Η σημασία του πρωινού γεύματος για τα παιδιά

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

i_simasia_tou_proinou_geumatos_gia_ta_paidia«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σα ζητιάνος» έλεγαν οι παλιοί και για άλλη μία φορά ο λαός κατάφερε να αποτυπώσει ένα μήνυμα με μεγάλη αξία σε μία μικρή φράση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρουσιάζεται η σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος που αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας τόσο για τους ενήλικες αλλά πολύ περισσότερο για τα παιδιά.

Εξ’ ορισμού η παιδική ηλικία είναι μία περίοδος γεμάτη ανάγκες από θρεπτικές ουσίες αλλά και από πνευματική τροφή. Επειδή το σώμα και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται συνεχώς με ταχείς ρυθμούς, οι νεαροί οργανισμοί θα πρέπει να τρέφονται με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ένα σωρό άλλα στοιχεία που τους χαρίζουν ενέργεια, υγεία και ζωντάνια.

Έτσι λοιπόν, μιας και «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται» ένα παιδί πρέπει να ξεκινάει την ημέρα του έχοντας καταναλώσει ένα σωστό πρωινό προκειμένου να ανταποκριθεί χωρίς κόπο στις πνευματικές και σωματικές υποχρεώσεις που το καλούν. Το πρωινό γεύμα θα τα βοηθήσει να ξεκινήσουν την ημέρα τους με περισσότερη όρεξη, να έχουν περισσότερη ενέργεια και να συγκεντρώνονται καλύτερα στις διάφορες δραστηριότητές τους.

Ο πρώτος μαθητής!

Πληθώρα διατροφικών μελετών έχει δείξει πως η λήψη ενός ισορροπημένου πρωινού μπορεί να οδηγήσει το παιδί στην «επιτυχία». Αυτό συμβαίνει γιατί, μετά από το χρονικό διάστημα του ύπνου, κατά το οποίο ο οργανισμός μένει εντελώς νηστικός, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να υπολειτουργεί. Ο πιο σίγουρος και διασκεδαστικός τρόπος για να τον «ξυπνήσουμε» είναι η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού. Η προσλαμβανόμενη γλυκόζη λειτουργεί ως τροφή για τον εγκέφαλο, έτσι ο μαθητής ξεκινάει την ημέρα του γεμάτος ενέργεια και σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης.

Αντίθετα, αν ο μαθητής ξεκινήσει νηστικός τη σχολική ημέρα, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσει το ενδιαφέρον του για το μάθημα, να είναι αφηρημένος αλλά και να εμφανίσει σημάδια υπερκινητικότητας και διάσπαση προσοχής. Ακόμη, είναι αποδεδειγμένο πως η απόδοση των παιδιών αυτής της κατηγορίας μπορεί να πέφτει όσο περνάει η ώρα στην τάξη ενώ η κατανάλωση ενός γρήγορου σνακ από το κυλικείο δεν μπορεί να βοηθήσει καθώς ο οργανισμός δεν λαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται.

Πρόληψη της παχυσαρκίας

i_simasia_tou_proinou_geumatos_gia_ta_paidiaΕπιπλέον, τα παιδιά που τρώνε καθημερινά πρωινό γεύμα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τάσεις παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει γιατί ξεκινούν την ημέρα τους χορτάτα κι έτσι δεν έχουν την επιθυμία να καταναλώσουν κάποιο ανθυγιεινό σνακ από την καντίνα του σχολείου. Ακόμη, είναι πλήρη από θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μην νιώθουν το αίσθημα της πείνας που τους οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση τροφίμων. Επιπλέον, το πρωινό γεύμα συμβάλει στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Γιατί πολλά παιδιά δεν τρώνε πρωινό;

Ο κύριος λόγος που αποτρέπει τα παιδιά από την κατανάλωση πρωινού είναι ο περιορισμένος χρόνος. Συνήθως οι μαθητές ξυπνούν λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι με αποτέλεσμα να μην τους μένει χρόνος να φάνε πριν πάνε στο σχολείο. Ακόμη, πολλά παιδιά δεν πεινούν αμέσως μόλις ξυπνήσουν κι έτσι το πρωινό γίνεται μία καταναγκαστική διαδικασία που σπάνια πετυχαίνει. Η λύση για τα προβλήματα αυτά είναι να γίνει το πρωινό μία καθημερινή οικογενειακή συνήθεια. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς, έτσι κάντε πρώτοι εσείς την αρχή και καθιερώστε το πρωινό στο τραπέζι σας. Ακόμη μπορείτε κάποιες μέρες να ετοιμάσετε το γεύμα μαζί με το παιδί ανοίγοντάς του την όρεξη με αυτό τον τρόπο και επιτρέποντάς του να επιλέξει το ίδιο το τί θα ήθελε να φάει.

Τι να επιλέξω για το πρωινό γεύμα του παιδιού μου;

Το πιο σημαντικό στο πρωινό είναι να είναι ισορροπημένο, να περιέχει τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες και να περιλαμβάνει βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές κι έτσι το πρωινό μπορεί να γίνει πρωτότυπο και διασκεδαστικό για το παιδί. Μπορεί να περιλαμβάνει γαλακτοκομικά, δημητριακά, χυμό ή φρούτα, τοστ, μέλι, ταχίνι, ψωμί ή ένα σπιτικό κέικ και ότι άλλο τραβάει η όρεξή του παιδιού σας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…