Καρκίνος της καρδιάς, μύθος ή πραγματικότητα;

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Όταν αναφερόμαστε στην νόσο του καρκίνου, κατ’ ουσίαν κάνουμε λόγο για μία ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που παρατηρούνται στις ανεπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με στατιστικές αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες.

Σήμερα έχουν εντοπιστεί πάνω 100 διαφορετικά είδη καρκίνου. Πιο συχνά προσβάλει όργανα όπως οι πνεύμονες,  η μήτρα, ο προστάτης, το στήθος, οι λεμφαδένες, τα οστά αλλά και το αίμα (λευχαιμία).  Ο καρκίνος όμως της καρδιάς  είναι εξαιρετικά σπάνιος.  Οι όγκοι στην καρδιά είναι συνήθως σαρκώματα (μία μορφή καρκίνου που προσβάλει μαλακούς, συνδετικούς ή/και υποστηρικτικούς ιστούς, όπως τα κόκκαλα, το λίπος, τους μυς και τα αγγεία του αίματος). Πέρα από αυτό, ο καρκίνος που εμφανίζεται στα λευκά αιμοσφαίρια (λέμφωμα) ή σε κύτταρα στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας (μελάνωμα) υπάρχει περίπτωση να εξαπλωθεί και στην καρδιά.

Σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε σε 12.487 διαδοχικές νεκροψίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, ανακαλύφθηκε ότι μόνο 7 από τους νεκρούς είχαν όγκους στην καρδιά από τους οποίους μόνο οι 2 ήταν κακοήθεις. Πράγμα το οποίο είναι αρκετά αισιόδοξο ως προς την επέκταση της νόσου και σε αυτό το όργανο, αλλά και την σοβαρότητά της σε περίπτωση προσβολής.

Αν και η καρδιά μας είναι μάλλον και το πιο ευαίσθητο όργανο του οργανισμού μας,  διαφαίνεται να προβάλει την μεγαλύτερη αντίσταση μέχρι στιγμής ως προς μία από τις πιο επιθετικές νόσους, τον καρκίνο. Μην αμελείτε για κανέναν λόγο τις εξετάσεις σε ετήσιο επίπεδο και σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο σημάδι που σας φανεί ύποπτο, σπεύστε στον γιατρό σας. «Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν»!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…