Λαχανικά που μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς πολύ ήλιο

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Influence:

Αν το μπαλκόνι ή ο κήπος σας δεν είναι αρκετά ηλιόλουστα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε! Διότι υπάρχουν αρκετά λαχανικά και φυτά που δεν έχουν ανάγκη πολύ τον ήλιο. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά που μπορείτε εναλλακτικά να φυτέψετε.

Ρίγανη: Ελάχιστο ήλιο – 3 ώρες

Φυτέψτε φυτά ρίγανης από μοσχεύματα ή διαιρέσεις και να αναπτυχθούν σε ένα σημείο που παίρνει μόνο 3-4 ώρες του φωτός του ήλιου, κατά προτίμηση σε ένα δοχείο για να το κρατήσει υπό έλεγχο. Δεν θα πάρει ισχυρή ανάπτυξη στη σκιά, αλλά οι μίσχοι μπορούν ακόμα στο έδαφος να εξαπλωθούν σε όλες τις κατευθύνσεις. Το πλεονέκτημα του αυξανόμενου πολυετές βότανου σε μερική σκιά είναι ότι μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να εμποδίσει την ανθοφορία.

Μαρούλι: Ελάχιστο ήλιο 3-4 ώρες

Οι ελαφρώς σκιερές συνθήκες είναι καλύτερες για τη διατήρηση των ευαίσθητων φύλλων του μαρουλιού. Το μαρούλι είναι ένα από τα τέλεια λαχανικά που αναπτύσσονται στη σκιά.

Σπανάκι: Ελάχιστο ήλιο 3-4 ώρες

Το σπανάκι αναπτύσσεται περισσότερο το απόγευμα όπου ο ήλιος δεν το βλέπει. Συνήθως καλλιεργείται σε δύο διαφορετικές εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο, επειδή δεν κάνουν στην ζέστη του καλοκαιριού. Αλλά σε μερική σκιά, και με αρκετό νερό για να το κρατήσει ζωντανό, ένα μικρό κομμάτι σπανάκι μπορεί να προσφέρει άφθονα χόρτα σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ρόκα: Ελάχιστο ήλιο – 3-4 ώρες

Η ανάπτυξη της ρόκας στη σκιά μπορεί να είναι λιγότερο έντονη, αλλά τα φύλλα θα παραμείνουν και θα επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αν είχε καλλιεργηθεί σε πλήρη ήλιο.

Κόλιανδρος: Ελάχιστο ήλιο – 3-4 ώρες

Αυτό είναι ένα βότανο που εκμαιεύει εντελώς αντίθετες αντιδράσεις από τους ανθρώπους, κάποιοι το αγαπούν ενώ άλλοι το μισούν. Αν ανήκετε στην πρώτη ομάδα, το κόλιαντρο είναι ένα από τα πιο επιβραβευμένα βότανα που αυξάνεται σε μερικώς σκιερό χώρο του κήπου. Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Στην πραγματικότητα, σπέρνοντας μια νέα παρτίδα κάθε δύο εβδομάδες είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν θέλετε να μαζέψετε ολόκληρο το φυτό και όχι τα εξωτερικά φύλλα.

Σέλινο: Ελάχιστο ήλιο – 3-4 ώρες

Το σέλινο χρειάζεται μια μεγάλη καλλιεργητική περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών να κάνει, γι’ αυτό υποφέρει συχνά στη ζέστη του καλοκαιριού. Το σέλινο ευδοκιμεί σε υγρό χώμα. Φροντίστε να έχει νερό και τροφή, και η συγκομιδή να γίνεται στα εξωτερικά φύλλα, όταν βέβαια είναι αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα.

Καρότα

Επιλέξτε πρόωρη ωρίμανση ποικιλιών για σκιά. Σπείρετε τους σπόρους του καρότου άμεσα σε καλλιεργημένα χώματα, όπου μπορούν να πάρουν 4-5 ώρες από το άμεσο φως. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε λίγο περισσότερο για τους κονδύλους για την ανάπτυξη. Ακόμη και σε πλήρη ωριμότητα μπορεί να μοιάζουν με τα «καρότα-μωρά», αλλά παραμένουν τρυφερά και γλυκά.

Ραπανάκια: Ελάχιστο ήλιο – 4-5 ώρες

Τα ραπανάκια είναι δροσερά λαχανικά εποχής που λαμβάνουν συνήθως λιγότερο από ένα μήνα από το σπόρο μέχρι τη συγκομιδή. Μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο στην ανάπτυξη, αν δεν παίρνει πλήρη ήλιο. Ωστόσο, το πιο δροσερό μικροκλίμα κάτω από τη σκιά σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται καλά στο καλοκαίρι. Έτσι, ίσως να έχετε αρκετές παρτίδες σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου από την άνοιξη μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Ντομάτες / Ντοματίνια: Ελάχιστο ήλιο – 5 ώρες

Αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτύσσονται καλά σε μερική σκιά, ειδικά τα ντοματίνια, αν και μπορεί να βγουν λιγότερα. Στις θερμότερες περιοχές με ζεστά καλοκαίρια, όλα τα φυτά τομάτας χρειάζονται κάποια ποσότητα σκιά από το απόγευμα.

Φασόλια και μπιζέλια

Τα φασόλια και τα μπιζέλια, αγαπούν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σε πλήρη ήλιο, έχουν την τάση να σβήνουν, έτσι η σκιά είναι ο καλύτερος τους φίλος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα εκθέσετε στον ήλιο, όπως για 4 έως 5 ώρες την ημέρα και είστε έτοιμοι.

Σκόρδο

Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια του κρεμμυδιού και έχει σούπερ φαρμακευτικές ιδιότητες. Μέσα σε πλούσιο χώμα, και σε λίγες ώρες στο ήλιο, θα καταφέρει να αυξηθεί.

Μπρόκολο

Αναπτύσσεται καλά στο χώμα που είναι καλά αποστραγγισμένο. Επίσης, το pΗ του εδάφους πρέπει να είναι από 5,9 έως 6,5. Θα διευκολύνει την ανάπτυξη που θέλετε. Μόλις λίγες ώρες στον ήλιο και θα πάρετε τα καλύτερα αποτελέσματα μέσα σε 2 μήνες.

Κουνουπίδι

Μέσα σε 110 ημέρες θα δείτε το κουνουπίδι σας ανεπτυγμένο στο σκιερό κήπο σας. Ναι, δεν ζητούν πολλά, αλλά καλά στραγγισμένα εδάφη.

Μέντα

Με περισσότερες από 25 ποικιλίες, το φυτό μεγαλώνει έως 120cm. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για φυτικές θεραπείες και σε σούπες, σαλάτες. Το φυτό δεν απαιτεί πολλές προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του, απλώς σκιά.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr