Η Θράκη στο μεταίχμιο – Η αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Ας αναρωτηθούμε, φίλοι αναγνώστες και φιλαναγνώστες, τι γνωρίζουμε για την Θράκη; Διαβάζουμε και ακούμε για τον σκοτεινό ρόλο του τουρκικού προξενείου, τους Πομάκους που έχουν οικειοποιηθεί οι Τούρκοι και τους παρουσιάζουν σαν ομοεθνείς τους, κάποιες διενέξεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τουρκίας για την εκλογή μουφτή και πέραν τούτου ουδέν. Γενικές, νεφελώδεις και σκόρπιες γνώσεις, σαν να μην μας αφορούν άμεσα τα τεκταινόμενα εκεί.

Άπλετο φως σε αυτό το σκοτάδι, ή μάλλον, το ημίφως των γνώσεών μας έρχεται να ρίξει ένα εξαιρετικό βιβλίο. Τον συγγραφέα του, Αναστάσιο Λαυρέντζο, είχαμε γνωρίσει σε πρόσφατο άρθρο μας, όταν παρουσιάζαμε σε αυτήν εδώ την στήλη, το εξ ίσου σημαντικό βιβλίο του «Σιωπηρή Άλωση -Το δημογραφικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας». Είχαμε γράψει τότε για αυτόν: Το επιστημονικό του υπόβαθρο εξηγεί τον τρόπο γραψίματος του βιβλίου: αυστηρή μεθοδικότητα, ενδελεχής ανάλυση, εμβάθυνση και διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το κυρίως θέμα αλλά και όλα τα επιμέρους θέματα που προκύπτουν. Την ίδια ακριβώς μεθοδολογία γραφής ακολουθεί και στο παρουσιαζόμενο σήμερα βιβλίο του. Το ίδιο ισχύει για την γλαφυρή, απολύτως κατανοητή γλώσσα του.

Πριν  συνεχίσουμε όμως, ας διαβάσουμε την παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα στο οπισθόφυλλό του: 

Από τη δεκαετία του 1920 που η Θράκη ενσωματώθηκε στον ελλαδικό κορμό, πέρασε περίπου ένας αιώνας. Στο διάστημα αυτό η Τουρκία εξάλειψε την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο, ενώ χρησιμοποιώντας ως μοχλό τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, έθεσε σε εφαρμογή μια πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Στο ίδιο διάστημα το ελληνικό κράτος χειρίστηκε τα ζητήματα της Θράκης χωρίς μακροπρόθεσμη οπτική. Το αποτέλεσμα ήταν η Θράκη να καταδικασθεί σε έναν χρόνιο οικονομικό και δημογραφικό μαρασμό και παράλληλα να δοθεί πρόσφορο έδαφος στην τουρκική πολιτική για την προώθηση των στόχων της.

Σήμερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θράκη φθάνουν σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς οι μεταβολές ενός πλήθους παραμέτρων (κοινωνικών, οικονομικών, δημογραφικών) την οδηγούν σε «ένα μεταίχμιο».

Αυτό ακριβώς καταδεικνύει το παρόν βιβλίο το οποίο με βάση αυτή τη διαπίστωση κάνει ένα ακόμη βήμα: καταθέτει μια τολμηρή πρόταση για μια Νέα Ελληνική Πολιτική στη Θράκη.

Το μεγάλο μήνυμα που  στέλνει αυτό το βιβλίο στον απανταχού ελληνισμό είναι ότι στη δράση των Τούρκων, βάσει  καλά σχεδιασμένου και μακροπρόθεσμου σχεδίου για την σταδιακή και πλήρη εκτουρκοποίηση της Θράκης, εμείς αδρανούμε ή αντιδρούμε με δειλά και αποσπασματικά μέτρα, ώσπου να πέσει σαν ώριμο φρούτο ολοκληρωτικά στα χέρια της Τουρκίας. Το βιβλίο γράφτηκε το 2013 αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα μετά τις απροκάλυπτες δηλώσεις Ερντογάν για τις βλέψεις του σε ελληνικά εδάφη, αμφισβητώντας τη Συνθήκη των Σεβρών.

Στο βιβλίο αυτό, αποκαλύπτονται μία-μία οι ποικίλες διαχρονικές ενέργειες και μεθοδεύσεις των Τούρκων να υποσκάπτουν και να θέτουν υπό αμφισβήτηση την Ελληνική κυριαρχία στη Θράκη, εν πολλοίς άγνωστες στον ελληνικό λαό. Ομολογώ πως εγώ, που διαβάζω καθημερινά εφημερίδα και παρακολουθώ  τις ειδήσεις στα ΜΜΕ, αγνοούσα τα περισσότερα στοιχεία. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου όμως δεν αρκείται στις διαπιστώσεις. Διατυπώνει και μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για μια νέα πολιτική. Το μέγα ζήτημα βεβαίως είναι αν θα εισακουσθεί ποτέ από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Αν δεν είναι ήδη πολύ αργά.

Εκδόσεις Πραγματεία, 2013 με 252 σελίδες.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…