Η εικόνα που σημάδεψε τον 20ο αιώνα!

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη

Influence:

Οι Γιαπωνέζοι δηλώνουν παράδοση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ταυτόχρονα βγαίνει ανακοίνωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνη την στιγμή ένας ναύτης κατεβαίνει από το πλοίο και μέσα στον ενθουσιασμό του για την έλευση της ειρήνης αρπάζει μία νοσοκόμα που γιόρταζε στον δρόμο και την φιλάει. Ένας φωτογράφος βρίσκεται  εκεί την κατάλληλη στιγμή και η φωτογραφία «του φιλιού» μένει στην ιστορία.

Η εικόνα του φιλιού ανάμεσα στον ναύτη και την νοσοκόμα ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα σύμβολα της λήξης του Πολέμου. Τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου του 1945, όταν οι Αμερικανοί πληροφορήθηκαν την παράδοση των Ιαπώνων. Η λήψη έγινε στην Times Square, όπου χιλιάδες αμερικανοί κάτοικοι είχαν ξαμοληθεί στους δρόμους πανηγυρίζοντας. Ο Β΄ Παγκόσμιος είχε πλέον λήξει και οι στρατιώτες μπορούσαν να επιστρέψουν σπίτι τους.

Μέσα στο εύθυμο αυτό κλίμα και με την ανακοίνωση της είδησης ένας ναύτης που μόλις αποβιβαζόταν αρπάζει μία νοσοκόμα και την φιλάει στην μέση της πλατείας. Ο Άϊζενσταντ τριγυρνώντας με τη  Λέικα φωτογραφική του μηχανή στους δρόμους της αμερικανικής μεγαλούπολης απαθανατίζει τη στιγμή. Στις 27 Αυγούστου του 1945 η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό LIFE περνώντας στην αιωνιότητα.

Όπως ήταν φυσικό, ο Άιζενσταντ δεν συγκράτησε τα ονόματα Των απεικονιζόμενων, με αποτέλεσμα η ταυτότητά τους να μην γίνεται γνωστή για πολλές ακόμη δεκαετίες. Ήταν άπειροι αυτοί που υποστήριξαν ότι ήταν το απεικονιζόμενο ζευγάρι. Οι κεντρικές θεωρίες, και οι πιο αποδεδειγμένες ήταν αυτές για την Έντιθ Σέιν, την Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, τον Τζορτζ Μεντόζα και τον Glenn McDuffie.

Στα τέλη του 1970 βγήκαν νέες πληροφορίες για την θρυλική φωτογραφία. Η νοσοκόμα Εντιθ Σέιν έστειλε γράμμα στο περιοδικό, στον φωτορεπόρτερ Victor Jorgensen,   υποστηρίζοντας ότι εκείνη ήταν το πρόσωπο της φωτογραφίας, αλλά επειδή ακριβώς δεν μπορούσε να το αποδείξει (το πρόσωπο της γυναίκας δεν διακρίνεται ξεκάθαρα) ο εκδότης ζήτησε το 1980 από όσους βετεράνους του πολέμου φίλησαν μια γυναίκα εκείνη την ημέρα, πάνω στον ενθουσιασμό τους, να στείλουν μια παλιά φωτογραφία τους. Δεν βρέθηκε όμως ποτέ κάποια άκρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Βαγδούτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr