Κύκλοι κρουστών στην Ελλάδα

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Οι κύκλοι κρουστών με την σημερινή τους μορφή είναι μία δραστηριότητα που είχα την τύχη να φέρω στην Ελλάδα επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ πριν από μία δεκαετία. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην συνεργασία μου με την εταιρία συμβούλων ΤΕΑΜ που ενθάρρυνε και υποστήριξε το «παράτολμο» για την εποχή του εγχείρημα. Τι είναι όμως ο κύκλος κρουστών; Ποια είναι τα μυστικά του και ποιες είναι οι κρυφές και υπέροχες ιστορίες του; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω να απαντήσω μέσα από τα άρθρα μου στην στήλη αυτή.

«Εν αρχή είναι ο ΡΥΘΜΟΣ….»

Ο ρυθμός είναι μια βασική παγκόσμια γλώσσα που ο καθένας καταλαβαίνει. Είναι μία από τις πρώτες «ικανότητες» που αποκτούμε ως έμβια όντα, αρκετούς μήνες μάλιστα πριν από την γέννησή μας μια και ακούμε 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέσα από το αμνιακό υγρό το μεγάλο «τύμπανο» που λέγεται μητρική καρδιά. Το «τύμπανο» όμως αυτό δεν παίζει σταθερούς ρυθμούς αλλά αλλάζει ανάλογα με την σωματική και ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μητέρα. Έτσι το αγέννητο ακόμη παιδί -που μοιράζεται τις ορμονικές αλλαγές της μητέρας μέσω του ομφάλιου λώρου- αρχίζει να συνδυάζει τους ρυθμούς με την ψυχική διάθεση. Ο ρυθμός κυριαρχεί στην ζωή μας –είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι- από τα πιο απλά και καθημερινά όπως το βάδισμα, η ομιλία, η αναπνοή, η γυμναστική έως την πιο σύνθετη έκφρασή του την μουσική και το χορό.

Ένας από τους πιο εύκολους και αρχέγονους τρόπους για να εκφράσουμε το ρυθμό είναι ένα τύμπανο ή ένα κρουστό όργανο και πιθανότατα ένα κόκαλο, μία πέτρα ή ένας κούφιος κορμός να αποτέλεσαν τα πρώτα όργανα στη γη. Όταν λοιπόν μία ομάδα ανθρώπων προσφέρει το ρυθμικό δυναμικό της σε μια κοινή μουσική έκφραση δημιουργεί ένα κύκλο κρουστών. Το αποτέλεσμα του 'χορού' των χεριών πάνω στα κρουστά και τα τύμπανα είναι η μουσική. Η γνώση της μουσικής δεν είναι στοιχείο απαραίτητο για την επιτυχία ενός κύκλου κρουστών. Η ποιότητα της μουσικής που δημιουργούν δεν εξαρτάται μόνο από τις μουσικές τους γνώσεις αλλά και από την ποιότητα της μεταξύ των σχέσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος σε κύκλους κρουστών σε μια προσπάθεια να ξανασυνδεθούν με τις ρυθμικές τους ρίζες, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να χαρούν την συμμετοχή τους σε ομάδες.

Κάτω από την καθοδήγηση ενός έμπειρου μαέστρου (Drum Circle Facilitator) η ομάδα φτάνει στο υψηλότερο σημείο απόδοσης. Είναι μια μαγική στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους «άρρυθμους» ενδυναμώνονται να εκφράσουν την ρυθμική εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής. Καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι μουσικός για να παράγεις μουσική. Η συμμετοχή σε ένα τέτοιο κύκλο είναι θεραπευτική εμπειρία για την ψυχή και το σώμα. Οι υποηχητικές δονήσεις που παράγονται από τα τύμπανα χαλαρώνουν το σώμα και το «ευθυγραμμίζουν» αρμονικά με το πνεύμα. Έτσι οι κύκλοι κρουστών χρησιμοποιούνται σε μία μεγάλη γκάμα εφαρμογών που θα δούμε σε επόμενα άρθρα.

Κώστας Σημάτος, Drum Circle Facilitator

alt.training@hol.gr

Συντάκτης: Κώστας Σημάτος, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος εκπαίδευσης και ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων…