Κατανάλωση σόδας: μια όχι και τόσο αθώα δραστηριότητα για την υγεία

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη

Κατανάλωση σόδας: μια όχι και τόσο αθώα δραστηριότητα για την υγείαΕρευνητές του Πανεπιστημίου του John Hopkins ανέλυσαν δεδομένα δημόσιας κατανάλωσης σόδας.  Tα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση σόδας προκαλεί έκθεση σε μια δυνητικά καρκινογόνο ουσία, υποπροϊόν ορισμένων ειδών του χρώματος καραμέλας. Το χρώμα καραμέλας είναι ένα κοινό συστατικό σε αναψυκτικά τύπου κόλα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 44 με 58 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των έξι πίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον ένα κουτί αναψυκτικού την ημέρα, ίσως και περισσότερο, δυνητικά εκθέτοντας τους εαυτούς τους στην ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-ΜΕΙ), μια καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο, που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή  ορισμένων ειδών χρώματος καραμέλας που περιέχεται στα κοινά αναψυκτικά.

Με βάση την ανάλυση των επίπεδων της συγκεκριμένης ουσίας σε 11 διαφορετικά αναψυκτικά δημοσιεύτηκε από ερευνητές με επικεφαλής την ομάδα ερευνητών του John Hopkins, στο «Κέντρο Ερευνών Βιώσιμου Μέλλοντος»  η εκτιμώμενη υπερέκθεση στην ουσία  4-MEI στο χρώμα καραμέλας, επιβεβαίωσε την πιθανότητα  επιβάρυνσης του οργανισμού και  σοβαρές πιθανότητες σύνδεσης με την εμφάνιση καρκίνου από την κατανάλωση καθημερινών αναψυκτικών.

«Οι καταναλωτές εκτίθενται σε σοβαρούς καργινογόνους κινδύνους από ένα  συστατικό που προστίθεται στα αναψυκτικά απλώς για αισθητικούς λόγους», λέει ο Keeve Nachman, διδάκτορ, και κύριος συγγραφέας της μελέτης και τονίζει «Αυτό αποτελεί άσκοπη έκθεση σε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του χρώματος καραμέλας στη σόδα και στα υπόλοιπα αναψυκτικά τύπου κόλα».

Κατανάλωση σόδας: μια όχι και τόσο αθώα δραστηριότητα για την υγείαΣτις ΗΠΑ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας ομοσπονδιακός περιορισμός για την εν λόγω ουσία σε τρόφιμα και ποτά, οργανώσεις καταναλωτών ζήτησαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να θέσει όρια στη χρήση της εν λόγω καρκινογόνου ουσίας.

«Αυτή η νέα ανάλυση υπογραμμίζει την πεποίθησή μας ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες σόδας, που ανεβάζουν αδικαιολόγητα τον κίνδυνο καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει ο Urvashi Rangan, διδάκτορ και εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου για την Ασφάλεια Τροφίμων Καταναλωτών Αειφόρου Ανάπτυξης των ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι οι ιθύνοντες της κυβέρνησης θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.»

Η εν λόγω έρευνα θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη προσέγγιση για τη μείωση της εν λόγω καρκινογόνου ουσίας τόσο για τον πληθυσμό των ΗΠΑ, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Συντάκτης: Αγγελική Μπίτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr