Κυνικός, ένας άλλος σκληρός «φίλος»

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος, NLP Master Coach

Influence:

Ένα άτομο μπορούμε να πούμε ότι είναι κυνικό όταν χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη συναισθηματικής και ηθικής ευαισθησίας, που επιθετικά εκδηλώνει, δίχως καμία προσπάθεια εγκράτειας και μετριασμού του θυμού και της οργής που βιώνει αυτοστιγμεί. Και ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα, καταφρόνια και απαξίωση προς το άτομο που έχει απέναντί του, είτε είναι απλά ένας γνωστός είτε κάποιος συγγενής είτε ένας καλός φίλος.

Ο ανυπέρβλητος κυνισμός που καταλαμβάνει συχνά ένα άτομο έχει τόσο εγγενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν επάνω του, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τους ελέγξει ή ακόμα και να τους μετριάσει, με συνέπεια να στεναχωρούν και να «προσγειώνουν» ανώμαλα άτομα που αγαπάνε.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ποικιλία από συνειδητά και ασυνείδητα ερεθίσματα για να αντιμετωπίσουν τα οργίλα συναισθήματά τους, και ένας κυνικός θα προκαλέσει με ειρωνεία, χλευασμό και σκωπτικότητα έναν συνομιλητή του, μη σκεπτόμενος τις συνέπειες της σκληρότητας των λόγων του.

Αν αφεθούμε στον κυνισμό, σταδιακά θα οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική ψυχρότητα, εκχυδαϊσμό και θα προκαλέσουμε εξευτελισμό, και ίσως με την έλευση του θυμού σε μια έντονη συζήτηση να αναπτύξουμε επιθετικότητα που δεν ωφελεί τον εαυτό μας ή τον απέναντί μας για επιλυθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ένας κυνικός έχει τα σταθερά πιστεύω του, δύσκολα αλλάζει γνώμη και άποψη, και δεν πείθεται, παρά έχει σκοπό να προκαλέσει δυσφορία, εκούσια ή ακούσια. Ζητά πράγματα, ζητά δικαιοσύνη, έχει έλλειψη ρομαντισμού και καλοσύνης, όπως και ηθικότητας και αγαθοσύνης.

Αν νιώθετε ότι σας διακατέχει πλήρη περιφρόνηση προς τους κανόνες και προς κάθε συζήτηση και ομιλία που πάτε να ξεκινήσετε, δεν προσπαθείτε να είστε ευπρεπής, ούτε να εξωραΐσετε ένα γεγονός ή ένα συμβάν, παρά να γίνεστε ωμός και σκληρός, τότε βγήκατε εκτός ελέγχου, και με βεβαιότητα αυτή σας η συμπεριφορά θα έχει άσχημο αντίκτυπο στις σχέσεις σας και σε σημαντικά τμήματα της ζωής σας.

http://www.flowmagazine.gr/article/view/kunikos_enas_allos_skliros_filos/category/personal_developmentΣκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να μάθετε πως να το διαχειριστείτε καλύτερα. Ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μηχανισμούς για την καλύτερη αντιμετώπισή του σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε την αιτία ώστε να μην επαναληφθεί.

Ο κυνισμός, θα λέγαμε, είναι ένα συναίσθημα, που όπως και τα υπόλοιπα, συνοδεύεται από ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές και ίσως να έχει ρίζες από την παιδική ηλικία. Είναι μία συναισθηματική κατάσταση που η έντασή της ποικίλει, από έναν απλό ερεθισμό μέχρι έντονη επιμονή και οργή.

Αντιμετωπίστε τη ζωή με περισσότερο ρομαντισμό, αισιοδοξία και προσπαθήστε να δείτε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Το άσχημο μπορεί να γίνει όμορφο, το μαύρο να γίνει λευκό, να μην είστε απόλυτοι και εγωιστές! Δεν χρειάζεται τόση ασπλαχνία, τραχύτητα και θρασύτητα. Ο κόσμος μας είναι δυστυχώς υπερπλήρης από τα παραπάνω. Κατανόηση, ευαισθησία, αγάπη και αισιοδοξία είναι το όπλο κατά του κυνισμού.

Δημήτρης Αλεξόπουλος

dimitrioswriter@gmail.com

Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος, NLP Master Coach

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.