Κλασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά τη μετακόμιση του σπιτιού σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η μετακίνηση όλων των οικιακών αγαθών και προσωπικών σας περιουσιακών στοιχείων από ένα σπίτι σε άλλο είναι ένα τεράστιο έργο που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εργασιών που περιμένουν να ολοκληρωθούν. Η μετακόμιση απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και χρήμα και η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική. Για να κάνετε την επόμενή σας κίνηση ευκολότερη και λιγότερο συναισθηματικά φορτισμένη, σκεφτείτε αυτά τα κοινά λάθη και πώς να τα αποφύγετε.

Κρατώντας τα ανεπιθύμητα

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τον γενικό καθαρισμό για να απαλλαγείτε από όλα τα παλιά βιβλία ή ρούχα ή άχρηστα πράγματα. Οι περισσότεροι παίρνουν μαζί τους πράγματα που δεν θέλουν πια και απλά κάνουν την ζωή τους πιο δύσκολη. Θεωρήστε ότι αυτό είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε τις ντουλάπες σας και να ελαφρύνετε το φορτίο.

Σκεφτείτε τον χρόνο σας.

Καθορίστε την ημερομηνία αποχώρησής σας, ανεξάρτητα από το εάν αυτό καθορίζεται από την πώληση του σπιτιού ή την περίοδο ενοικίασης ή λήξης της σχολικής περιόδου. Αφού έχετε την ημερομηνία αναχώρησης, μετρήστε τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, ή δέκα αν προτιμάτε.

Δεν κάνατε καταγραφή των αντικειμένων σας και δεν δώσατε  ένα χαρακτηριστικό όνομα σε κάθε κούτα.

Πριν την μετακόμιση θα πρέπει να καταγράψετε με λεπτομέρεια τις κούτες και τα αντικείμενα που έχετε προς μεταφορά ώστε να ξέρετε πως δεν χάθηκε τίποτα. Ακόμα θα πρέπει να αναγράψετε σε κάθε συσκευασία το περιεχόμενό της και για ποιο δωμάτιο προορίζεται.

Μην έχοντας μια στρατηγική συσκευασίας.

Ένα από τα χειρότερα λάθη συσκευασίας που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε τη διαδικασία χωρίς να έχετε μια σαφή στρατηγική συσκευασίας. Λάβετε υπόψη σας ότι η συσκευασία σε μια τυχαία αρχή θα έχει ως αποτέλεσμα την σπατάλη χρόνου και το σπάσιμο νεύρων. Επομένως, μην το επιχειρήσετε, αντ’ αυτού, σημειώστε για κάθε ημέρα που έχετε στη διάθεσή σας μέχρι την ημέρα μετακίνησης και συμπληρώστε την με καθημερινές εργασίες συσκευασίας.

Βαριά αντικείμενα σε μεγάλες ή μικρές κούτες;

Τα βαριά αντικείμενα είναι καλύτερα να τοποθετούνται σε μικρές κούτες για να μην ανοίξουν κατά την μεταφορά τους. 

Απόρριψη οποιασδήποτε Βοήθειας.

Ανάλογα με τον αριθμό των αντικειμένων που υπάρχουν στο σπίτι σας και τον χρόνο που διαθέτετε μέχρι την εκείνη την μέρα, θα πρέπει να καταλήξετε στο αν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια. Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι να υποτιμηθεί ο χρόνος συσκευασίας όλων των πραγμάτων και, συνεπώς, να απορρίψετε οποιαδήποτε βοήθεια.
Εάν ο προϋπολογισμός σας, λέει ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, τότε η καλύτερη λύση είναι να μισθώσετε επαγγελματίες συσκευαστές για την επίτευξη ασφαλούς και γρήγορης συσκευασίας οποιουδήποτε τύπου και αριθμού αντικειμένων.
Από την άλλη πλευρά, αν κινείστε σε έναν σφιχτό προϋπολογισμό, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε φίλους, οικογένεια κλπ. για να σας δώσουν ένα χέρι βοηθείας όταν το χρειάζεστε περισσότερο.

Δεν έχετε επαρκή προμήθεια συσκευασίας.

Ένα κοινό πρόβλημα είναι να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε αρκετές προμήθειες συσκευασίας την ημέρα που επιλέγετε να μαζέψετε. Σκεφτείτε όλο το χρόνο που θα χάσετε, ενώ προσπαθείτε να πάρετε όλα τα επιπλέον υλικά συσκευασίας που χρειάζεστε για να συσκευάσετε τα υπάρχοντά σας με ασφάλεια.
Πάρτε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για να συσκευάσετε τα πράγματα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης αρκετό χαρτί συσκευασίας, περιτύλιγμα φυσαλίδων και ταινία συσκευασίας, χαρτόκουτα και τα λοιπά.

Συσκευασία τελευταίας στιγμής.

Οι περισσότεροι αφήνουν την  τελευταία μέρα για να συσκευάσουν τα πράγματά τους, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να συσκευάζετε, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε. Εβδομάδες πριν, θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος του σπιτιού για να αρχίσετε να συσκευάζετε και να στοιβάζετε κιβώτια.

Πολλοί αναβάλουν την συσκευασία με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν την τελευταία μέρα.
Ποτέ μην αναβάλλετε πράγματα για αύριο αφού μπορείτε να το κάνετε σήμερα.
Προ-συσκευασία: Αρχίστε να συσκευάζετε τα στοιχεία που γνωρίζετε ότι δεν θα χρειαστείτε μέχρι την ημέρα μετακίνησης, όπως χειμωνιάτικα ρούχα αν μετακομίζετε το καλοκαίρι.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr