρο του 13ου αιώνα που βρίσκεται στη μέση μιας λίμνης και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά της Σκωτίας. Βρίσκεται στα Highlands και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω πεζογέφυρας. Αποκαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και από τότε έχει «πρωταγωνιστήσει» σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Το Winsdor της Αγγλίας. Το κάστρο είναι αξιοσημείωτο για τη μακροχρόνια σύνδεσή του με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Το κάστρο περιλαμβάνει το παρεκκλήσι του αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και αποτελεί τον πνευματικό τόπο του κάστρου. Είναι το πολυπληθέστερο κάστρο στον κόσμο, καθώς, περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν και εργάζονται εκεί. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ χρησιμοποιεί το κάστρο για τη διαμονή της τα σαββατοκύριακα, καθώς και ως τόπο δεξιώσεων και υποδοχής ξένων προσκεκλημένων. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Τελετή του Βατερλώ, με την παρουσία της Βασίλισσας, και η ετήσια τελετή του Τάγματος της Περικνημίδας, που γίνεται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Το Κάστρο είναι, επίσης, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Τέλος το κάστρο Corvin της Ρουμανίας.  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην Ευρώπη και στην κορυφή στα επτά θαύματα της Ρουμανίας. Χτισμένο σε ένα αναγεννησιακό-γοτθικό στυλ, έχει κατασκευαστεί πάνω από την περιοχή της παλαιότερης οχύρωσης πάνω σε ένα βράχο πάνω από τον μικρό ποταμό Zlaşti. Το κάστρο είναι μεγάλο και επιβλητικό, δομημένο με ψηλούς πύργους, προμαχώνες, μια εσωτερική αυλή, ποικιλοτρόπως χρωματισμένες στέγες, και μυριάδες παράθυρα και μπαλκόνια στολισμένα με πέτρινα γλυπτά.

Το σημερινό κάστρο είναι το αποτέλεσμα μιας ευφάνταστης εκστρατείας αποκατάστασης που αναλαμβάνεται μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά και πολλές δεκαετίες συνολικής εγκατάλειψης. 

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr