Κάνει να χρησιμοποιούμε κρέμα για πανάδες τώρα το καλοκαίρι;

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου

Το καλοκαίρι όπως και κάθε φορά που αλλάζει η εποχή, αλλάζουν και οι ανάγκες της επιδερμίδας. Πόσω μάλλον, όταν αυτή παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες όπως οι πανάδες.

Αν έχετε, ανακαλύψτε τι είναι

Πολλοί και διάφοροι είναι οι λόγοι που μπορεί μια επιδερμίδα να εμφανίσει κάποιος πανάδες: υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κληρονομικότητα, φαρμακευτικές αγωγές, ορμονική ανισορροπία, κληρονομικότητα, εγκυμοσύνη.

Οι πανάδες, ή όπως λέγονται επιστημονικά, τα μελάσματα είναι καφέ κηλίδες που συνήθως δημιουργούνται από τον ήλιο σε διάφορα σημεία του σώματος, άλλες μικρές άλλες μεγαλύτερες. Πρόκειται για πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων ή απλώς για αύξηση του όγκου των ίδιων των μελανοσωμάτων, δηλαδή των σημείων που αποθηκεύεται η μελανίνη.

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, τη λύση καλείται να δώσει ο δερματολόγος, ο οποίος αφού κάνει τη διάγνωση για το είδος και την προέλευσή τους, συστήνει την κατάλληλη θεραπεία. Κυρίως αυτή είναι η αναστολή της παραγωγής μελανίνης ή η αποφυγή μεταφοράς μελανίνης στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας ή απλώς η ανανέωση της επιδερμίδας «διώχνοντας» τα σημεία με συσσωρευμένη μελανίνη.

Έχετε υπόψη ότι οι βιταμίνες C και Ε βοηθούν στην καταπολέμησή τους, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων και της προστασίας που παρέχουν από τον ήλιο και της δράσης τους κατά της φωτογήρανσης. Καλά όλα αυτά, όμως τι κάνουμε στην πράξη;

Το κατάλληλο προϊόν για σας

Στην περίπτωση που το πρόβλημά σας είναι σχετικά απλό και τώρα που είναι καλοκαίρι, αναρωτιέστε αν θα πρέπει να αλλάξετε την κρέμα που χρησιμοποιείτε, μιας και ο ήλιος… καίει περισσότερο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να μη χειροτερέψετε την κατάσταση.

Προστατευτείτε  χρησιμοποιώντας αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF50), με λευκαντικούς παράγοντες ή αλλιώς με την ένδειξη antispot. Πολλές μάλιστα, εμποδίζουν την επανεμφάνιση των πανάδων, τις αποχρωματίζουν και αποτρέπουν την εμφάνιση νέων. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές σε αυτή την κατηγορία.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι ανάλογα το πρόβλημα, ίσως να πρέπει να ακολουθήσετε και επιπλέον θεραπεία με peeling, laser (ειδικά για τις πανάδες στα χέρια που εμφανίζονται λόγω ηλικίας) και εξειδικευμένες κρέμες που φτιάχνουν οι δερματολόγοι στα ιατρεία τους.

Αποφύγετε τις σπιτικές συνταγές γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες. Μην ξεχνάτε ότι οι ειδικές κρέμες συνήθως είναι κατάλληλες για χειμώνα-καλοκαίρι. Όταν επισκεφθείτε το φαρμακείο της γειτονιάς σας λοιπόν, προσανατολιστείτε σε προϊόντα όπως: Soleil Protect Anti-brown spot unifying fluid SPF50 (Roc), Κρέμα προσώπου για τις πανάδες με χρώμα SPF50 (Apivita) ή Spot End Day Cream SPF15 (Frezyderm).

Συντάκτης: Βάνα Νικολαΐδου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr