Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός… κι ένα πολύ καλό μέσο ελέγχου!

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη

Influence:

«Αν είσαι αρκετά νέος για να πεθάνεις, τότε είσαι αρκετά νέος και για να ζήσεις»! Αυτή είναι η «πληρωμένη απάντηση» που σας συμβουλεύω να δίνετε σε όλους εκείνους που σας κουνούν το δάχτυλο λέγοντάς σας πως η ηλικία σας λειτουργεί ως εμπόδιο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Η εποχή μας διακρίνεται από μια «ηλικιομανία». Αυτή η μανία  προωθείται κυρίως μέσα από τα μίντια. Ιδίως στα αγγλοσαξονικά μέσα  διαδικτυακά και μη, δίπλα πάντα στην ιδιότητα του προσώπου, είτε διάσημου είτε όχι, θα δείτε να στέκεται ένας αριθμός, η ηλικία του. Οι διάφορες λίστες οι οποίες κατά καιρούς βγαίνουν με “κατορθώματα”, εντός ενός συγκεκριμένου πάντοτε ηλικιακού πλαισίου ειδάλλως δεν ορίζονται ως τέτοια, αλλά και η εμμονή π.χ. των διαφημιστών και λοιπών ανθρώπων των μέσων με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό target group, γνωστό επίσης κι ως δυναμικό κοινό, είναι μερικές απ’ τις  εκδηλώσεις αυτής της μανίας. Μιας μανίας που πολλές φορές θα ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια και θα εξελιχθεί ακόμα και σε bullying όσων επιθυμούν να μην πάσχουν απ’ αυτήν.

Ας μη μετατρέψουμε όμως τα μίντια σε αποδιοπομπαίο τράγο. Ας μην τους χρεώσουμε ακόμα και το προπατορικό αμάρτημα. Τα μίντια εξάλλου δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια αντανάκλαση, άλλοτε περισσότερο πιστή κι άλλοτε λιγότερο, της κοινωνίας μας.

Μέσα από αυτό το άρθρο μπορώ να σας δώσω συμβουλές. Να σας ζητήσω να ζήσετε την κάθε ηλικία με ενθουσιασμό, καθώς πρόκειται για διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής σας που θα σας γνωρίσουν σε κάτι νέο. Να σας παροτρύνω να κάνετε πάντοτε πράγματα που σας ευχαριστούν καθώς η ευχαρίστηση δεν έχει ηλικία. Να σας ενημερώσω ότι η ηλικία δεν συνιστά ένα πακέτο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων όπως σας έμαθαν.

Κι εσείς ίσως να με ακούσετε. Για λίγο. Και μετά θα επιστρέψετε στην πρότερη κατάσταση. Γιατί τα μίντια είναι το μικρότερο κακό μπροστά στα κοινωνικά στερεότυπα περί ηλικίας με τα οποία γαλουχηθήκαμε και απ’ τα οποία δεν μας αφήνουν «οι άλλοι» σημαντικοί και μη, να διαφύγουμε.

Η κοινωνία μας λέει πως υπάρχει η ηλικία, ο “ιδανικός” χρόνος για τα πάντα.

  • Υπάρχει ηλικία γάμου και τεκνοποίησης. Αν δεν γίνουν αυτά τα δυο τη σωστή χρονική στιγμή, καλύτερα να μη γίνουν καθόλου.
  • Υπάρχει ηλικία σπουδών, μια αντίληψη που στηρίζεται ακόμα και σε “επιστημονικές’ έρευνες περί ικανότητας του εγκεφάλου ν’ απορροφήσει τη γνώση.
  • Υπάρχει ηλικία έρωτα. Κάποια στιγμή οι άνθρωποι παύουν ή πρέπει να παύουν να ερωτεύονται με τον ίδιο τρόπο που ερωτεύονταν όταν ήταν νέοι, ειδάλλως χαρακτηρίζονται  γραφικοί.
  • Υπάρχει η ηλικία της καριέρας, η ηλικία που ένας άνθρωπος θεωρείται παραγωγικός. Στις αγγελίες εργασίας θα δείτε πολλές φορές ηλικιακούς περιορισμούς: ζητάμε νέο/α, να μην  έχει υπερβεί τα 33 έτη κλπ. κλπ.
  • Υπάρχει ακόμα και ηλικία θανάτου. Εκείνοι που καλώς έκαναν και πέθαναν περιγράφονται συνήθως ως «πλήρεις ημερών».

Ας πάμε όμως ένα βήμα παραπέρα. Ήδη σας έχω προϊδεάσει με τον τίτλο. Τι να ελέγχει άραγε η ηλικία; Πριν απ’ αυτό, το κεντρικό ερώτημα, περιμένουν όμως άλλα να απαντηθούν. Πότε ξεκινά αυτή η μανία; Πότε ο χρόνος γίνεται ένας εχθρός που μας καταδιώκει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2 3

Συντάκτης: Εβελίνα Πετρίτη,

Influence:

Στη διαδικτυακή οικογένεια του Flowmagazine έρχομαι να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα απέναντι σε πρόσωπα και γεγονότα…