Η έκθεση Living Realities – Changing Perceptions ήρθε στην Ελλάδα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Πάνω από 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή παγκοσμίως. Καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να τραπούν σε φυγή για διάφορους λόγους: πολλοί διώκονται για τις πεποιθήσεις τους, άλλοι ανήκουν σε μειονότητες που απειλούνται από τη θανατική ποινή ακόμα και σήμερα, κορίτσια και γυναίκες προσπαθούν με τη φυγή τους να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε γάμο, ενώ οι φυσικές καταστροφές και οι κερδοσκοπικές επεμβάσεις στο περιβάλλον αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους. Οι μισοί είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. Το 84% βρίσκουν καταφύγιο στις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ στην Ευρώπη καταφέρνουν να φτάσουν μόνο λίγοι. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έρθει στην επιφάνεια η πραγματικότητα της ζωής αυτών των ανθρώπων και τα προβλήματά τους.

Σε αυτή την πραγματικότητα εστιάζει η έκθεση Living RealitiesChanging Perceptions, ένα κοινωνικοπολιτικό και διεπιστημονικό καλλιτεχνικό project που ρίχνει φως στις σύγχρονες πραγματικότητες ζωής των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight αποτελεί το συνδετικό κρίκο όλου του εγχειρήματος και επεκτείνεται σε κάθε χώρα με καλλιτεχνικά project – θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα μουσικής και φωνητικής, εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις.

Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των ανθρώπων με τις στερεότυπες εικόνες που προβάλλονται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015, επισκέφτηκαν το κέντρο διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και τα καταλύματα της Αυστρίας και της Ιταλίας. Με τη βοήθεια του Simon και της Nermin οι άνθρωποι αυτοί αφηγούνται την κατάσταση στην οποία βρίσκονται βγαίνοντας από την αφάνεια.

Μετά την Πράγα και λίγο πριν τη Βιέννη, η έκθεση έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να αλλάξει τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων και του κοινού ενθαρρύνοντας το διάλογο σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα του να φτάνεις σε μία καινούργια χώρα, να προσαρμόζεσαι και να ζεις σε μία νέα πραγματικότητα.

Από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 29 Απριλίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης με μία σειρά από βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες και συζητήσεις. Την ημέρα των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μία πρωτότυπη, βιωματική μουσικοκινητική δράση στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, υπό την επιμέλεια της παγκοσμίου φήμης μουσικοπαιδαγωγού Lourdes Sanchez.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί με τη διαδραστική εικαστική σύμπραξη «ΕΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Επιμέρους έννοιες για την ταυτότητα της Αθήνας: Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ» ανάμεσα σε νεαρούς καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και παιδιά της περιοχής της Κυψέλης. Καλλιτέχνες – φοιτητές από την ΑΣΚΤ θα καταθέσουν τα έργα τους με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ και μέχρι τις 15 Απριλίου 10 από αυτούς θα επιλεγούν για να εκθέσουν τα έργα τους το διήμερο 27-28 Απριλίου. 90 παιδιά 6 έως 12 ετών θα κληθούν να ερμηνεύσουν μέσα από τη δική τους ματιά τα έργα ζωγραφίζοντας τα δικά τους μηνύματα. Στις 29 Απριλίου και για μία εβδομάδα θα εκτεθούν όλα τα έργα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Living Realities – Changing Perceptions στην Αθήνα.

Πληροφορίες:

Διάρκεια Έκθεσης: 31 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 31 Μαρτίου, 18:30

Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, 11361

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00, Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το event στο Facebook

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…