Λάθη που κάνουμε και χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα συναίσθημα για το οποίο γίνεται λόγος συχνά στη διάρκεια της ζωής μας και εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς. Αυτοπεποίθηση στην καθημερινότητα, στις σχέσεις, στην εργασία, στο σχολείο και εν τέλει το συναίσθημα αυτό επηρεάζει εμάς τους ίδιους, την προσωπικότητά μας.

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητας μας αλλά μπορεί και να κατακτάται σταδιακά. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που να νιώθουμε αυτοπεποίθηση και άλλες που μπορεί να νιώθουμε αδύναμοι.

Επιπλέον, υπάρχουν συμπεριφορές και γεγονότα που μπορεί να μας τονώσουν  την αυτοπεποίθηση, αλλά και αντίθετα να μας ωθήσουν να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Δεν οφείλονται όμως πάντα στα γεγονότα ή σε συμπεριφορές προσώπων όταν χάνουμε την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη μας. Κάνουμε εμείς κυρίως το λάθος να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε να μας επηρεάσει. Είναι λοιπόν κάποια λάθη που κάνουμε συχνά και επηρεάζουν αρνητικά της ψυχολογία μας.

1.Επιστευόμαστε τυφλά την άποψη των άλλων.

Συμβαίνει συχνά να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άποψη των άλλων. Καλές οι συμβουλές, καλές οι γνώμες, μας βοηθούν να δούμε σφαιρικά οτιδήποτε μας απασχολεί. Δεν μπορούμε όμως να αφήνουμε έμμεσα τους άλλους να παίρνουν αποφάσεις για μας. Δεν υπάρχει κάποιος που να μας ξέρει καλύτερα από εμάς τους ίδιους. Είναι καλό να ακούμε τους φίλους μας, την οικογένειά μας, πάντοτε όμως πρέπει να σκεφτόμαστε τι νιώθουμε εμείς οι ίδιοι ότι είναι καλύτερο για μας.

2.Συγκρίνουμε προσωπικές καταστάσεις με παρόμοια γεγονότα

Τι εννοούμε με αυτό; Σκεφτόμαστε συχνά πως διαχειρίστηκε κάποιος άλλος μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που αντιμετωπίζουμε. Λάθος. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κάθε άνθρωπος διαφορετικός. Κάποια απόφαση που έφερε θετικά αποτελέσματα σε κάποιον μπορεί να φέρει καταστροφικά σε εμάς, και το αντίστροφο. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να χειριστεί κανείς μια κατάσταση. Ο καθένας σκέφτεται και βιώνει τα πράγματα διαφορετικά. Επομένως, είναι καταστροφικό για εμάς να συγκρἰνουμε τα προβλήματα μας με προβλήματα άλλων.

3.Αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους

Είναι άδικο για τον εαυτό μας να αφήνουμε τα προβλήματα μας να λυθούν από μόνα τους είτε να τα φορτώνουμε στους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν. Αν δεν προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιοι δε θα γίνει απολύτως τίποτα. Πρέπει να πολεμάμε για τον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε κάθε κακή στιγμή που προκύπτει στη ζωή μας. Στο τέλος της ημέρας, ακόμη κι αν το πρόβλημά μας δεν έχει λυθεί θα νιώθουμε σίγουρα καλύτερα καθώς προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις γι αυτό. Δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε.

4.Κατηγορούμε για όλα τον εαυτό μας

Ίσως το πιο σημαντικό από όλα που ρίχνει υπερβολικά την αυτοπεποίθησή μας και μας μειώνει σαν προσωπικότητα. Σίγουρα όλοι κάνουμε λάθη, μεγάλα και μικρά, ποτέ όμως δεν ευθυνόμαστε εξ’ ολοκλήρου εμείς για ό,τι μας συμβαίνει. Δεν είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι για κάθε κακή ή περίεργη συμπεριφορά απέναντί μας φταίμε εμείς. Άλλες φορές έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, άλλες πάλι μικρότερο, το σίγουρο είναι ότι το φταίξιμο δεν είναι πάντα ενός. Το ίδιο συμβαίνει και με καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Πολλές μπορεί να προκύπτουν από λάθος δικούς μας χειρισμούς αλλά πάντα υπάρχουν και ανεξέλεγκτοι παράγοντες.

Αγαπήστε και εμπιστευθείτε τον εαυτό σας!

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr