Ικανότητες που καλλιεργείς μέσα από την ενασχόληση με ένα χόμπι

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Είναι πραγματικά ωραίο να έχεις κάτι να ασχολείσαι στη ζωή σου. Κάτι για τον εαυτό σου. Να ξεφεύγεις από δουλειές, υποχρεώσεις, άγχη και στρες. Ακόμη και αν αυτό πρέπει να το κάνεις μόνος σου.

Η ενασχόληση με κάποιο χόμπι, είναι απαραίτητη στη ζωή μας, ήδη από την μικρή ηλικία. Κι αυτό γιατί όχι απλά περνάμε την ώρα μας, αλλά γιατί μέσα από αυτή την ενασχόληση αναπτύσσουμε πολλές αρετές και ικανότητες, ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας και γιατί όχι, κρυμμένα μας ταλέντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς ενθαρρύνουν τα μικρά παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα ή χόμπι. Ας δούμε κάποιες ικανότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε, μέσα από την ενασχόληση με συγκεκριμένα χόμπι.

Αθλήματα

Δεν θα αναλύσουμε τα πολλά οφέλη που έχει η άθληση για την υγεία και το σώμα μας, διότι αυτά είναι αυτονόητα. Μέσα από την ενασχόληση με κάποιο άθλημα και ιδιαίτερα ομαδικό, μπορούμε να αναπτύξουμε ικανότητες όπως η δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικότητας, η οποία αδιαμφισβήτητα χρησιμεύει σε όλη μας τη ζωή, ήδη από το σχολείο και τις πρώτες μας κοινωνικές επαφές, μέχρι την εργασία και την καριέρα μας. Επιπλέον, τα αθλήματα μας βοηθούν να αυξήσουμε την πειθαρχία και τη συγκέντρωσή μας, αφού καταβάλλουμε προσπάθεια, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας. Και η ικανοποίηση της επιτυχίας, είναι τεράστια τόσο για μικρούς, όσο και μεγάλους.

Πολεμικές Τέχνες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι πολεμικές τέχνες καλλιεργούν βία και κακή συμπεριφορά. Όμως, στην πραγματικότητα, οι πολεμικές τέχνες μας βοηθούν πολύ περισσότερο απ’όσο πολλοί νομίζουμε. Συγκεκριμένα, μας βοηθούν να αποκτήσουμε αυτοπειθαρχία, αφού πιέζουμε τον εαυτό μας (με την καλή έννοια πάντα), για να φτάσουμε όλο και πιο ψηλά και να δείξουμε την υπεροχή μας, έναντι του αντιπάλου. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται και η αυτοπεποίθησή μας. Πρέπει ωστόσο να πούμε, πως οι πολεμικές τέχνες δεν έχουν ουδεμία σχέση με βίαια αθλήματα, αφού όπως προτάσσει και η ιδεολογία τους, είναι προπάντων τέχνες. Αντίθετα, αναπτύσσουν την ικανότητά μας για αυτοάμυνα, ενάντια στον κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε να σεβόμαστε τον άλλο και να αγωνιζόμαστε με ευγενή άμιλλα.

Χορός

Ο χορός είναι μια ενασχόληση που μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Σε όλους τους τομείς. Σωματικά, αλλά και ψυχολογικά. Πειθαρχία, δύναμη, υπομονή, συγκέντρωση, συγχρονισμός, χαρά, ευεξία είναι μόνο λίγες απο τις αρετές που χαρίζει στην ψυχή μας η ενασχόληση με οποιοδήποτε είδος χορού. Χορεύοντας μπορείς να μάθεις το σώμα σου και τις δυνατότητες που αυτό μπορεί να κρύβει, αλλά και τον εαυτό σου. Μέσα από το χορό μπορούμε να ανακαλύψουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε. Επιπλέον, μαθαίνουμε να δουλεύουμε και συγχρονιζόμαστε με τους συγχορευτές μας, μέχρι που κινούμαστε όλοι σαν ένα σώμα. Και το αποτέλεσμα και για εμάς, αλλά και για κάποιον που μας βλέπει, είναι μαγικό.

Γιόγκα

Σώμα και πνεύμα γίνονται ένα, μέσω της ενασχόλησης με τη γιόγκα. Αυτές οι αρχαίες ειδικές τεχνικές μπορούν να μας χαρίσουν την απόλυτη χαλάρωση και συγκέντρωση του μυαλού μας, αφού πρόκειται όχι απλά για κάποιου είδους γυμναστική, αλλά για στάση ζωής. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσουμε την ικανότητα να κάνουμε θετικές σκέψεις και να έχουμε ψυχραιμία για τα πάντα.

Κατασκευές

Ασχολία που μπορεί να κάνει ο καθένας από το σπίτι του, με ό,τι υλικό θέλει και διαθέτει, δημιουργώντας ό,τι μπορεί να φανταστεί. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, από αυτή της δημιουργίας, όταν έχεις φτιάξει κάτι με τα ίδια σου τα χέρια. Και φυσικά να πούμε οτι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μια βασική ικανότητα που προσφέρει η ενασχόληση με διάφορες κατασκευές, είναι φυσικά εκείνη της δημιουργικότητας. Δεν είναι όμως και η μοναδική, αφού μαζί με αυτήν αναπτύσσεται κατά πολύ η φαντασία μας, γεγονός που μας βοηθάει σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Δημιουργείστε λοιπόν!

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.