Η επίδραση των χρωμάτων στα συναισθήματα και τις αποφάσεις μας

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα

Influence:

Η προσωπικότητα και  οι πολιτιστικές μας καταβολές επηρεάζουν την εμπειρία μας στα χρώματα. Τα χρώματα θεωρούνται ζεστά ή ψυχρά. Το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο συνδέονται με τη θερμότητα του ήλιου και της φωτιάς ενώ το μπλε, το πράσινο και το ιώδες με την δροσιά των φύλλων, της θάλασσας και του ουρανού. Τα ζεστά χρώματα είναι  πιο κοντά στον θεατή σε σχέση με τα ψυχρά, ελκύουν το βλέμμα και προκαλούν τις αισθήσεις.

Αν και το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρούνται γενικά χρώματα υψηλής διέγερσης και το μπλε, το πράσινο και το βιολετί είναι χαμηλής ανταπόκρισης, η λαμπρότητα, το σκοτάδι και η ελαφρότητα ενός χρώματος μπορούν να αλλάξουν το ψυχολογικό μήνυμα. Ενώ ένα ανοιχτό μπλε-πράσινο χρώμα φαίνεται να είναι ήρεμο, υγρό και δροσερό, ένα λαμπρό τυρκουάζ, που συχνά συνδέεται με μια πλούσια τροπική ωκεάνια ρύθμιση, θα είναι πιο συναρπαστικό στο μάτι. Ο ψυχολογικός συνδυασμός ενός χρώματος είναι συχνά πιο σημαντικός από την οπτική εμπειρία.

Τα χρώματα δρουν στο σώμα και στο μυαλό. Το κόκκινο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις αισθήσεις και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ το μπλε έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και τονώνει το μυαλό.

Εκτός  από τα μάτια, τα χρώματα βοηθούν να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του άλλου.  Συνήθως επιλέγουμε αποχρώσεις που αντιπροσωπεύουν τη διάθεσή μας τη δεδομένη στιγμή. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δε συνδέεται μόνο με τα συναισθήματά μας, αλλά πολλές φορές τα χρώματα είναι ικανά να κινήσουν τις αποφάσεις μας.  Δείτε παρακάτω τα χρώματα και τι υποδηλώνουν:

TO KITPINO: είναι το τυπικά γήινο χρώμα και  σχετίζεται με την πνευματικότητα.

ΤΟ MΠΛE: είναι το τυπικά ουράνιο χρώμα, το χρώμα  της ηρεμίας.

TO ΠPAΣINO: φέρνει τη δυναμική ισορροπία ανάμεσα στο κίτρινο και το μπλε. Αυτή η ισορροπία επιδρά στο μάτι και τελικά στην ψυχή. Το απόλυτο πράσινο είναι το πιο κατευναστικό χρώμα που υπάρχει, δεν κινείται σε καμία κατεύθυνση και δεν υποδηλώνει καμία ένδειξη  χαράς, θλίψης, πάθους.

TO AΣΠPO: θεωρείται συχνά «μη χρώμα» (κυρίως εξαιτίας των ιμπρεσιονιστών, που δεν διακρίνουν κανένα άσπρο στη φύση). Επιδρά  στον ψυχισμό μας ως μια μεγάλη σιωπή, μια σιωπή όμως που δεν είναι νεκρή, αλλά εποικοδομητική.

TO MAYPO: συμβολίζει κάτι που έχει εκλείψει, κάτι ακίνητο.

TO ΓKPI: προκύπτει από την ανάμειξη του άσπρου και του μαύρου. Όσο πιο σκούρο είναι το γκρι, τόσο πιο αποπνικτικά συναισθήματα προκαλεί υποσυνείδητα.

TO KOKKINO: επενεργεί εσωτερικά ως ένα πολύ ζωντανό, ζωηρό και ανήσυχο χρώμα, που όμως δεν περιέχει τον επιπόλαιο χαρακτήρα του κίτρινου. Κρύβει  μια ενσυνείδητη τεράστια δύναμη και  ενισχύει την αυτοπεποίθηση του φέροντος.

TO ΠOPTOKAΛI: ενισχύει τη δύναμη του ανθρώπου και αυτό που προβάλλει . Δίνει την εικόνα ενός ανθρώπου  σίγουρου για τις δυνάμεις του και προκαλεί μια ιδιαίτερα υγιής αίσθηση.

TO MOB: συνδέεται με τη θλίψη και το πένθος

Η δύναμη των χρωμάτων είναι μεγαλύτερη από όσο πιστεύουν οι άνθρωποι. Μπορούν να κινητοποιήσουν το μυαλό και τις αισθήσεις μας και να μας οδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων και στην κινητοποίηση των επιλογών μας. Ταυτόχρονα μπορούν άμεσα να επηρεάσουν τα συναισθήματα μας και να μετατρέψουν τη δυναμική τους.

Συντάκτης: Μαρία Τσεκούρα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr