Κωνσταντίνος Βολανάκης – Θαλασσογραφίες

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Influence:

Με τις εκθέσεις ζωγραφικής, αγαπητοί μου αναγνώστες, συμβαίνει ό,τι με τη Ακρόπολη: όλο σκοπεύεις να πας να την επισκεφθείς αλλά τελικά δεν πηγαίνεις. Όταν όμως υπερνικήσεις την αδράνεια και τελικά το αποφασίσεις το καταφχαριστιέσαι και μετανιώνεις που τόσο καιρό το αμελούσες.

Αυτές τις μέρες το Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο κέντρο της Αθήνας, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και  Μέρλιν 1, τηλ: 2103611206, γίνεται μια πανοραμική έκθεση με τα έργα του μεγάλου θαλασσογράφου μας του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

Το καλό με αυτές τις εκθέσει είναι ότι μπορούν να δανειστούν έργα που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαμε ποτέ την ευκαιρία να τα απολαύσουμε από κοντά. Έτσι, συγκέντρωσαν και παρουσιάζουν έργα που ανήκουν στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στην κ. Μαριάννα Λάτση, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και σε άλλους ιδιώτες.  Με την φροντίδα του επιμελητή Τάκη Μαυρωτά αναρτήθηκαν στις τρεις αίθουσες του Ιδρύματος Θεοχαράκη. φωτίστηκαν κατάλληλα και υποδέχονται τους επισκέπτες.

Στην είσοδο της κάθε αίθουσας σε ειδικό χώρο παρέχεται πληροφοριακό υλικό για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου. Εκεί μαθαίνουμε, μεταξύ πολλών άλλων, πως δεν γνώρισε μόνο ημέρες δόξας στην περίοδο που ζούσε στο Μόναχο αλλά και μιζέριας όταν αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω της κακής υγείας της συζύγου του η οποία τον οδήγησε σε μια απόπειρα αυτοκτονίας. Όταν πέθανε πάμφτωχος το 1903, σε ηλικία 66 ετών, την κηδεία του παρακολούθησαν πέντε άτομα. Σήμερα οι τιμές των πινάκων του φθάνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Περιηγούμενος τις αίθουσες είχα την ευκαιρία να θαυμάσω όλη την γκάμα της τέχνης του Βολανάκη: τις ψαρόβαρκες με τους ψαράδες να πετούν και να μαζεύουν τα δίχτυα τους, ιστιοφόρα είτε σε γαλήνια νερά να στέκουν ασάλευτα είτε σε τρικυμιώδη να περνούν τον κάβο, τα πρώτα ατμόπλοια, εικόνες από λιμάνια της εποχής, του Πειραιά και του Βόλου με τα υπέροχα νυχτερινά κα φυσικά τα εμβληματικά του έργα όπως η ναυμαχία της Σαλαμίνας, η ναυμαχία του Ναυαρίνου και η πυρπόληση τουρκικής φρεγάτας.

Όταν τελειώσει ο επισκέπτης την περιήγηση στους χώρους της έκθεσης μπορεί να πάρει μιαν ανάσα στην καφετέρια του πρώτου ορόφου και να συνεχίσει την ημέρα του με βολτούλα απέναντι στον Εθνικό Κήπο, στην Πλάκα ή όπου αλλού θέλει.

Η έκθεση διαρκεί έως την 13η Μαΐου 2018 με είσοδο 7 ευρώ, 4 ευρώ (για φοιτητές, για μαθητές από 12 έως 18 ετών, για άτομα άνω των 65 ετών), δωρεάν (για ανέργους, για μαθητές έως 12 ετών). Οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη: 10:00-20:00.

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…