H αξία των φυτών εσωτερικού χώρου

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

Η διατήρηση φυτών στο χώρο χαρίζει πολλά και αξιόλογα οφέλη στην υγεία και την ευεξία μας.

Πρώτα απ’ όλα, τα φυτά είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φέρουμε τη φύση στο χώρο μας. Το πράσινο και ο φυσικός καθαρισμός του αέρα συμβάλλουν στη διατήρηση της όμορφης, χαλαρής και υγιούς ατμόσφαιρας στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου και ιδιαίτερα ορισμένα είδη τους:

  1. Αυξάνουν τα επίπεδα του οξυγόνου. Τα φυτά επιτελούν την αντίστροφη ζωτική λειτουργία της αναπνοής από τον άνθρωπο: ο άνθρωπος απορροφά οξυγόνο και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, ενώ τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα εκπνέοντας οξυγόνο. Σχετικές έρευνες επιβεβαιώνουν την ευεργετική συνύπαρξη φυτών με ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

  1. Ελαττώνουν τα επίπεδα της ρύπανσης. Οι VOCs (Volatile Organic Compounds), είναι οργανικές ενώσεις με υψηλή τάση ατμών στη συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται η αναφορά αυτή στις VOCs είναι επειδή οι πτητικές αυτές ουσίες είναι πολλές, διάφορες και πανταχού παρούσες. Περιλαμβάνουν χημικές ενώσεις παρασκευασμένες από τον άνθρωπο ή εμφανιζόμενων στη φύση. Σε αυτές αποδίδονται οι περισσότερες οσμές στο ανθρώπινο περιβάλλον. Ορισμένες από αυτές είναι ζημιογόνες για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στις πτητικές οργανικές ενώσεις σε περιβάλλον κλειστών χώρων συμβάλλει στο σύνδρομο του «άρρωστου κτιρίου» (sick building syndrome). Στα γραφεία, οι VOCs προέρχονται από νέα έπιπλα, επενδύσεις τοίχου και εξοπλισμό γραφείου όπως είναι τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Πέρα από τον απαραίτητα επαρκή εξαερισμό, αντίδοτο στα βλαβερά επίπεδα VOCs στην ατμόσφαιρα είναι η ύπαρξη φυτών όπως είναι το χλωρόφυτο και ο κάκτος.

Η ύπαρξη αυτών στο χώρο φιλτράρει τον αέρα  και ελαχιστοποιεί τις βλαβερές ουσίες, όπως είναι οι VOCs, οι οποίες σχετίζονται με αριθμό σοβαρών παθήσεων της υγείας. Δεδομένων των αναλογιών του χώρου, η διατήρηση από τρεις έως έξι γλάστρες συμβάλλει στη δημιουργία ατμόσφαιρας απαλλαγμένης από τοξίνες.

  1. Καταπολεμούν την κόπωση και τον βήχα

Σε περίπτωση που περνάτε πολλές ώρες σε εσωτερικό χώρο ο βήχας μπορεί να είναι η αντίδραση του αναπνευστικού σας συστήματος σε κάποια μολυσματική ή ερεθιστική ουσία. Περισσότεροι από το 37% των συμμετεχόντων σε σχετικό πείραμα απαλλάχθηκαν από τον βήχα, ενώ παραπάνω από το 30%  απαλλάχθηκε από την κόπωση. Άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που εγκατέλειψαν τους ανθρώπους μετά την άφιξη των φυτών στον χώρο τους ήταν η ζάλη, η βουλομένη μύτη, οι πονοκέφαλοι και η φαγούρα του δέρματος.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…