Η μαγική δύναμη των φιλιών!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Μία έκφραση αγάπης, μία κίνηση που καθημερινά κάνουμε σε όσους τρέφουμε αισθήματα. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τα φιλιά;

Εκδοχές για το πώς προέκυψε αυτή η γλυκιά μας συνήθεια

Η λέξη φιλί προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα φιλώ που σημαίνει αγαπώ. Πρόκειται για την πιο απλή λοιπόν και συνάμα τρυφερή ένδειξη της αγάπης που αισθανόμαστε για κάποιον άλλον άνθρωπο και όχι μόνο. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εφάπτουμε τα χείλη μας ακόμα και σε ζώα, φυτά και κάποιοι δε και σε αντικείμενα, για τα οποία τρέφουμε αισθήματα.

Σύμφωνα με μία θεωρία, η πράξη όπου μία μητέρα εισήγαγε με το στόμα της, για λόγους διαβίωσης και προστασίας, τροφή στο στόμα του μωρού της, εξελίχθηκε στο φιλί ως πράξη τρυφερότητας. Επίσης, κάποιες παλαιότερες θρησκείες υποστήριζαν πως η ανθρώπινη ψυχή εντοπιζόταν στην ανάσα του καθενός. Επομένως, το να φιλάς κάποιον υποδήλωνε την διάθεση να δεθείς μαζί του στον υπέρτατο βαθμό, εναποθέτοντάς του την ψυχή σου. Σκεπτόμενοι τέλος, το άρρηκτο δέσιμο μεταξύ γεύσης και οσμής και πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, πιστεύεται ότι πιθανώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αρχικά τα φιλιά ως τρόπο γνωριμίας κι έπειτα αναγνώρισης μεταξύ τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον κόσμο των ζώων με την μέθοδο της οσμής.

Διαφέρουν τα φιλιά;

 Ωστόσο όλα τα φιλιά δεν είναι ίδια. Ανάλογα με το είδος της σχέσης που έχουμε με κάθε άνθρωπο της ζωής μας, δίνουμε και διαφορετικά φιλιά, σε διαφορετικά σημεία. Άλλου είδους τα φιλιά που ανταλλάσουμε με τους ερωτικούς μας συντρόφους, άλλου είδους τα φιλιά που δίνουμε στους συγγενείς και άλλα στους φίλους μας. Αυτό είναι επίσης κάτι που διαφέρει και από εθνικότητα σε εθνικότητα πολλές φορές. Τα φιλιά και ο τρόπος ή το σημείο που τα δίνουν οι άνθρωποι, διαφέρουν σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.

Ισχύουν επίσης κάποιες σχετικές απαγορεύσεις, που σε εμάς μοιάζουν το λιγότερο παράξενες. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα συνηθίζουμε να φιλιόμαστε σταυρωτά. Σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας, ασπάζονται έως και πέντε φορές συνεχόμενα, ενώ αντίθετα στην Γερμανία καλό θεωρείται το φιλί σε ένα μόνο μάγουλο, συνήθως στο αριστερό. Στην Αλάσκα,  μία φυλή Εσκιμώων, ανταλλάσσουν «φιλιά» τρίβοντας τις μύτες τους. Στην Indiana των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, άνδρας που έχει μουστάκι απαγορεύεται να φιλάει συχνά άλλους ανθρώπους.

Τα απρόσμενα οφέλη!

Βάση ερευνών, παρατηρήθηκε ότι όταν ένας άνθρωπος φιλάει κάποιον άλλο για περισσότερο από ένα λεπτό, καίει 26 θερμίδες! Καθόλου άσχημα αν αναλογιστούμε τον κόπο μας για να χάσουμε κιλά. Αποτελεί σίγουρα τον πιο ευχάριστο τρόπο να καίμε θερμίδες. Ταυτόχρονα, κάνουμε καλό και στην ψυχολογία μας, αφού τα φιλιά συμβάλλουν εξίσου στην μείωση του άγχους, αλλά και στην εκγύμναση κι επομένως την σφριγηλότητα του προσώπου μας, καθώς κατά τη διάρκεια ενός φιλιού χρησιμοποιούμε τριάντα τέσσερις μύες. Αριθμός που υπερδιπλασιάζεται αν αυτό το φιλί το δίνουμε όρθιοι (εκατόν δώδεκα μύες σε ολόκληρο το σώμα μας).  Να προσθέσουμε σε αυτά τα πλεονεκτήματα και το εξής: γνωρίζοντας πως ο μηχανισμός παραγωγής σάλιων βοηθάει στη διατήρηση της καλής στοματικής μας υγείας, φανταστείτε πόσο παραπάνω βοηθούμε την διαδικασία αυτή με την έκκριση παραπάνω ποσότητας, κατά τη διάρκεια των φιλιών. Ειδικοί υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλός μας διαθέτει συγκεκριμένους νευρώνες οι οποίοι μας βοηθούν να εντοπίζουμε τα χείλη του συντρόφου μας στο σκοτάδι.

Μη σταματάτε…

Και ποιός δεν είναι αυτός που δεν θυμάται το πρώτο του φιλί; Μένει ανεξίτηλο στην μνήμη όλων μας. Αποτελεί μία από τις σημαντικές στιγμές στη ζωή μας που συχνά ανακαλούμε, πράγμα το οποίο γίνεται εύκολα κατανοητό, αν συλλογιστούμε τον χρόνο που αφιερώνουμε ανταλλάσοντας φιλιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας (336 ώρες κατά προσέγγιση!) Για αυτό εξασκηθείτε σε αυτά και δώστε τα καλύτερα που μπορείτε.

Μία από τις πιο γλυκές μας αναμνήσεις, αξίζει να είναι όσο το δυνατόν πιο έντονη και υπέροχη γίνεται. Χαρίστε τα απλόχερα με κάθε αφορμή και γίνεται κι εσείς μέρος των καλύτερων αναμνήσεων των ανθρώπων που αγαπάτε. Και όχι μόνο. Έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα και στα ζώα, αλλά και στα φυτά. Όπως εύστοχα είπε κάποτε και η Σουηδέζα ηθοποιός  Ίνγκριντ Μπέργκμαν, «Ένα φιλί είναι ένα αξιαγάπητο τέχνασμα σχεδιασμένο από τη φύση για να σταματήσει τον λόγο, όταν οι λέξεις γίνονται περιττές.»

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…