Η ιστορία της πλαστικής χειρουργικής!

Συντάκτης: Χριστίνα Πρωτόγερου

Ο όρος «πλαστική» προέρχεται από το ρήμα πλάθω, που σημαίνει μορφοποιώ. Το παραπάνω βέβαια, είναι κάτι που πάνω κάτω όλοι μας το γνωρίζουμε.  Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι η εν λόγω μέθοδος χρησιμοποιείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η πρώτη αναφορά γίνεται σε ινδικούς παπύρους και αφορά ένα σημείο του σώματος που πλέον είναι καθημερινή ρουτίνα για τους αντίστοιχους γιατρούς! Και αυτό το σημείο δεν είναι άλλο από τη μύτη!

Στην Ευρώπη και την Αμερική βέβαια, η έντονη εξειδίκευση παρατηρείται κατά τον 19ο αιώνα και ακόμη περισσότερο κατά τον 20ο. Η πρώτη πλαστική χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης δέρματος έγινε χάρη στον Baronio το 1804, ενώ ευρέως διαδίδεται με τον Reverdin. Αξίζει να πούμε πως ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έδωσε μία νέα ώθηση στην πλαστική χειρουργική, καθώς τα δρώμενα άφησαν πίσω τους χιλιάδες ανθρώπους με δυσμορφίες. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο αναπτύσσονται δύο τομείς, η Κρανιοπροσωπική και η Επανορθωτική Μικροχειρουργική.

Περνώντας τα χρόνια, η ζήτηση της πλαστικής χειρουργικής έζησε ημέρες δόξας και μεγαλείου! Συγκεκριμένα το 1960 στις ζωές μας μπήκε ένα νέο υλικό, η σιλικόνη. Έτσι, το 1962 γίνεται η πρώτη επέμβαση στήθους με εμφυτεύματα από το γιατρό Thomas Cronin. Το 2000 πραγματοποιήθηκαν περίπου 8.7 εκατομμύρια επεμβάσεις αισθητικής! Το 2013 δε, 23 εκατομμύρια!

Την πρώτη θέση στις πλαστικές επεμβάσεις κατέχουν οι Η.Π.Α. και ακολουθεί η Βραζιλία. Ακολουθούν Μεξικό, Γερμανία, Ισπανία, Κολομβία, Ιταλία, Βενεζουέλα, Αργεντινή και Ιράν.

Στην Ελλάδα η Πλαστική Χειρουργική αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή ειδικότητα το 1954 και το 1969 ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Χαρακτηρίζεται από τις πιο καταξιωμένες στον κόσμο και  η πιο καταξιωμένη του Ευρωπαϊκού νότου. Κάθε χρόνο στη χώρα μας γίνονται 12.000 με 15.000 πλαστικές!

Σίγουρα η πλαστική χειρουργική μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα αγαθά στην ανθρωπότητα. Επίσης σίγουρο, όμως, είναι και το γεγονός πως το θέμα χρειάζεται μέτρο και σύνεση. Πλαστική χειρουργική δεν σημαίνει πλαστικός άνθρωπος, εκτός και αν εμείς οι ίδιοι το επιλέξουμε!

Συντάκτης: Χριστίνα Πρωτόγερου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.