Η ανεκτίμητη χρησιμότητα της aloe vera

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η αλόη vera, είναι ένα πολύτιμο φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, αλλά και για την αισθητική του προσώπου μας. Λαμβάνεται είτε εσωτερικά, είτε εφαρμόζεται τοπικά πάνω στο δέρμα. Η εσωτερική της λήψη, είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις, δυσκοιλιότητας, τοπικών ελκών, άσθματος. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για την υγεία, λόγος για τον οποίο στεκόμαστε αναλυτικά στη χρησιμότητά της.

Λίγα λόγια για την αλόη

Τα φύλα της αλόης βέρα, περιέχουν ένα ευρύ φάσμα ουσιών όπως είναι ακετυλικές μαννόζες, πολυμαννόζες, ανθρακινόνες και διάφορες λεκτίνες.Το φυτό έχει 200 περίπου συστατικά που το καθιστούν ένα ισχυρό φάρμακο. Καλλιεργείται στο σπίτι, μέσα σε γλάστρες σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 13 βαθμών Κελσίου και μέσα εάν είναι χαμηλότερη των 13 βαθμών Κελσίου. Η θεραπευτική δράση της αλόης βέρα είναι η μέγιστη στον τρίτο με τέταρτο χρόνο.

Πώς να τη φυτέψουμε

Η αλόη βέρα μεγαλώνει αργά και χρειάζεται φως, αέρα και λίγο νερό. Όταν τη φυτεύετε, βάλτε στον πάτο της γλάστρας βότσαλα, που διευκολύνουν το στράγγισμα, ώστε να μη σαπίζουν οι ρίζες. Δεν χρειάζετε υπερβολικό πότισμα παρά μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Επειδή η αλόη βέρα είναι ευαίσθητη στο χλώριο, μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, ποτίζετε το φυτό με λίγο εμφιαλωμένο νερό αντί για νερό της βρύσης. Τέλος, όταν οι νέοι βλαστοί της ψηλώσουν μερικά εκατοστά, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό. Φυσικά, μπορούμε εναλλακτικά να αγοράσουμε αλόε βέρα από το φαρμακείο.

Χρήση της αλόε βέρα

Τα οφέλη της αλόε βέρα στην επιδερμίδα

1. Για καθαρισμό και αντιμετώπιση των σπυριών

Η αλόη περιέχει σαλικυλικό οξύ και άλλα αντισηπτικά συστατικά, τα οποία εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή. Έτσι είναι ωφέλιμη τόσο για τα σπυράκια, όσο και για τον καθαρισμό του προσώπου.

2. Για βαθιά ενυδάτωση

Η αλόη είναι πλούσια σε μέταλλα, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες Α, C και Ε, συστατικά που «συνεργάζονται» για να ενισχύσουν την εξωτερική άμυνα του δέρματος και να διατηρήσουν την υγρασία κάτω από την επιφάνειά της.

3. Για την καταπράυνση των ερεθισμών

Δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους νόσος, το έκζεμα και η ψωρίαση,συνδέονται συχνά με την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος. Τα λιπαρά οξέα της αλόης, όπως και ένα ένζυμο που ονομάζεται βραδυκινίνη, βοηθούν να «θρέψετε» το δέρμα σας και να ανακουφίσετετις ενοχλήσεις.

4. Για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπητα

Η αλόη διαθέτει ακόμα και αντι-ιικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση έξαρσης επιχείλιου έρπητα. Επιπλέον, δημιουργεί ένα «φραγμό» που προστατεύει το ερεθισμένο δέρμα στο σημείο του εξανθήματος.

5. Για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και τραυμάτων

Εκτός από αντιβακτηριακές ιδιότητες, η αλόη περιέχει συστατικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα ο χυμός της είναι εξαιρετικά ενυδατικός. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η αλόη είναι ιδανική σε περίπτωση τραυματισμού του δέρματος, όπως είναι το έγκαυμα ή μια πληγή.

Τα οφέλη της αλόε βέρα στον οργανισμό μας

Άσθμα

Μια λήψη εκχυλίσματος αλόης για 6 μήνες έδειξε καλά αποτελέσματα στη θεραπεία του άσθματος.

Πεπτικές διαταραχές: Η αλόη βέρα έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Διαβήτης: Σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες, η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού από αλόη βέρα, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…