Κάντε το brazil τρόπο ζωής σας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Βραζιλία. Μία χώρα που στο άκουσμά της και μόνο μας φέρνει στο μυαλό εικόνες και ήχους από ξέφρενα πάρτι με έντονους ρυθμούς, καλλίγραμμες χορεύτριες και κεφάτους ανθρώπους να διασκεδάζουν μέχρι πρωίας. Είναι γεγονός πως, η χώρα αυτή, που αποτελεί την μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής, έχει μία ιδιαίτερη κουλτούρα που αντικατοπτρίζεται καθημερινά στη στάση ζωής των κατοίκων της. Τα αγόρια να παίζουν ποδόσφαιρο στα στενά κάθε γειτονιάς και τα κορίτσια να χορεύουν σάμπα με μια εκπληκτική κίνηση που ταρακουνά ολόκληρο το σώμα τους. Πώς θα σας φαίνονταν λοιπόν, να ανακαλύπτατε σταδιακά τα μυστικά της βραζιλιάνικης ιδεολογίας και να κάνατε τρόπο ζωής την μουσική, τον χορό, το πάθος, την απλότητα και την ένταση των συναισθημάτων; Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πλατύ χαμόγελο και ανεβασμένη διάθεση. Ξεχάστε για λίγο τις έννοιες και αφεθείτε στην μαγεία του… «μπραζίλ»!

«Θα γίνω Βραζιλιάνα…!»

Η Βραζιλία είναι μία χώρα με μεγάλη ιστορία και βαθιές πληγές, οι οποίες όμως έκλεισαν με τον καιρό, αφήνοντας μονάχα τον απόηχο όσων τις βίωσαν. Η αποικιοκρατία ήταν μία περίοδος που σημάδεψε τη χώρα, αφήνοντας πολλές επιρροές οι οποίες δημιούργησαν την Βραζιλία όπως την ξέρουμε σήμερα. Συγκεκριμένα, η βραζιλιάνικη κουλτούρα έχει κοινά χαρακτηριστικά με ευρωπαϊκούς λαούς, όπως οι Πορτογάλοι, αλλά και ασιάτικους όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Όλη αυτή η μακριά πορεία δια μέσου των αιώνων, είχε ως αποτέλεσμα το εκρηκτικό μίγμα ενός λαού με έντονο ταμπεραμέντο, αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή και φυσικά πολύ χορό και τραγούδι, που όπως λέγεται, ρέει στο αίμα των Βραζιλιάνων.

Σήμερα στην Ευρώπη, υπάρχουν  πολλά μέρη διασκέδασης και ψυχαγωγίας εμπνευσμένα από τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα, όπως εστιατόρια παραδοσιακής βραζιλιάνικης κουζίνας, καφετέριες με εξαιρετικές ποικιλίες γνήσιου καφέ και φυσικά κλαμπ στα οποία κάποιος μπορεί να διασκεδάσει χορεύοντας βραζιλιάνικους χορούς όπως σάμπα, forro και lambada.

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, υπάρχουν πολλά «στέκια» που παραπέμπουν στην υπέροχη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να χρειαστεί να μεταφερθούμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Από εστιατόρια και κλαμπς μέχρι σχολές εκμάθησης σάμπα και αγορές με παραδοσιακά βραζιλιάνικα προϊόντα, η πρωτεύουσα κρύβει σπουδαία μυστικά για τους λάτρεις των «χαβαγιάνας» και της καϊπιρίνια.

Ένα μαγαζί που φημίζεται για τις βραζιλιάνικες βραδιές του είναι το ιστορικό Folie. Με παρουσία 27 χρόνων στη νυχτερινή Αθήνα,  είναι από τους πρώτους που έφεραν τη βραζιλιάνικη κουλτούρα στην Ελλάδα. Κάθε Τετάρτη διοργανώνει βραδιές brazil  με δωρεάν μαθήματα χορού και τα γνωστά εντυπωσιακά βραζιλιάνικα σόου (ναι αυτά με τα φτερά και τα πούπουλα καλλίγραμμων χορευτριών!). Θα το βρείτε στην οδό Έσλιν 2 στην Αθήνα.

Σάμπα από την… Αφρική

Αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας και του πολιτισμού της. Ο έντονος ρυθμός της προκαλεί μικρούς και μεγάλους να λικνιστούν ενώ οι καλλίγραμμες χορεύτριες σαγηνεύουν και προκαλούν ιδιαίτερα το αντρικό φύλο, που δεν χορταίνει να θαυμάζει τα εντυπωσιακά κορμιά.

