Η μαγευτική Μπρυζ

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Η Μπρυζ είναι μία μικρή πόλη του Βελγίου, με λιγότερους από 120.000 κατοίκους. Φημολογείται ότι το όνομά της προέρχεται από την παλιά ολλανδική λέξη για τη γέφυρα, δηλαδή Brug. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως μία παραμυθένια πόλη και αν την επισκεφτείτε θα καταλάβετε σίγουρα τον λόγο!

Από την πόλη των Βρυξελλών απέχει μόλις μία ώρα, με τρένο ή αυτοκίνητο. Για να μετακινηθείτε μέσα στη Μπρυζ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ευρύ δίκτυο λεωφορειακών γραμμών που περιέχει. Με αυτό μπορείτε να μετακινηθείτε προς το κέντρο της Μπρυζ, καθώς όμως και στα κοντινά της χωριά και τις κωμοπόλεις.

Αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, σας έχουμε καλά νέα! Χιλιάδες άτομα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ποδήλατα, ενώ ο αριθμός των αυτοκινήτων τείνει να γίνει περιορισμένος. Κάθε Απρίλιο, μάλιστα, η Μπρυζ αποτελεί την αφετηρία για τον ποδηλατικό αγώνα του γύρου της Φλάνδρας, το οποίο και είναι ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της χώρας.

Η Μπρυζ αποτέλεσε πηγή εμπνευσης για πολλούς ζωγράφους μεταξύ των οποίων, οι Χανς Μέμλινγκ και Γιαν βαν Άικ, οι οποίοι έζησαν κι εργάστηκαν στην Μπρυζ. Έργα της πρώιμης φλαμανδικής τέχνης και της μπαρόκ εποχής μπορείτε να θαυμάσετε στο Μουσείο Καλών Τεχνών. Εκεί υπάρχουν και αξιοσημείωτοι πίνακες του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και αντικείμενα της μεταπολεμικής εποχής. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, το γλυπτό της ‘Παναγίας Βρεφοκρατούσης’, το οποίο φημολογείται ότι είναι το μοναδικό δημιούργημα του Μικελάντζελο που βρέθηκε εκτός Ιταλίας όσο εκείνος ήταν εν ζωή.

Το 2000, το ιστορικό κέντρο της πόλης αναδείχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Θα σας κάνει μεγάλη και θετική εντύπωση το καμπαναριό του 13ου αιώνα, το οποίο είναι και το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο της. Μέσα σε αυτό βρίσκεται ένας μηχανισμός ο οποίος αποτελείται από 48 καμπάνες. Μέχρι και σήμερα, υπάρχει ένας χειριστής του εντυπωσιακού αυτού μηχανισμού ο οποίος δίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα κονσέρτα.

Στην πλατεία Burg βρίσκεται η Ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Ιερού Αίματος, στην οποία βρίσκεται το λείψανο του Ιερού Αίματος. Φημολογείται ότι ανήκει στον Ιωσήφ της Αριμαθαίας, του ανθρώπου που δώρησε τον τάφο του στον Ιησού Χριστό μετά τη Σταύρωσή του. Αν επιθυμείτε να λάβετε μέρος στην περιφορά του λειψάνου του Ιερού Αίματος, η οποία γίνεται κάθε χρόνο, τότε προετοιμαστείτε να περπατήσετε ένα μίλι και να δείτε πολλούς ανθρώπους ντυμένους ως ιππότες ή σταυροφόροι της εποχής!

Αν είστε λάτρεις των φωτογραφιών, η Μπρυζ θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω. Κάθε κτίριο της πόλης έχει μια ιδιαίτερη ιδιομορφία και αγνή ομορφιά που δύσκολα περνάνε απαρατήρητα. Άλλωστε, η Μπρυζ σας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει από την πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε στην πόλη. Αναφερόμαστε φυσικά στη Λίμνη της Αγάπης! Από τη γέφυρά της, η οποία χτίστηκε το 1740, μπορείτε να βγάλετε μια πανοραμική φωτογραφία ολόκληρης της Μπρυζ και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα. Και μιας και αναφέραμε τις λίμνες, άκρως απαραίτητη κρίνεται και η στάση σας στη λίμνη του Minnewater που βρίσκεται στην άκρη της πόλης και είναι ένα από τα πιο ρομαντικά της σημεία.

Μην ξεχάσετε να γευτείτε τις απολαυστικές βάφλες και τις απίθανες σοκολάτες! Επίσης, δοκιμάστε να πάρετε τη βάρκα και να μετακινηθείτε κατά μήκος των καναλιών. Η θέα- αν βέβαια δεν έχετε πειστεί μέχρι τότε- εκεί σίγουρα θα σας ανταμείψει.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ για να δείτε ένα σχετικό βίντεο.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…