Ηλεκτρονικό τσιγάρο: αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε αναφερθεί στην εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και στη νομοθεσία που καλύπτει τη χρήση του σήμερα. Το κεφάλαιο «ηλεκτρονικό τσιγάρο» είναι πραγματικά μεγάλο και πολύ ενδιαφέρον, έτσι επιστρέφουμε ξανά στο θέμα με λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινή χρήση του νέου αυτού αντικαπνιστικού «συμμάχου». Βοηθά στ’ αλήθεια έναν καπνιστή να απεξαρτηθεί; Ζημιώνει ή ωφελεί την τσέπη μας, σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα; Αυτές κι άλλες πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, πρόκειται να απαντηθούν στο παρόν άρθρο. Αλλά πρώτα, ας κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή.

Η ιστορία

Η πρώτη απόπειρα για ηλεκτρονικό τσιγάρο πραγματοποιήθηκε το 1963 από τον Αμερικανό Herbert A. Gilbert, ο οποίος και κατοχύρωσε την πατέντα, όμως οι συσκευές πρώτης γενιάς που ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στην αγορά, αποδίδονται στον Κινέζο χημικό Hon Lik. To 2003 o Lik, είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ένα πιεζοηλεκτρικό στοιχείο, προκειμένου αυτό να ατμοποιήσει υγρό που περιέχει νικοτίνη αναμεμειγμένη σε ένα διάλυμα προπυλενογλυκόλης.

Παρόλα αυτά, ο cartomizer όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή, ο μηχανισμός που ενσωματώνει την φυτιλοαντίσταση μέσα στο δοχείο που βρίσκεται το υγρό, επινοήθηκε και σχεδιάστηκε από τους Umer και Tariz Sheikh ενώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το 2007. Η λογική που κρύβεται πίσω από τον εν λόγω μηχανισμό υιοθετήθηκε από τις περισσότερες εταιρείες και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Πόσο εθιστικό είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επινοήθηκε ως μία εναλλακτική για τους καπνιστές οι οποίοι πασχίζουν χωρίς αποτέλεσμα να σταματήσουν την επικίνδυνη αυτή συνήθεια. Ουσιαστικά λανσαρίστηκε ως μία μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι;

Στην πραγματικότητα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας άλλος ακόμα τρόπος λήψης της νικοτίνης στο σώμα του χρήστη, όπως οι τσίχλες ή τα επιθέματα, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την περιεκτικότητα του υγρού του στην ουσία αυτή, ανά πάσα στιγμή. Παρόλα αυτά, δεν παύει να γίνεται λήψη νικοτίνης. Μπορεί η λήψη αυτή να μην συνοδεύεται απ’ όλα τα υπόλοιπα συστατικά του καπνού, αλλά δεν παύει να είναι η συντήρηση ενός εθισμού, με την νικοτίνη να παραμένει μία άκρως εθιστική ουσία η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο.

Βέβαια, πάντα υπάρχει η επιλογή για κάποιον να ατμίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό που να περιλαμβάνει μηδενική συγκέντρωση νικοτίνης, όμως ένα τέτοιο «φαινόμενο» είναι σπάνιο για καπνιστές που προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτή τη συνήθεια.

Ποιο είναι το μηνιαίο κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Ένα πραγματικά θετικό στοιχείο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι το πραγματικά μικρό του κόστος σε μηνιαία βάση, ειδικά όταν αυτό συγκριθεί με τις μηνιαίες δαπάνες για τα συμβατικά τσιγάρα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των ηλεκτρονικών τσιγάρων κυμαίνονται συνήθως από 25€ έως 100€ ενώ εξαρτώνται απόλυτα από την ποιότητα των υλικών, τον κατασκευαστή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα αναλώσιμα, που δεν είναι άλλα από τα υγρά αναπλήρωσης. Στην αγορά θα βρείτε φιαλίδια των 10mL (αντιστοιχούν σε 40 τσιγάρα) από 5,90€. Εκτός από το υγρό αναπλήρωσης, βασικό αναλώσιμο εξάρτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η ανταλλακτική κεφαλή του ατμοποιητή. Οι ανταλλακτικές κεφαλές πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 εβδομάδες, ανάλογα με τη χρήση και η τιμή τους ξεκινά από 2,5€.

Σκεφτείτε λοιπόν, πόσα χρήματα εξοικονομείτε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα. Εάν καπνίζετε ένα πακέτο την ημέρα και το κάθε πακέτο σας κοστίζει 3,50€, τότε με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε τουλάχιστον 50€ το μήνα και πάνω από 600€ το χρόνο! Στο ποσό δαπάνης των καπνιστών, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα έξοδα για αναπτήρες, τα οποία αθροιστικά δεν είναι λίγα.

Πόσες γεύσεις προσφέρονται;

Ένα άλλο θετικό στοιχείο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όχι μόνο για τον χρήστη, αλλά και για τον περίγυρό του, είναι η χρήση των υγρών αναπλήρωσης σε διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Στην αγορά θα συναντήσετε μία πληθώρα από διαφορετικά υγρά με γεύσεις για όλα τα γούστα! Μπορείτε να βρείτε κλασικές γεύσεις καπνού, αρώματα διαφόρων φρούτων ή βοτάνων της αρεσκείας σας, ροφημάτων και ποτών (τσάι, Malibu, καφές, ούζο κ.α.) αλλά και γλυκών, όπως καραμέλας, μηλόπιτας, παγωτού, cheesecake και πολλών άλλων γεύσεων που σίγουρα θα κάνουν την επιλογή μία δύσκολη απόφαση και το άτμισμα μία απόλαυση της ημέρας σας.

Αν είστε δημιουργικός και σας αρέσει να πειραματίζεστε, έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε διαφορετικά υγρά και να τα αναμείξετε σε διάφορες αναλογίες ώστε να φτιάξετε νέες, δικές σας γεύσεις (πχ φουντούκι + βανίλια).

Καταστήματα στην Ελλάδα

Η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, αν και γνώρισε διακυμάνσεις, πλέον φαίνεται να ωριμάζει και να εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ενημερωμένα σημεία πώλησης στην επικράτεια. Πέρα από τις «αλυσίδες» καταστημάτων, υπάρχουν αρκετά καταστήματα στις πόλεις της Ελλάδας, που είτε ασχολούνταν με ηλεκτρονικά και πρόσθεσαν στη γκάμα των προϊόντων τους το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε αυτόνομα καταστήματα αποκλειστικά με είδη άτμισης. Πιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπου ολοένα και περισσότερα e-shops εμφανίζονται που ασχολούνται αποκλειστικά με είδη άτμισης.

Όπως για όλα τα προϊόντα της αγόρας, έτσι για το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα συναντήσετε καταστήματα (ηλεκτρονικά και φυσικά) με ενημερωμένους και όχι ενημερωμένους επαγγελματίες, φτηνές ή ακριβές τιμές κλπ. Έτσι λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να κάνετε έρευνα αγοράς και να βρείτε εκείνο το σημείο πώλησης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας, τόσο ποιοτικά, όσο και τιμολογιακά.

Το ενδιαφέρον της Ελληνικής αγοράς στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η ύπαρξη εταιρειών και ατόμων που έχουν ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και υγρών αναπλήρωσης, τα οποία διαθέτουν με μεγάλες αξιώσεις στη διεθνή αγορά.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…