Κάθε πόσα χρόνια πρέπει να ανακαινίζεις ένα σπίτι;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνει κανείς ανακαίνιση. 1.Η φθορά των υλικών 2. Το ότι το σπίτι πρόκειται να ενοικιαστεί 3.Η ανανέωση του χώρου, για μια πιο πρακτική καθημερινότητα. Εφόσον αποφασίσετε να προβείτε σε ανακαίνιση του χώρου σας, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν και τριών ειδών ανακαινίσεις: Η μικρή, η μεσαία και η μεγάλη, ανάλογα με τις αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν και ανάλογα με το αν θα πρέπει να παρέμβει ειδικός ή όχι.

Το μυστικό σε μια σωστή ανακαίνιση, είναι ο συντονισμός των συνεργείων μεταξύ τους. Περισσότερο από την προσωρινή ακαταστασία, αυτό που μπορεί να σάς αποσυντονίσει είναι το να πηγαίνουν δουλειές πίσω, λόγω κακής συνεννόησης.

Ένα ακόμα ζήτημα, είναι η τιμή. Υπάρχουν πολλά πακέτα, για να διαλέξετε, και το καθένα περιλαμβάνει πολλών ειδών εργασίες. Πριν κάνετε οποιαδήποτε συμφωνία, ενημερωθείτε εκτενώς για την εκάστοτε προσφορά. Οι τιμές πάνω κάτω κυμαίνονται από 2.500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 20.000.

Ποιες αλλαγές είναι απαραίτητες, μετά από πόσα χρόνια;

Όταν ένα σπίτι μετρά πολλά χρόνια ζωής, μια ανακαίνιση είναι απαραίτητη, και αυτό επειδή τα υλικά κατασκευής χάνουν την ανθεκτικότητά τους. Το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ανακαίνιση, έχει να κάνει με το σπίτι σας, τα υλικά από τα οποία έχει συγκροτηθεί, τα χρόνια που μετράει και την περιοχή στην οποία διαμένετε. Για παράδειγμα, αν μένετε σε ένα παλιό σπίτι σε ένα νησί (βλ. υγρασία), είναι πιθανό να χρειαστεί ανακαίνιση πολύ πιο σύντομα από ένα νεοσύστατό σπίτι στην πόλη.   Ένα σύνηθες πρόβλημα που έχουν πολλά σπίτια, είναι η υγρασία και κατά συνέπεια η μούχλα.

Όταν υπάρχει υγρασία, η μούχλα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί- και φυσικά, να σάς βλάψει. Είναι γνωστό πως προκαλεί αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αποδώσετε τόσο καλά στις καθημερινές σας ενασχολήσεις, αλλά και να βλάπτετε τον οργανισμό σας λίγο λίγο με το πέρας του χρόνου.

Η υγρασία όμως δεν καταπονεί μόνο τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και το σπίτι σας. Οι τοίχοι φθείρονται, καθώς εμποτίζονται με νερό και υπάρχει κίνδυνος να πέσουν. Ειδικά σε πολυκατοικίες, ή γενικώς σε σπίτια με επιπλέον όροφο, υπάρχει ο κίνδυνος ‘’να μάς έρθει ο ουρανός σφοντύλι’’ που λέει και το ρητό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε 10  με 30 χρόνια είναι καλό να ελέγχονται τέτοια θέματα στο σπίτι.

Το μπάνιο και η κουζίνα είναι οι χώροι στους οποίους οφείλουμε να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας κατά την ανανέωση του χώρους μας. Στόχος μας είναι η λειτουργικότητα του σπιτιού, επομένως θα δούμε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας, με αλλαγές στους χώρους αυτούς.

Οι συνήθεις εργασίες που γίνονται στην μεγάλη ανακαίνιση σπιτιού- στην οποία παρεμβαίνουν οι ειδικοί, διότι τίθεται και θέμα ασφάλειας-  είναι:

  • Βάψιμο τοίχων: δεν είναι μόνο θέμα ομορφιάς, αλλά και θέμα καθαριότητας.
  • Αλλαγή υδραυλικών (δίκτυο ύδρευσης και σιφώνια).
  • Σωστή οργάνωση πίνακα ηλεκτροδότησης.
  • Αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, για καλή μόνωση του σπιτιού- η οποία επιλύει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου αυτό της μούχλας, καθότι η υγρασία δημιουργείται με παρουσία αέρα.

Αυτές είναι οι βασικές εργασίες που εξυπηρετούν την λειτουργικότητα του σπιτιού.

Από εκεί και έπειτα, μπορεί ένα σπίτι να χρειάζεται πολλά παραπάνω- ή και εσείς οι ίδιοι, προς ανανέωση του χώρου.

Πλακάκια, έπιπλα, ταπετσαρίες, ίσως να χρειαστεί να αλλαχτούν.

‘’Ό,τι αλλαγή και αν αποφασίσετε να κάνετε, προσέξτε να μην ξεφύγετε από το budget σας παραπάνω από 10-15%.’’ , τονίζουν αρχιτέκτονες και διακοσμητές.

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr