Κακές συνήθειες για τα δόντια σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Όσο και αν προσπαθούμε να προσέχουμε για να έχουμε ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο, τόσο αναιρούμε την προσπάθειά μας με ανούσιες κινήσεις που δεν γνωρίζουμε ότι καταστρέφουν τα δόντια μας. Ας μάθουμε λοιπόν ποιες είναι αυτές κι ας φροντίσουμε να μην τις επαναλάβουμε.

Δάγκωμα και μάσημα σκληρών τροφών: Τα καρύδια, τα φιστίκια, τα παγάκια κλπ. μπορεί να φθείρουν τα δόντια, χαλώντας το σμάλτο τους ή δημιουργώντας ρωγμές. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να γίνει αιτία για να σπάσει κάποιο δόντι.

Το μάσημα λεμονιών: Το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, έχει την ιδιότητα να διαβρώνει την επιφάνεια των δοντιών. Η διάβρωση αυτή προκαλεί ευαισθησία σε κρύα ποτά και τρόφιμα, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες να σπάσει κάποιο δόντι.

Το κάπνισμα: Τα τσιγάρα και γενικώς όλα τα προϊόντα καπνού, περιέχουν χρωστικές που αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών, ενώ είναι πιθανόν να αυξήσουν τις πιθανότητες για ασθένειες όπως η ουλίτιδα και μακροπρόθεσμα πιθανά καρκίνο του στόματος, των χειλιών και της γλώσσας. Αν λοιπόν αναζητάτε έναν ακόμα λόγο για να κόψετε το κάπνισμα, σκεφτείτε το χαμόγελό σας.

Το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών: Συνήθως συμβαίνει την ώρα του ύπνου τη νύχτα και είναι ή κληρονομικό ή συνδέεται με αυξημένο άγχος. Η πίεση αυτή όμως προκαλεί πόνο κάποιες φορές. Για να αποφύγετε τη φθορά και να μη χαλάσετε τα δόντια, καλύτερα να φοράτε ένα μασελάκι ειδικά σχεδιασμένο για τα δόντια σας το βράδυ ή να δοκιμάσετε άλλες τεχνικές χαλάρωσης.

Τα δόντια δεν είναι εργαλεία: Αρκετοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να ανοίξουν πλαστικές συσκευασίες και μπουκάλια, είτε για να κόψουν μια κλωστή. Χρησιμοποιώντας τα δόντια όμως ως εργαλεία αυξάνονται οι πιθανότητες να ραγίσουν ή και να σπάσουν. Γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε εργαλεία, όπως ψαλίδια και μαχαίρια, για να κάνετε τις δουλειές σας.

Δάγκωμα σκληρών αντικειμένων: Πολλοί, ασυναίσθητα κυρίως, μασάνε σκληρά αντικείμενα όπως μολύβια, στυλό, ηλεκτρικά τσιγάρα κλπ κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη φθορά στα δόντια.

Δάγκωμα νυχιών: Όπως όλα τα σκληρά αντικείμενα, έτσι και τα νύχια, αυξάνουν τις πιθανότητες να ραγίσουν ή να σπάσουν κάποιο δόντι. Επίσης τα μικρόβια και τα βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στα ούλα και τερηδόνα.

Δυνατό βούρτσισμα δοντιών και το πλύσιμό τους με οξειδωτικές σκόνες: δημιουργούν αποτριβές της αδαμαντίνης σε συνδυασμό με σκληρή οδοντόβουρτσα.

Η χρήση οδοντογλυφίδας: αν χρησιμοποιείται τακτικά πιθανώς να τραυματίσει τα ούλα και να φθείρει τα δόντια.

Η χρήση τσίχλας με ζάχαρη: να προτιμάτε όσες δεν περιέχουν ζάχαρη ή την αυθεντική μαστίχα Χίου χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr