Η σοφία της αλεπούς

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Influence:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς βγήκε η εξής παροιμία «όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια»;

Οι παροιμίες είναι ένας σοφός και ιδιαίτερος τρόπος για να περάσεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα.  Αυτά τα μικρά αποφθέγματα ενίοτε έχουν και διδακτικό χαρακτήρα, αφού συνήθως προέρχονται από πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων.

Όσο για την παραπάνω παροιμία, η ιστορία που κρύβεται από πίσω είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και δείχνει ότι η αλεπού, καθώς και όσοι θα ταυτιστούν μαζί της, πέρα από πονηρή είναι περήφανη και αν μη τι άλλο ετοιμόλογη. Ακολουθεί η ιστορία στη συνέχεια.

«Ένα απόγευμα μια αλεπού προχωρούσε στο δάσος όταν εντόπισε ένα τσαμπί με σταφύλια να κρέμεται από ένα ψηλό κλαδί. Τα σταφύλια φαινόταν λαχταριστά και σκέφτηκε αμέσως  να τα πάρει και να τα φάει- ήταν ότι έπρεπε για να ικανοποιήσει τη δίψα που ένιωθε.

Πήρε, λοιπόν, λίγη φόρα και πήδηξε αλλά δεν κατάφερα να τα ακουμπήσει. Πήγε πάλι πίσω, πήρε φόρα και πήδηξε ξανά, μα ακόμα δεν τα έφτανε. Προσπάθησε αρκετές φορές αλλά μάταια.

Όταν κατάλαβε ότι οι προσπάθειές της ήταν και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι άκαρπες, τα κοίταξε μια τελευταία φορά και είπε: «Ούτως ή άλλως, θα είναι ξινά.» Γύρισε την πλάτη της και έφυγε.»

Το ηθικό δίδαγμα; Όταν δεν μπορούμε να έχουμε κάτι, εν τέλει, μας φαίνεται άχρηστο. Βέβαια, το συγκεκριμένο έχει ένα θετικό αντίκτυπο καθώς αυτή η πράξη εκφράζει μια σοφή επιλογή. Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι στεναχωριούνται για πράγματα που δεν μπορούν να αποκτήσουν, όσο και αν προσπαθούν για αυτά. Αν σκεφτόταν όπως η αλεπού όμως, θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη ζωή τους χωρίς να στεναχωριούνται ή να συνεχίζουν να προσπαθούν για κάτι που δεν θα γίνει ποτέ δικό τους. Και να ζήσουν ευτυχισμένοι, ξεχνώντας εντελώς το συμβάν.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…