Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Εάν σας γοητεύουν τα ταξίδια και προέρχεστε από μία Ευρωπαϊκή χώρα ή θέλετε να εξερευνήσετε κάτι άλλο πέραν του δυτικού πολιτισμού, σας έχουμε την κατάλληλη πρόταση.

Αίγυπτος ή αλλιώς η πιο γοητευτική και μυστήρια περιοχή, συνοδευμένη από μία κουλτούρα που ξεχώρισε, θρησκευτικότητα που οδήγησε σε συγκλονιστικά οικοδομήματα. Πλησίον ο ποταμός Νείλος, δεμένος στο μυαλό μας με μία πληθώρα θρύλων και ιστοριών. Η Αίγυπτος είναι γνωστή για τα Βασίλειά της, τους θησαυρούς των Φαραώ (θεϊκών απεσταλμένων), το πολυθεϊστικό της μοτίβο με θεούς που μοιράζονταν χαρακτηριστικά ανθρώπων και ζώων και για την εξαιρετική γραφή των ιερογλυφικών. Η κουλτούρα είναι διαφορετική και συστήνεται εύκολα αυτό το μέρος, για όλα αυτά τα οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει και να μάθει.

Η Αίγυπτος είναι κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής, βρίσκεται στην χερσόνησο του Σινά, στην περιοχή της Δυτικής Ασίας. Συνδέεται άμεσα με τον γνωστό σε πολλούς ποταμό Νείλο που ξεπερνάει τα 6,650 χιλιόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη. Με βάση τα δεδομένα ο ποταμός ήταν αυτός που επέτρεψε στην Αίγυπτο να φτάσει στην μεγάλη της ακμή και να “φιλοξενήσει” τόσους Φαραώ και αυτοκρατορίες. Ο πληθυσμός ανταπεξήλθε σε βιοτικό επίπεδο καθώς  ανέπτυξαν αγροτική οικονομία, ευδοκίμησαν λόγω χλωρίδας και πανίδας της περιοχής και μπόρεσαν να κυνηγήσουν. Όλα αυτά επειδή ήταν προβλέψιμες οι κινήσεις και οι πλημμύρες του ποταμού.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Στο μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο, μπορείτε να δείτε συλλογές παπύρων, νομισμάτων, αντικειμένων καθημερινής χρήσης αλλά και διάφορα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους των Βασιλιάδων. Καθώς και όπλα, αγάλματα, χρυσαφικά, μουμιοποιημένους Βασιλείς, αλλά και την περίφημη χρυσή μάσκα του Βασιλιά Τουταγχαμών, έπειτα από μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές στην Ιστορία.

Η πεδιάδα της Γκίζας, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες Πυραμίδες της περιοχής καθώς και το άγαλμα της Σφίγγας. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί την περιοχή αυτή καθώς είναι από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς χώρους του Κόσμου και πλέον όπως έχει αναφερθεί, είναι η αρχαία νεκρόπολη των Αιγυπτίων. Για το λόγο αυτό μπορεί κανείς να παρατηρήσει και την ύπαρξη άλλων ναών, πυραμίδων και ταφών.

Η ακρόπολη Σαλαντίν, πρόκειται για ένα τεράστιο οχυρό το οποίο χτίστηκε στην Ακρόπολη της περιοχής, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες από τους Σταυροφόρους. Στην συνέχεια επεκτάθηκε από το Κάιρο ως την Πόλη Φουστάτ. Στο εσωτερικό υπάρχει και το πηγάδι του Ιωσήφ φημισμένο για τα 300 του σκαλοπάτια, στο εσωτερικό του αυτά βρίσκονται ακόμη διατηρημένα και ορατά.

Μπορείτε ακόμη να περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης Wust ElBalad όπως ονομάζεται και να θαυμάσετε από κοντά την αρχιτεκτονική και τα κτίσματα με επιρροές της Belle Epoque, όπως κατασκευάστηκαν έπειτα από συνεργασία με Γάλλους τότε αρχιτέκτονες. Αλλά και να προτιμήσετε μία μικρή βόλτα  στο δρόμο AlMuizz όπου θα έχετε την τύχη να παρευρεθείτε στην πιο μεγάλη αγορά μπαχαρικών, που βρίσκεται δίπλα σε πανέμορφα αναστηλωμένα κτίρια. Πάντα υπάρχει και η δυνατότητα για κρουαζιέρα στα νερά του ποταμού Νείλου.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ful Medames, φασόλια φάβα που σερβίρονται με ελαιόλαδο, μαϊντανό σκόρδο, κρεμύδι και χυμό λεμονιού. Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο, που μπορείτε ακόμη και για πρωινό να το δοκιμάσετε και αποτελούσε την τροφή των αγροτών της περιοχής.

Kushari ή Kusheri, συνδυάζει ρύζι, μαύρες φακές, ρεβίθια αλλά και μακαρόνια που καλύπτονται με πικάντικη σάλτσα ντομάτας συνοδευμένη με σκόρδο και ξύδι. Πρόκειται για πολύ δημοφιλές πιάτο.

Πάντα βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να βρείτε kebab και falafel  όπου έχουν γίνει πλέον αρκετά  γνωστά και στην μεσόγειο.

Ελπίζουμε αυτή η επιλογή να σας ενθουσιάσει και να σας κάνει να θυμηθείτε όλα όσα γνωρίζετε για τον αρχαίο Αιγυπτιακό Πολιτισμό, ή και να θελήσετε να γνωρίσετε περισσότερα.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.