Η επίδραση του διαζυγίου στα παιδιά

Συντάκτης: Flowmagazine

Το διαζύγιο είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και στρεσογόνα εμπειρία, τόσο για το ζευγάρι που χωρίζει, όσο και για τα παιδιά. Πώς πρέπει να επικοινωνηθεί κατάλληλα το διαζύγιο, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν η πίεση που θα βιώσουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες ως προς τις επιπτώσεις στα παιδιά.

Επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά

Αν κάνει κάποιος μια βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με το διαζύγιο και τις συνέπειές του πιθανώς θα έρθει αντιμέτωπος με αντιφατικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα στα οποία από τη μια αναφέρονται περιορισμένες ψυχολογικές συνέπειες στη ανάπτυξη του παιδιού, και από την άλλη μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ψυχική του υγεία. Ωστόσο σε αυτό που κυρίως καταλήγουν αναμφισβήτητα είναι ότι το διαζύγιο αποτελεί μια ιδιαίτερα επίπονη και στρεσογόνα εμπειρία για τα παιδιά.

Καθοριστική η διαχείριση του διαζυγίου από τους γονείς

Εκεί που περισσότερο οι ειδικοί ρίχνουν το βάρος των επιπτώσεων είναι κυρίως η διαχείριση του διαζυγίου από τους ίδιους τους γονείς. Με ποιον τρόπο είναι σε θέση να αποφύγουν τυχόν διαφωνίες και συγκρούσεις οι οποίες αναπόφευκτα μεταφέρονται άμεσα και έμμεσα στην ψυχολογία του παιδιού και έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα προσαρμογής του στις νέες συνθήκες. Η επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των γονέων συνδέεται επίσης με την συναισθηματική προσαρμογή των παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χωρισμού και αργότερα, όπου μπορεί να δυσκολευτούν να διαχειριστούν το δικό τους πόνο ή θυμό, με αποτέλεσμα να είναι ελλιπείς στο γονεϊκό τους ρόλο.

Σημαντικό είναι επίσης το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού και η ιδιοσυγκρασία του. Τα παιδιά με εύκολη ιδιοσυγκρασία και ωριμότητα είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες και τραυματικές εμπειρίες.

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το διαζύγιο

Γεγονός είναι πάντως ότι το διαζύγιο έτσι κι αλλιώς βιώνεται από όλα τα παιδιά σαν μια ιδιαίτερα οδυνηρή και επίπονη εμπειρία και από ότι φαίνεται, παίζει καθοριστικό ρόλο η στάση των γονέων και ο τρόπος που τοποθετούνται απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι σημαντικοί τρόποι επικοινωνίας που οι γονείς θα πρέπει να έχουν στο νου τους μιλώντας για το διαζύγιο:

  • Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι δυο παρόντες  να ανακοινώσουν το χωρισμό αρκετές ημέρες πριν για να δώσουν το χρόνο και το χώρο στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του. Θα χρειαστεί να του δώσουν να καταλάβει ότι θα εξακολουθήσουν να είναι οι γονείς του και να συμπεριφέρονται το ίδιο, ανεξαρτήτως της απόφασής τους να χωρίσουν. Το γεγονός ότι δε θα μένουν μαζί πια δεν μειώνει την αγάπη τους προς αυτό.
  • Να είναι σίγουροι για την απόφασή τους όταν αυτή ανακοινωθεί, να είναι ειλικρινείς και ακριβείς στις εξηγήσεις τους προς αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του παιδιού τους. Οι εξηγήσεις θα χρειαστεί να είναι απλές και ευθείς σχετικά με τα προβλήματα που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση χωρίς να προσδίδονται ευθύνες και κατηγορίες. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουν ότι το παιδί δε φέρει καμία ευθύνη για την απόφαση αυτή και ότι θα εξακολουθήσουν να το αγαπάνε και να το φροντίζουν το ίδιο.
  • Να περιμένουν ότι θα χρειαστεί χρόνος και να είναι προετοιμασμένοι ότι θα συζητήσουν πάλι για όλα αυτά. Δεν αναμένεται το παιδί να μπορεί να συνειδητοποιήσει ή να του εξηγηθούν όλα με τη μια φορά. Χρειάζεται χρόνος να αφομοιωθούν αυτές οι αλλαγές και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τυχόν απορίες τους.
  • Να το διαβεβαιώσουν ότι δε πρόκειται να χάσει κανένα από τους δυο τους όσο και αν αλλάζει ο τρόπος ζωής τους
  • Να  ενημερώσουν τα παιδιά για τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, όπως το που θα μένουν, με ποιον από τους δυο και κάθε πότε θα βλέπουν τον άλλον γονέα. Εάν αυτά τα ζητήματα δεν έχουν καθοριστεί ακόμη να τα ενημερώσουν όταν και οι ίδιοι θα γνωρίζουν.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως θετική προσαρμογή των παιδιών απέναντι στο διαζύγιο τις καλές όσο το δυνατόν σχέσεις των γονέων μεταξύ τους, την ειλικρινή αλλά και σταθερή στάση τους απέναντι στο παιδί, καθώς και τη διάθεση για συνεργασία για την διαπαιδαγώγησή του.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον  ψυχολόγο κο. Παυλίδη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.upo-stirixi.gr»

Συντάκτης: Flowmagazine,

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…