Καταπολεμήστε τη δυσοσμία του στόματος με διατροφή

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Η υγεία φαίνεται!! Στη ζωντάνια του σώματος, στη λάμψη του δέρματος, στην καλή αναπνοή.

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε χαλασμένα δόντια, προβλήματα της πεπτικής οδού ή του ήπατος, των νεφρών ή και πολλών ακόμη. Η ξηροστομία και τα βακτήρια των τροφών συμβάλλουν επίσης. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο μετά από κατανάλωση τροφών όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, του καφέ και κάποια είδη ψαρικών. Η κακή αναπνοή οφείλεται στη συγκέντρωση αερίων που συσσωρεύονται στο στόμα και παραμένουν μέχρι να απομακρυνθεί το φαγητό από το στομάχι μας.

Δυστυχώς, το βούρτσισμα των δοντιών, οι μαστίχες μέντας ή τα σπρέυ στόματος μπορούν να βοηθήσουν, δεν μπορούν όμως να κάνουν θαύματα!! Έχουμε όμως και καλά νέα, αφού η καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Σημειώστε λοιπόν κάποια τρόφιμα που θα εξαφανίσουν την κακή αναπνοή:

1. Νε​ρό

Βοηθάει την πέψη, δροσίζει το στόμα, καθαρίζει τη γλώσσα και τα δόντια.  Το ξηρό στόμα μετά από ένα γεύμα είναι ιδανικό περιβάλλον για βακτήρια. Το νερό τα απομακρύνει και καθαρίζει τη στοματική κοιλότητα, βοηθάει την πέψη και προστατεύει από τερηδόνα και πλάκα δοντιών.

2. Πράσινο τσάι

Πλούσιο σε πολυφαινόλες εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν κακή αναπνοή. Σύμφωνα με  έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ το πράσινο τσάι καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και προστατεύει από τερηδόνα και την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος.

3. Γάλα

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κακοσμίας μετά από γεύμα που έχει σκόρδο. Το νερό και το λίπος του γάλακτος εξουδετερώνουν τα μόρια που προσδίνουν την άσχημη οσμή στο σκόρδο. Ένα ποτήρι γάλα, ιδιαίτερα όταν είναι πλήρες είναι η καλύτερη συνταγή στην περίπτωση αυτή.

4. Γιαούρτι κα προβιοτικά

Τα ενεργά καλά βακτήρια που υπάρχουν στο γιαούρτι και όλα τα τρόφιμα με προβιοτικά όπως το κεφίρ και το ξυνόγαλα, εμποδίζουν την συσσώρευση ενώσεων που προκαλούν κακή αναπνοή και σκεπάζουν την μυρωδιά των βακτηριδίων στο στόμα. Ανακατέψτε στο blender και φτιάξτε ένα θρεπτικό smoothie με:

  • 1 ποτήρι κεφίρ ή ξυνόγαλα
  • ½ μπανάνα
  • κανέλα και πάγο

για καλή αναπνοή και πολλά οφέλη στην υγεία

5. Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα και κυρίως μετά από ένα γεύμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής. Κι  αυτό λόγω των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο φρούτο. Επιπλέον, ο χυμός τους είναι  αρκετά όξινος για να καθαρίσει τα δόντια μετά από ένα γεύμα.  Φάτε ένα κομμάτι μήλου λοιπόν μετά το φαγητό, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή ετοιμάστε χυμό μήλου με:

  • 4 μήλα φρέσκα ή ελαφριά βρασμένα και πολτοποιημένα στο blender
  • 1 ποτήρι χυμό ανανά
  • 2 καρότα
  • Φλούδες πιπερόριζας

6. Κεράσια

Ο χυμός τους είναι κάτι παραπάνω από απολαυστικός! Είναι και αποτελεσματικός απέναντι στην κακοσμία του στόματος. Τα κεράσια έχουν την ικανότητα να διασπούν τα δύσοσμα αέρια που συσσωρεύονται μετά την κατανάλωση φαγητού και μας προφυλάσσουν από την ντροπιαστική κακή αναπνοή.

Φάτε τον καρπό τους ή πιείτε τον χυμό τους μόνο του ή αναμίξτε τον με τον χυμό άλλων φρούτων εποχής

7​. Δυόσμος

Τα πράσινα φύλλα του δυόσμου περιέχουν μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης, όπως ο ευκάλυπτος, το κολίανδρο, το δενδρολίβανο και το κάρδαμο. Το Πανεπιστήμιο Οδοντιατρικής της Νέας Υόρκης  προτείνει τη χρήση φύλλων δυόσμου σε ποτό ή φαγητό για την καταπολέμηση της  άσχημης αναπνοής. Δυστυχώς η δράση τους είναι μόνο προσωρινή.

Δοκιμάστε:

  • Τον χυμό 2 λεμονιών
  • Φύλλα δυόσμου
  • Λίγο τζίντζερ
  • Λίγη ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι

Πολτοποιήστε σε blender και απολαύστε με πάγο ή προσθέτοντας χυμό πορτοκάλι ή ανανά

8. Χυμός εσπεριδοειδών

Πορτοκάλια, λεμόνια, grape fruit, λάιμ είναι πλούσια σε βιταμίνη C που καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος, ιδιαίτερα όταν το στόμα είναι ξηρό. Η όξινη γεύση τους προκαλεί έκκριση σιέλου που ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον αφήνουν μια αίσθηση δροσερής αναπνοής.

Ετοιμάστε χυμό από διάφορα εσπεριδοειδή φρούτα και προσθέστε

  • φύλλα μέντας
  • καρότα
  • τζίντζερ
  • ρόδι

Πρωτοτυπήστε προσθέτοντας στους χυμούς σας φύλλα από σπανάκι, μαρούλι,  αγγουράκι ή βασιλικό γιατί οι πολυφαινόλες τους εξαφανίζουν την κακοσμία  του στόματος και εμπλουτίζουν τη διατροφή με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

9. Μαγειρική σόδα, εξολοθρεύει τα βακτήρια και αφήνει το στόμα καθαρό και δροσερό. Ετοιμάστε ένα στοματικό υγρό διάλυμα ανατεύοντας μια κουταλιά μαγειρική σόδα και τον χυμό ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι νερό. Χρησιμοποιήστε για στοματικές πλύσεις 2-3 φορές την ημέρα ή μετά από κάθε γεύμα.

Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος

Ατομικά Προγράμματα Διατροφής               

τηλ.2310 218989

κιν. 6932 881133  

Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…