Η σάμπα ως χορός, εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον 17ο αιώνα από αφρικανούς σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί και συνόδευαν τις θρησκευτικές τελετές τους με μουσική σε ανάλογο ρυθμό. Όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι, επέβαλαν τον χριστιανισμό στους σκλάβους και τιμωρούσαν κάθε άλλου είδους λατρεία με θάνατο, εκείνοι προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη θρησκεία τους «μεταμφίεσαν» τις θρησκευτικές τους τελετές σε χορευτικές εκδηλώσεις,   όπου συγκεντρώνονταν και χόρευαν δοξάζοντας τον θεό τους υπό τη μουσική της σάμπα.

Στις μέρες μας, η σάμπα παραμένει ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική).  Το 1925, ο χορός διαδόθηκε στην υπόλοιπη Αμερική ως ζευγαρωτός, κυρίως μέσα από χορευτικές ταινίες, ενώ τελικά εισήχθη και στην Ευρώπη εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσει. Σήμερα χορεύεται κατά κύριο λόγο στις γιορτές όπως το καρναβάλι, αλλά και άλλες εκδηλώσεις στο δρόμο. Η απόλυτα γιορταστική αίσθηση αυτού του χορού, του εξασφαλίζει δημοτικότητα και τον κάνει να ταιριάζει ακόμη και με άλλα είδη μουσικής ή πολιτισμού.

Ο συγκεκριμένος χορός, σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας, μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί ως χόμπυ από κάποιον, ο οποίος αναζητά μία ευχάριστη δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία του. Αρχικά, η έντονη ταχύτητα και ο ρυθμός είναι αρκετά για να ξεσηκώσουν το σώμα και το πνεύμα, γυμνάζοντας αλλά και ψυχαγωγώντας. Ήδη μετά τα πρώτα μαθήματα, θα νιώσετε τους μυς του κορμιού σας να γίνονται πιο δυνατοί, την αντοχή σας να αυξάνεται και το σώμα σας να δένει σταδιακά. Παράλληλα, η διάθεσή σας θα ανέβει στα ύψη, μιας και θα αλλάξει η εικόνα που είχατε μέχρι τώρα για τον εαυτό σας. Πολύ σύντομα  θα ανακαλύψετε πόσο σαγηνευτική, σέξι και εντυπωσιακή είστε, πράγμα που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους γύρω σας.

Η σάμπα στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια, οι λάτιν χόροι κάνουν όλο και πιο έντονη την εμφάνισή τους στον ελληνικό τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, τόσο μέσα από τις σχολές χορού όσο και από τα λάτιν κλαμπ που ανοίγουν. Ωστόσο, η σάμπα αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία που δεν θα ήταν σωστό να την ομαδοποιήσουμε με τους υπόλοιπους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής. Γεμάτη πάθος, ένταση και συναίσθημα, ταιριάζει απόλυτα με την εξωστρεφή ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, ο οποίος από τη φύση του εκφράζεται μέσα από την μουσική και τον έντονο χορό. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, παρά την προβολή των εκρηκτικών Βραζιλιάνων χορευτριών, η σάμπα χορεύεται και από τα δύο φύλα που συνυπάρχουν ως ζευγάρι, χωρίς όμως να υπάρχει καμία σωματική επαφή μεταξύ τους.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν να εξερευνήσετε τον συγκεκριμένο χορό, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή αιτία για δισταγμούς. Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες σχολές χορού, έχουν εντάξει τη σάμπα στις θεματικές τους ενότητες διαθέτοντας εξαιρετικούς δασκάλους με πείρα και πολυετή μελέτη του μπραζίλ. Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε σχολές που διδάσκουν αμιγώς σάμπα, από βραζιλιάνους δασκάλους. Τέλος, για να είναι η εμπειρία σας πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη, μην ξεχνάτε να βγαίνετε για να χορεύετε σε λάτιν μπαρ. Έτσι και τις δεξιότητές σας θα εξασκείτε στη σάμπα, αλλά και θα δικτυώνεστε με άλλους λάτρεις του είδους. Αν θέλετε να το κάνετε συνήθεια στη ζωή σας, τότε τα Brazilian nights του Folie είναι η επιλογή σας.

Αν λοιπόν σας εμπνέει η όλη ιδιοσυγκρασία γύρω από το μπραζίλ, μη διστάζετε και κάντε το μέρος της ζωής σας. Πολύ σύντομα η καθημερινότητά σας θα αλλάξει, γεμίζοντας χρώμα, δημιουργία, πάθος και έκφραση.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…