Λόγοι που κάνουν τα παιδιά να μισούν – αντί ν’ αγαπούν – τους γονείς τους

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Αρκετοί γονείς αναρωτιούνται με πικρία για ποιον λόγο τα παιδιά τους αποφεύγουν να τούς επισκέπτονται στις γιορτές. Στεναχωριούνται ίσως επειδή δεν απαντούν στο τηλέφωνο και δεν μπαίνουν στον κόπο να τους γράψουν ένα γράμμα. Ίσως τα παιδιά σας, για οποία πάντα θα θέλατε να σας αναζητούν και να σας χρειάζονται, είναι ακόμη πληγωμένα από κάτι που εσείς είπατε και μπορεί ούτε καν να θυμάστε πλέον.

Ίσως την απάντηση για αυτή την απόμακρη συμπεριφορά να τη βρείτε σ’ έναν από τους παρακάτω λόγους εάν τους διαβάσετε με ειλικρινή διάθεση και προσοχή.

  1. Θεωρείτε ότι έχετε πάντα δίκιο. Ακόμη και όσον αφορά αντικειμενικά περιστατικά, η εκδοχή των παιδιών ή καλύτερα η ανάμνηση των παιδιών πάνω σε αυτά συχνά είναι διαφορετική από εκείνη των γονιών. Όσο εσείς επιμένετε στη δική σας εκδοχή, απορρίπτετε τα δικά τους συναισθήματα. Αποδεχθείτε την ερμηνεία των παιδιών σας σε σχέση με τις εμπειρίες τους, καθώς ενέχει και αυτήν δόση αλήθειας.
  2. Δε γνωρίζετε τον Ενήλικο χαρακτήρα των παιδιών σας. Και αυτό καθώς ερμηνεύετε τις αντιδράσεις τους μέσα από το πρίσμα του παιδικού τους εαυτού. Πρέπει να γνωρίζετε πως τα παιδιά σας έχουν βιώσει εμπειρίες και έχουν διδαχθεί μαθήματα για τα οποία εσείς δεν έχετε την παραμικρή ιδέα. Έχουν πάψει να είναι οι άνθρωποι που ήταν ως παιδιά, έστω και αν εσείς επιμένετε να τους βλέπετε έτσι. Μη θεωρείτε πως μπορείτε να καταλάβετε τι σκέφτονται και τι αισθάνονται.
  3. Έχετε περιορίσει τα Παιδιά σας απλά σε μία Ενήλικη Εκδοχή του Παιδικού Εαυτού τους. Πλέον οφείλετε ν’ αναπροσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας, καθώς δεν είναι πλέον παιδιά. Ίσως η κόρη σας για παράδειγμα, όσο ήταν μικρή, να ήταν ένα υπόδειγμα καλού κοριτσιού ή ο γιος σας να ήταν η ειρηνοποιός δύναμη. Ενδέχεται όμως πλέον να μην είναι καθόλου έτσι. Μάθετε να τους βλέπετε σύμφωνα με το ποιοι είναι τώρα, αν για παράδειγμα η κόρη σας είναι μία υπεύθυνη διευθύντρια ή ο γιος σας αντίστοιχα, τότε επιθυμούν να τους αντιμετωπίζετε ανάλογα. Μην στερείτε από τα παιδιά σας την ευκαιρία να σας δείξουν όλο το φάσμα της προσωπικότητάς τους και ίσως να εκπλαγείτε ευχάριστα.

  1. Νομίζετε ότι έχουν ξεπεράσει το Διαζύγιο. Πράγματι ενδέχεται να μην τους πονάει πια. Όμως σε κάθε περίπτωση, μην παραλείπετε να τους μιλάτε ανοιχτά και να τους υπενθυμίζετε ότι η αποφυγή του ήταν πέρα από τις δυνάμεις σας. Πείτε τους ότι γνωρίζετε ότι τους έχετε πληγώσει και ακούστε την δική τους εκδοχή χωρίς να γίνεστε αμυντικοί. Εκφράστε τη λύπη σας και την ειλικρινή σας αγωνία να το αφήσουν πίσω τους και να προχωρήσουν.
  2. Σας είναι αδύνατον να τους επιτρέψετε να γίνουν κυρίαρχοι του εαυτού τους. Όντας ενήλικες, τα παιδιά σας έχουν πλέον το δικό τους τρόπο ζωής τους δικούς τους συντρόφους και ανθρώπους και δικό τους σύστημα αξιών. Μπορούν και λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και κάνουν τις προσωπικές τους επιλογές.
  3. Δε Γνωρίζετε τα Όρια. Αναμιγνύεστε στα προσωπικά τους ζητήματα θέλοντας να έχετε λόγο σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τον γάμο ή τη δουλειά τους. Ακόμη χειρότερα αποκαλύπτετε προσωπικά τους μυστικά σε τρίτους η ακόμη στα αδέλφια τους. Όταν επιλέγουν να πράττουν διαφορετικά από τις νουθεσίες ή τις επιθυμίες σας, δεν παύετε τη γκρίνια και τα παράπονα.
  4. Ακούτε χωρίς να συμμετέχετε. Στη διάρκεια της κουβέντας, διακόπτετε το παιδί σας πριν προφτάσει να ολοκληρώσει την πρόταση. Αντί να το ρωτήσετε βγάζετε τα δικά σας συμπεράσματα. Δε μιλάτε ουσιαστικά με τα παιδιά σας, αντίθετα μιλάτε σε αυτά ή, ακόμη χειρότερα μιλάτε παράλληλα με αυτά. Όταν γίνεται μία κουβέντα με κάποιο από τα παιδιά σας ακούτε με περίσκεψη χωρίς βιασύνη να βγάλετε συμπεράσματα. Όταν έχετε παρανοήσει κάτι μπορείτε επίσης απλά να ζητήσετε εξηγήσεις.
  1. Λαμβάνετε μέρος στους Καυγάδες μεταξύ αδερφών. Οι συγκρούσεις μεταξύ των αδελφών είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν σας αφορά, ενδεχομένως να μην σας αφορούσε και ποτέ. Αφήστε τους μόνοι να ρυθμίζουν τις διαφωνίες τους και μην εκφράζετε άποψη, όσο και αν θεωρείτε πως έχετε δίκιο. Μπορείτε να συμβάλλετε στην επίλυση μίας κατάστασης μόνον αν πράγματι σταθείτε αμερόληπτα και ουδέτερα.

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…