Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη συνέντευξη

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η συνέντευξη είναι από τις δυσκολότερες στιγμές ενός ανθρώπου, γιατί θα πρέπει να δαμάσει το άγχος του και να καταφέρει να πείσει τον εργοδότη για τις ικανότητές του. Βέβαια δεν μελετούν όλοι την διαδικασία της συνέντευξης, γι’ αυτό και πολλές φορές προβαίνουν σε μοιραία λάθη και χάνουν τη δουλειά που κυνηγάνε.

Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις.

Να διατηρείτε τον επαγγελματισμό σας

Μην κάνετε κινήσεις που πιθανόν να σας εκθέσουν, κρατήστε σοβαρό προφίλ.

Υποδείξτε χαρακτηριστικά κατάλληλα για την συγκεκριμένη θέση

Πολλές φορές για να εντυπωσιάσουμε τον εργοδότη αποκαλύπτουμε πράγματα που είναι άχρηστα για την συγκεκριμένη θέση. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να μοιραζόμαστε σκέψεις που αρμόζουν την συγκεκριμένη στιγμή.

Μην διασπάτε την προσοχή

Μην κρατάτε το κινητό σας ανοιχτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Μην ασχολείστε με τα μαλλιά σας, το πρόσωπό σας και γενικότερα μην κάνετε αγχωτικές κινήσεις που μπορούν να αποσπούν την προσοχή.

Να δείχνετε ενδιαφέρον για τη δουλειά

Για να εκτιμήσει τις φιλοδοξίες σας ο εργοδότης θα πρέπει να του αποκαλύψετε τον στόχο σας, την θέση δηλαδή που κάποια στιγμή θέλετε να κατακτήσετε.

Πηγαίνετε διαβασμένοι

Ενημερωθείτε για την εταιρία που στέλνετε το βιογραφικό σας και σκεφτείτε πιθανές καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει και προσφέρετε μια λύση.

Μην αποκαλύψετε τα πάντα για εσάς

Αποφύγετε την αποκάλυψη πολλών στοιχείων της προσωπικής σας ζωής. Να μοιραστείτε πληροφορίες που εκτιμώνται σχετικές με τη θέση που διεκδικείτε.

Να είστε ειλικρινείς

Μην προσποιείστε ότι γνωρίζετε την απάντηση όταν δεν τη γνωρίζετε, δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε όλες τις απαντήσεις. Μια λύση όμως είναι να εξηγήσετε τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να  βρείτε την απάντηση.

Προετοιμάστε τις απαντήσεις

Πριν πάτε στην συνέντευξη προετοιμάστε τις απαντήσεις των πιθανών ερωτήσεων που συνήθως κάνουν.

Μην κρίνετε τις προηγούμενες δουλειές σας

Θεωρείται αντιεπαγγελματικό να μειώνετε το προηγούμενο αφεντικό σας και να τον κατακρίνετε για τις ικανότητές του. Αυτόματα χάνετε την εμπιστοσύνη του τωρινού.

Να είστε λιτοί και απέριττοι

Μην κουβαλάτε μαζί σας πράγματα που φορτώνουν άσχημα την εμφάνισή σας. Θα πρέπει να παρουσιάσετε την εικόνα του τέλειου υπαλλήλου. Ο  λεπτός χαρτοφύλακας ή ένας φάκελος στον οποίο θα έχετε τοποθετήσει αντίγραφα του βιογραφικού, ένα τετράδιο και ένα στυλό, είναι τα ιδανικότερα.

Μην αποκαλύψετε τις αδυναμίες σας

Επισημάνετε ένα μειονέκτημά σας το οποίο είναι σχετικό με τη συγκεκριμένη δουλειά και εξηγείστε με ποιον τρόπο δουλεύετε για την επίλυσή του.

Μην δίνετε απαντήσεις προβλέψιμες

Εντυπωσιάστε τον εργοδότη σας με απαντήσεις καινούριες που θα τον ξαφνιάσουν και θα κάνετε την διαφορά. Παρουσιάστε την προσωπικότητά σας σε αυτόν που σας παίρνει συνέντευξη και ελέγχει το κατά πόσο ταιριάζετε στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Πρέπει να δείξετε ότι είστε ένας επιθυμητός συνεργάτης και όχι κάποιος που θα προκαλέσει αναστάτωση.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr