Κρίστοφερ Χίτσενς, ο σπουδαίος δημοσιογράφος-διανοητής

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Πάντοτε, η κριτική στη θρησκεία επέφερε αρνητική συνέπεια στον κύκλο των πιστών και τη γενικότερη κοινωνία, η οποία σε μεγάλο βαθμό, την έχει τοποθετήσει σε μία κατάσταση ανοσοποίησης και προστασίας από την οποιαδήποτε κριτική. Όμως, αυτό δεν εμπόδισε ειδικά μετά το 2000, να κυκλοφορήσουν βιβλία στην αγορά από ανθρώπους και διανοητές που ασκούσαν δριμεία κριτική σε αυτή και το περιεχόμενό της, τα οποία επηρέασαν την παγκόσμια κοινή γνώμη καταλυτικά. Και ο Κρίστοφερ Χίτσενς, ανήκε σε εκείνους τους διανοητές.

Πληροφορίες για τη ζωή του

Ο Κρίστοφερ Χίτσενς γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1943 και πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 2011, σε ηλικία 62 ετών από καρκίνο στον οισοφάγο. Είναι ευρύτερα γνωστός ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος σε διάφορα αμερικάνικα και βρετανικά έντυπα με πολιτικό κυρίως περιεχόμενο.

Ο Χίτσενς είναι παγκοσμίως γνωστός για την αρνητική κριτική που ασκούσε στις θρησκείες και συγκαταλέγεται στην διάσημη τετράδα που μάχεται υπέρ του αθεϊσμού, γνωστή ως ‘’ The four horsemen’’, με τους υπόλοιπη τριάδα να αποτελείται από τον Ρίτσαρντ Ντόκινς, τον Σαμ Χάρις και τον Ντάνιελ Ντένετ. Υπήρξε πολυγραφότατος, με εντυπωσιακή ευρυμάθεια και γνώσεις με τις οποίες πάντοτε αιχμαλώτιζε ακόμα και τους διαφωνούντες με εκείνον.

Ο Χίτσενς άσκησε έντονη κριτική εναντίον διάφορων προσωπικοτήτων όπως η Μητέρα Τερέζα, για την οποία είχε γράψει στο βιβλίο του Μητέρα Τερέζα, θεωρία και πράξη: «Η Μητέρα Τερέζα και η αίρεσή της δεν επεδίωκε την καταπολέμηση της φτώχειας. Αντίθετα, παρότρυνε τους φτωχούς να αποδεχτούν τη μοίρα, ενώ παρουσίαζε τους πλούσιους ως τους ευλογημένους του Θεού». Κατηγόρησε ανοιχτά για διάφορα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ακόμα και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ.

Ο Χίτσενς υπήρξε λάτρης της Ελλάδας σε όλη του ζωή, ενώ παντρεύτηκε δύο και απέκτησε τρία παιδιά. Το 2007 κατάφερε να αποκτήσει την Αμερικάνικη υπηκοότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…