Κάρπαθος: Ποικιλόμορφα Ξεχωριστή!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Πως γίνεται ένα νησί να συγκεντρώνει τόσες διαφορετικές ομορφιές;  Θέλεις άμμο, θέλεις χαλίκι, θέλεις βαθιά καταπράσινα νερά, θέλεις κύματα μεγάλα, θέλεις  πευκοδάσος, θέλεις βράχια άγονα με άγρια ομορφιά;  Ό,τι και αν θέλεις μπορείς να το βρεις σε ένα μόνο νησί!!  Η Κάρπαθος σε μαγεύει με την ποικιλομορφία της. Είναι ένα μέρος που σαν το επισκεφτείς,  είναι ο έρωτας μεγάλος και κρατάει χρόνια. Σαν βρεθείς εκεί  μία φορά, θα πας  ξανά και ξανά… και  δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι τουρίστες γίνονται μόνιμοι επισκέπτες της.

Αν λατρεύεις τη φύση, τη θάλασσα και τις καλές διακοπές αυτό το νησί  είναι αξέχαστος προορισμός!

Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου και το νοτιότερο του συμπλέγματος. Έχει έκταση 301 τ. χλμ. και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και στη Κρήτη. Αποτελεί πλούσιο βιότοπο και για αυτόν τον λόγο διαθέτει προστατευμένες περιοχές, όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση. Από άποψη γεωμορφολογίας μαζί με το νησάκι Σαρία, είναι από τα πιο προικισμένα Ελληνικά νησιά.

Ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν τον πυρήνα της. Σε μερικές περιοχές αναπτύσσονται πάνω από τους ασβεστόλιθους στρώματα φλύσχη, γύψου, κ.α. Είναι ένα ορεινό νησί  που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις:  βουνά ψιλά με δάση, αλλά και άγονα,  τα χωριά  παραδοσιακά διατηρούν τα  έθιμά τους αλλά με  καινούριες  εγκαταστάσεις. (Στο χωριό Όλυμπο φορούν καθημερινά την τοπική Καρπάθικη ενδυμασία). Παραλίες ερημικές αλλά και οργανωμένες.   Η μουσική παραδοσιακή με την καρπάθικη λύρα  και τις μαντινάδες:

«Η Κάρπαθος είναι νησί

στο νότιο Αιγαίο

πρώτη στα γλέντια στους χορούς

στο χάρτη τελευταίο»

Με πάνω από 85 παραλίες: Κάθε μέρα του καλοκαιριού σου  να πηγαίνεις σε διαφορετική!

Με πάνω από 68 υπερσύγχρονα ξενοδοχεία: Για να έχεις την ποιο πολυτελή και ζεστά φιλόξενη διαμονή.

Με 12 χωριά να περιηγηθείς: Σε σοκάκια μικρά και γλέντια μεγάλα!

Α… να μην ξεχάσω να πω για τα όμορφα πανηγύρια!! Εκεί μαζεύονται όλοι μαζί και τρώνε, χορεύουν και παίζουν την Καρπάθικη  λύρα, σε τούτα τα βουνά τα ονειρικά πλασμένα! Και μου ‘ρθαν στο μυαλό σκηνές από ιστορίες που άκουγα σαν ήμουν μικρή, για τα παλιά τα χρόνια πως οι άνθρωποι γλεντούσαν ολόκληρα μερόνυχτα, πως έπιναν, φλέρταραν  και χόρευαν απ’ το ένα μέχρι τ’ άλλο πρωί. Μα ναι τα είδα και εγώ αυτά τα πανηγύρια! Υπάρχουν ακόμα στα ακριτικά νησιά, εκεί στην άκρη της Ελλάδας μας!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr